Φτάνει πια! Οχι το 2023...
— Dialectique Matérialistix (@DialectiqueM) June 8, 2023
-δεν χρειάζεται να κάνουμε τάμα για να έρθει ασθενοφόρο (από αυτά που δεν υπάρχουν)
-δεν είναι φυσιολογικά τα ράντζα στα νοσοκομεία (που διαχρονικά υπήρχαν, μην βγάζει την ουρά του απέξω ο ΣΥΡΙΖΑ του "θα λογαριαστουμε μετά") pic.twitter.com/jvzktXNpVK
Του Κώστα Στούπα
Η Ελλάδα έχει ένα πλούσιο σύστημα δημόσιας υγείας αλλά φτωχούς ασθενείς. Όποιος έχει συνοδέψει ασθενή στα επείγοντα και έχει περιμένει 6-12 ώρες για εισαγωγή, καταλαβαίνει τι θέλω να περιγράψω.
Η μοναδική περίοδος που το σύστημα δούλευε ρολόι ήταν η περίοδος της πανδημίας. Ο ασθενής παραλαμβάνονταν στην είσοδο και στους συνοδούς δεν επιτρέπονταν η αναμονή και παραμονή στον χώρο. Αν ο ασθενής χρειάζονταν εισαγωγή στη νοσοκομειακή μονάδα, το φρόντιζε το προσωπικό του νοσοκομείου.
Μετά την πανδημία το σύστημα επανήλθε στις εργοστασιακές του ρυθμίσεις. Μόλις ο ασθενής προσκομιστεί στα επείγοντα ενός εφημερεύοντος ξεκινούν οι ατέλειωτες ώρες αναμονής προκειμένου να ολοκληρωθούν μια σειρά εξετάσεις. Συνήθως, οι συνοδοί αποχωρούν μόλις ξημερώσει αφού ολοκληρώσουν τα της εισαγωγής στη γραμματεία και συνοδέψουν τον ασθενή στο κρεββάτι του στην νοσοκομειακή μονάδα, όπου νομίζουν πως βρίσκονται σε νοσοκομείο άλλης χώρας, σε σχέση με το χάος των εξωτερικών ιατρείων νοσοκομείου που βρίσκεται σε εφημερία.
Αν έχεις σταθεί στον διάδρομο έξω από τα εξωτερικά ιατρεία αρκετές φορές με εκατοντάδες άλλους (συνήθως πολλαπλάσιους συνοδούς από τους ασθενείς) και παρατηρείς τι και γιατί συμβαίνει, αντιλαμβάνεσαι πως δεν είναι η έλλειψη προσωπικού, σύγχρονων μηχανημάτων ή πόρων που δυσκολεύει την κατάσταση. Είναι η παντελής έλλειψη οργάνωσης της εργασίας.
Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι μεταρρυθμίσεις έρχονται και παρέρχονται, αλλά τα 12ώρα αναμονής έξω από τα επείγονται παραμένουν αλώβητα.
Διαβάζω λοιπόν πως το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει τώρα να βάλει τέλος στο χάος.
Κάθε ασθενής με το που θα περνά την είσοδο ενός νοσοκομείου θα φοράει ένα βραχιολάκι με το οποίο θα παρακολουθούνται οι κινήσεις του και ο χρόνος αναμονής.
Μέσω ενός απομακρυσμένου δικτύου και της διαδικασίας παρακολούθησης (tracking), οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου θα μπορούν να εντοπίζουν τους ασθενείς με τη μεγαλύτερη αναμονή.
Έτσι, θα παρεμβαίνουν για να μειώνουν τον χρόνο αναμονής.
"Αν κάπου ο ασθενής αυτός φαίνεται στο σύστημα ότι παραμένει πάρα πολλή ώρα, το σύστημα θα προειδοποιεί με έναν αλγόριθμο που έχουμε ότι αυτός ο ασθενής περιμένει να δει π.χ. τον παθολόγο πάνω από μία ώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένει στο νοσοκομείο π.χ. πενήντα λεπτά και αυτομάτως, θα στέλνουμε email στη Διοίκηση του νοσοκομείου ότι ο άνθρωπος αυτός περιμένει, πηγαίνετε να δείτε τι συμβαίνει", ανέφερε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Όταν σκανάρεται επίσης το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, που σχεδιάζεται να φέρει barcode, θα υπάρχει…
πρόσβαση στις ιατρικές πληροφορίες του ασθενούς.
"Για να μπορέσουμε να μειώσουμε την αναμονή, έχουμε λάβει μια σειρά μέτρων. Η ιχνηλάτηση των ασθενών στα επείγοντα είναι ένα από αυτά τα μέτρα, δεν είναι το μοναδικό μέτρο. Είναι ένα από τα 15 διαφορετικά μέτρα που έχουμε βάλει σε ένα χρονοδιάγραμμα να υλοποιηθούν μέχρι του χρόνου τον Μάρτιο, ώστε από το Πάσχα και μετά, να φαίνεται ότι η διαφορά είναι πολύ μεγάλη πια στην αναμονή", συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Η ιδέα για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι προέκυψε μετά από επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, όπου εφαρμόζεται σε δημόσιο νοσοκομείο. Η χρήση ηλεκτρονικών βραχιολιών στα νοσοκομεία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της διαχείρισης των ασθενών. Αυτά τα βραχιολάκια, που είναι συνήθως εξοπλισμένα με τεχνολογία RFID ή barcode, χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίηση των ασθενών, την παρακολούθηση της θεραπείας τους, την αποφυγή λαθών στη χορήγηση φαρμάκων και τη συνολική βελτίωση της εμπειρίας νοσηλείας.
Βλέπε: Πώς θα λειτουργεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι στα νοσοκομεία - Πότε θα χτυπάει κόκκινο
Δεν ξέρω αν θα πετύχει το σχέδιο, αυτό για το οποίο είμαι βέβαιος είναι πως θα υπάρξουν αντιδράσεις γιατί η κατάσταση του χάους πάντα κάποιους βολεύει.
Εν τω μεταξύ, αυτό που μαθαίνω τελευταία είναι πως το μοντέλο φακελάκι στο σύστημα της υγείας προοδεύει και εκτός του Δημοσίου τομέα πλέον έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.
Όταν άκουσα από δύο τρεις περιπτώσεις ασφαλισμένων σε ιδιωτικές ασφαλιστικές που χρειάστηκαν κάποιες επεμβάσεις, οι γιατροί ζήτησαν εκτός της κάλυψης που προσφέρει το συμβόλαιο της ιδιωτικής ασφαλιστικής και επιπλέον μετρητά κάτω από το τραπέζι.
Απευθύνθηκα σε ανθρώπους που εργάζονται στον χώρο της ιδιωτικής υγείας για να το επιβεβαιώσω και αυτό που έμαθα είναι πως επειδή οι αποζημιώσεις που δίνουν οι ασφαλιστικές είναι μικρές, πολλοί γιατροί ζητούν επιπλέον αμοιβές από τους ασθενείς.
Αντιλαμβάνομαι πως οι πληθωριστικές εξάρσεις των τελευταίων ετών έχουν αυξήσει τα κόστη χωρίς παράλληλα να είναι εφικτό οι ασφαλιστικές να περάσουν ολόκληρες τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα.
Αν αυτό όμως γίνει κανόνας, οι περισσότεροι ασφαλισμένοι στον ιδιωτικό τομέα δεν θα έχουν κίνητρο να συνεχίσουν και θα κατευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, πολλαπλασιάζοντας τις πιέσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου