αμα τον λένε βέβαια Αμπντουλ Ραχμαν Αλ Ραφίκι, και έχει τρία τέσσερα συνθετικά δεν έχουμε πρόβλημα να γίνει Ελληνας pic.twitter.com/ixuQtGH7Ep
— Γενικώς Γραμματέας (@HonErich) December 22, 2024
Της Λένας Διβάνη
Λοιπόν, επειδή έχω 39 πυρετό και με ζαλίσατε με την επωνυμιάδα των τέως, θέλω να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα:
Δεδομένο 1: Οι τίτλοι ευγενείας στην Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν αρχικά στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, συνδέονταν με την πολιτική εξουσία και δεν ήταν κληρονομικοί. Τον Μεσαίωνα επί φεουδαρχίας έγιναν κληρονομικοί γιατί συνδέθηκαν με την κατοχή γης, που ισοδυναμούσε με εξουσία. Είχες μεγάλα τεμάχια γης τότε; Είχες εξουσία. Τώρα γίνεται το αντίστροφο, μην μπερδεύεστε. Εχεις εξουσία; Μπορείς να πουλήσεις μεγάλα τεμάχια γης (του Δημοσίου) σε άλλους που έχουν πολλά λεφτά, δηλαδή εξουσία. Γιατί του λεφτούχου η εξουσία είναι η μόνη επιζήσασα στις μέρες μας και είναι επίσης κληρονομική, όπως και του πολιτικού.
Δεδομένο 2: Το επίσημο όνομα της δανέζικης δυναστείας απ’ όπου προέρχονται οι δικοί μας είναι Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg, σχετίζεται πάλι με το έδαφος δηλαδή. Το διαβόητο Glücksburg είναι μια μικρή παραλιακή πόλη στη γερμανική πλευρά του φιορδ που χωρίζει τη Γερμανία από τη Δανία.
Αρχικά λοιπόν τον Κωνσταντίνο τον λέγαμε διάδοχο του θρόνου και μετά βασιλιά, μέχρι που εξαφανίστηκε ο θρόνος, αλλά δεν εξαφανίστηκε αυτός, οπότε προέκυψε πρόβλημα.
Πώς να τον λέγαμε;
Ο Κωνσταντίνος το σιχαινόταν το σκέτο Γλύξμπουργκ, πρώτον, γιατί του τρώγαμε έτσι ωραίες περιοχές, όπως το Schleswig-Holstein και το Sonderburg και κυρίως γιατί είχε γεννηθεί στην Ελλάδα και δεν είχε ούτε ένα εξοχικούλι στο Γλύξμπουργκ.
Να τον λέγαμε «τέως»;
Είναι μίζερο – άσε που χρησιμοποιείται κυρίως σε μισητούς συζύγους από τους οποίους ζητάς την επιμέλεια του παιδιού.
Να ακολουθούσαμε το παράδειγμα του Prince, που μετονομάστηκε σε artist formerly known as Prince;
Δηλαδή να τον λέγαμε Κωνσταντίνος Καποτεγνωστοςωσβασιλιάς;
Δεν θα το ήθελε.
Να τον παρηγορούσαμε μ’ έναν μικρό τίτλο ευγενείας;
Δεν γινόταν. Οι τίτλοι ευγενείας όχι μόνον απαγορεύονται στην Ελλάδα αλλά ξεφτιλίστηκαν και διεθνώς. Για να καταλάβετε, έφτασαν να πωλούνται κάτω από 200 λίρες στο elitetitles.co.uk. Οι τίτλοι αγενείας, αντίθετα, επικρατούν παντού στην Ελλάδα και ειδικά στη Βουλή. Διαλέγεις και παίρνεις ελεύθερα: προδότη, άχρηστε, γερμανοτσολιά κ.λπ.
Δεδομένο 3: Στην Ελλάδα μπορείς να πάρεις μέσω δικαστικής απόφασης ό,τι επώνυμο τραβάει η όρεξή σου. Γιατί να μην μπορούν και οι τέως βασιλόπαιδες; Δηλαδή, καλά και σώνει να ονομαστεί Νικόλαος Γλύξμπουργκ; Δεν θέλει, όπως δεν θέλω κι εγώ να με λένε Λένα Κυψέλη (κι ας έχω ένα σπίτι στην Κυψέλη). Επίσης θα κάνεις έξαλλους τους βασιλόφρονες – εθνικόφρονες, θα χάσεις ψήφους των κατόχων επιστολών Ιησού – βλέπε σχετικό ποστ που αλίευσα: «Εδώ μπαίνει μέσα κάθε λάθρο με τιμές και συ κάνεις μπλοκ στους πρίγκηπες για να γλιτώσεις την εκτροπή του πολιτεύματος και μην χάσει η Σακελάρω την θέση της;» (συγγνώμη κυρία Πρόεδρε, δεν προσυπογράφω, απλώς αντιγράφω).
Δεδομένο 4: Σοβαρά τώρα; Το επώνυμο των βασιλοπαιδιών είναι το πρόβλημά μας; Φερθείτε χριστιανικά, άφετε τα παιδιά ελθείν εις Μύκονον και Σπέτσας. Τι φοβόμαστε δηλαδή; Οτι θα ζητήσουν να μας κυβερνήσουν;
Εχετε παρακολουθήσει καθόλου τα διεθνή Hello να δείτε τι ζωάρα κάνουν; Θα έρθουν εδώ να παρακαλάνε τα σούπερ μάρκετ να μειώσουν τις τιμές στις πάνες βρακάκια;
ΜΙΑ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΜΟΝΟ:
Τα παιδιά λένε ότι είναι Ελληνες. Είναι όμως;
Αρχισα να αμφιβάλλω. Νικόλαε, εσύ δεν έκανες αυτή τη δήλωση; «Εγώ περίμενα πώς και πώς να μου έρθει το χαρτί να πάω να υπηρετήσω στον στρατό. Η μεγαλύτερη τιμή μου θα ήταν να υπηρετήσω στον ελληνικό στρατό. Δεν μου ήρθε ποτέ. Αν μπορούσα ποτέ να ζητήσω ένα ρουσφέτι από τον εκάστοτε υπουργό Αμυνας, θα ήταν: βάλε με να υπηρετήσω».
Είναι ελληνικά αυτά τα πράγματα;
Εδώ, αγόρι μου, ξεθάβουμε τον βαφτισιμιό του μπάρμπα του μπατζανάκη μας που είχε δόντι στον υπουργό για να ΜΗΝ πάει στρατό ο κανακάρης μας.
Αν θέλεις ιθαγένεια θα πρέπει ...
να σταματήσεις να λες τέτοιες ανοησίες.
*Η κ. Λένα Διβάνη είναι συγγραφέας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου