"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Πρωτοφανής επιχειρηματική επέλαση από αέρος και θαλάσσης στη χώρα μας

Του ΚΩΣΤΑ ΝΑΝΟΥ

Μια πρωτοφανής τουρκική επιχειρηματική επέλαση από αέρος και θαλάσσης στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Την ώρα που ο Τούρκος Κροίσος Ραχμί Κοτς αναλαμβάνει τη διαχείριση του λιμένα της Μυτιλήνης, κάνοντας πράξη την πρώτη ελληνοτουρκική συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, μια συμφωνία μίσθωσης για την τουριστική εκμετάλλευση του λιμανιού στο νησί της Μυτιλήνης η αξία της οποίας ανέρχεται σε 10 εκ. ευρώ, μια ακόμη τουρκική επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο της ακτοπλοΐας εισέρχεται στα... ελληνικά χωρικά ύδατα για να συνδέσει τη Μυτιλήνη με τα τουρκικά παράλια και συγκεκριμένα το Αϊβαλί.

Παράλληλα, όμως, μια τουρκική εταιρεία, κρατικά ελεγχόμενη κατά 49% περνάει τον ελληνικό... εναέριο χώρο και εδραιώνει την παρουσία της στη χώρα μας. Ο λόγος για την Turkish Airlines, τον τουρκικό κρατικό αερομεταφορέα που κατέχοντας τον τίτλο της πλέον αναπτυσσόμενης εταιρείας στην Ευρώπη, κινείται με μέθοδο στην ελληνική επικράτεια. Σε αναλογία με την ιδιαίτερα δυναμική στρατηγική και πολιτική της διεθνώς, εδραιώνει σταδιακά την παρουσία της και ήδη αρχίζει να «κυριαρχεί» στη Β. Ελλάδα.

Τη στιγμή που η υπό πτώχευση ελληνική ακτοπλοΐα βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να ξεμείνει από πλοία και πολλά νησιά του Αιγαίου να αποκοπούν από την ηπειρωτική Ελλάδα, εταιρείες της γειτονικής χώρας συνδέουν τα ελληνικά νησιά με την ηπειρωτική Τουρκία.

Μια τουρκική ναυτιλιακή επιχείρηση ξεκίνησε ήδη να δραστηριοποιείται φέτος στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Λέσβου με το Αϊβαλί. Πρόκειται για την εταιρεία TurYol, η οποία αγόρασε το πλοίο «Midili», το οποίο μετονόμασε σε «Lesvos». Παράλληλα με το πλοίο αυτό, θα δρομολογηθούν και τα πλοία της εταιρείας «Kaptan Sevket» και «Enabircan».
 
Ηδη από τις 10 Μαΐου ξεκίνησε το «Kaptan Sevket», ενώ είναι θέμα ημερών να ξεκινήσουν τα δρομολόγια και τα υπόλοιπα πλοία. Το νησί της Μυτιλήνης με τα τουρκικά παράλια συνδέουν δύο ακόμη πλοία που εκτελούν δρομολόγια από και προς Δικελί και Αϊβαλί.

Αλλωστε, η Μυτιλήνη είναι ένα από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου που έχει βιώσει το έλλειμμα της ελληνικής ακτοπλοΐας, μένοντας κατά καιρούς χωρίς συγκοινωνία.

Με τη σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Βόρεια Ελλάδα να γίνεται κάποιες εποχές μετ΄ εμποδίων, οι κάτοικοι του νησιού έφτασαν στο σημείο να ταξιδεύουν από το νησί για Αλεξανδρούπολη... μέσω Τουρκίας.

Πάντως, φορείς της Λέσβου επισημαίνουν ότι προσδοκούν αύξηση της τουριστικής κίνησης από Τουρκία με τα νέα ακτοπλοϊκά δρομολόγια που θα συνδέουν το νησί με τα τουρκικά παράλια.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, όπως επισημαίνουν, ότι σε πολλά καταστήματα στη Μυτιλήνη οι κατάλογοι με τα προϊόντα μεταφράζονται πλέον και στα τουρκικά.

Μετά την εδραίωση στη Βόρεια Ελλάδα
Η Turkish Airlines ανοίγει φτερά και για την Κρήτη

Δυναμική είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο κάνει η Turkish Airlines, διευρύνοντας διαρκώς το δίκτυο πτήσεων, οι οποίες συνδέουν τις δύο χώρες.

Μετά την εδραίωσή της στη Βόρεια Ελλάδα με την αύξηση των απευθείας πτήσεων που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη και τη συμφωνία με τον Οργανισμό Τουριστικής Προβολής της Χαλκιδικής να μεταφράσει στην τουρκική γλώσσα και να διανείμει στην Τουρκία το ενημερωτικό τουριστικό έντυπο της περιοχής, παρακινώντας τους επιβάτες να επισκεφθούν τη Χαλκιδική, η αεροπορική εταιρεία φέρεται να καλοβλέπει και την Κρήτη, χωρίς όμως να έχει εκδηλώσει επισήμως το ενδιαφέρον για επέκταση του δικτύου της. 

Ο τουρκικός αερομεταφορέας, ακολουθώντας μια άκρως επιθετική πολιτική πετάει από την Κωνσταντινούπολη σε περισσότερους από 200 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, ενώ φιλοδοξεί έως το 2015 να μεταφέρει transit μέσω της Πόλης τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άτομα κατ' έτος, τα διπλάσια περίπου από το 2011.

Μάλιστα, η εταιρεία προσφέρει δωρεάν θεώρηση εισόδου, μεταφορά και ξενάγηση σε όσους επιβάτες βρίσκονται έστω και για λίγες ώρες transit στην Πόλη.

Είναι ένα σημαντικό δώρο για τους επιβάτες της εταιρείας, αλλά και για τον τουρισμό στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: