Δημοσκόπηση από Κορυδαλλό pic.twitter.com/mzZ2jqorb4
— Beburos (@Beburosangel) December 23, 2024
Του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ
Στην πολιτική οι πάντες επικαλούνται την κοινωνία. Από όλους αυτούς όμως που μιλούν για λογαριασμό της, ποιος την εκφράζει αυθεντικά;
Εξαρτάται από το πολιτικό σύστημα, ασφαλώς. Ομως στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες, όπως η δική μας, μόνο οι ψηφοφόροι έχουν αυτό το δικαίωμα, κάθε φορά που καλούνται να εκλέξουν κυβέρνηση. Αλλος τρόπος στις δημοκρατίες δεν υπάρχει.
Υπάρχουν βέβαια οι επιστημονικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, που παρακολουθούν τη διαμόρφωση των τάσεων στην κοινωνία, δεν γίνεται όμως να έχουν επίσημο χαρακτήρα.
Σίγουρα υπάρχουν καφετζούδες, χαρτορίχτρες και πάσης φύσεως και κατηγορίας ψώνια, που διεκδικούν να εκφράζουν την κοινωνία. Θεσμικά, όμως, άλλος τρόπος για να εκφραστεί η κοινωνία στο σύνολό της, εκτός από τις εκλογές που γίνονται κατά τη συνταγματική τάξη, δεν υπάρχει.
Με στοιχειώδη πράγματα καταπιάνομαι, θα μου πείτε, από αυτά που υποτίθεται ότι μαθαίνει ο καθένας μας στο σχολείο. Συμφωνώ, παρ’ όλα αυτά όμως βλέπουμε ότι τα αγνοούν ακόμη και πρόσωπα από τα οποία θα περίμενες να γνωρίζουν αυτά τα στοιχειώδη.
Το βλέπουμε, λ. χ., στον κ. Φάμελλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πιστεύει ότι «η κοινωνία θέλει να ανατρέψουμε τον κ. Μητσοτάκη και τις πολιτικές του».
Δεν ξέρω αν έχει κάποια προσωπική σχέση με την κοινωνία ο κ. Φάμελλος και του σφύριξε αυτό εμπιστευτικά, πάντως, μέχρι τη διεξαγωγή των επόμενων εκλογών, η άποψη της κοινωνίας είναι αυτή που κατέγραψαν οι εκλογές του 2023. Στις εκλογές του 2027 μπορεί να αλλάξει, δεν το ξέρουμε· μέχρι τότε όμως αυτή είναι.
Εν πάση περιπτώσει, ο κ. Φάμελλος ως έναν βαθμό δικαιολογείται, επειδή είναι επαγγελματίας αριστερός και η πεποίθηση ότι μόνο ένα ιερατείο της Αριστεράς μπορεί να εκφράζει αυθεντικά την κοινωνία και τις ανάγκες της είναι ζήτημα της Δογματικής στη Θεολογία τους.
Το είδαμε όμως και στον κ. Χρήστο Ράμμο, διαπρεπή νομικό, ο οποίος έκανε καριέρα υψηλών επιδόσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σήμερα είναι πρόεδρος Ανεξάρτητης Αρχής. Στη δήλωσή του, με την οποία απέσυρε τελικά την προεδρική υποψηφιότητα που προωθούσε για λογαριασμό του η ΝΑΡ-2 (με σήμα την μπανανόφλουδα), ο κ. Ράμμος σημειώνει ότι ο σκοπός της υποψηφιότητάς του ήταν «να δοθεί σε μια κοινωνία απογοητευμένη και ιδιωτεύουσα […] το θετικό μήνυμα που της αξίζει».
Η στάση του διαφέρει από εκείνη του κ. Φάμελλου, ως προς τη σχέση που διατηρεί ο κ. Ράμμος με την κοινωνία.
Στην περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η κοινωνία που του ψιθυρίζει στο αφτί: «Θέλω να ανατρέψεις τον Μητσοτάκη και τις πολιτικές του!».
Στην περίπτωση του κ. Ράμμου, όμως, είναι εκείνος που προσπαθεί να μιλήσει στην κοινωνία, για να της εμπνεύσει αισιοδοξία με την υποψηφιότητά του. Δυστυχώς για εκείνον, η κοινωνία τον αγνόησε.
Συμπέρασμα: Η κοινωνία...
δεν είναι ένα πρόσωπο που ανοίγουμε κουβέντα μαζί του στο καφενείο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου