"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟ-ΚΑΘΑΡΜΑΤΟ-ΞΕΦΤΙΛΑΡΟΠΛΗΚΤΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Toν πέταξαν στη θάλασσα!

 

Του Παντελή Σαββίδη


1.-Το καλοκαίρι ένας άνθρωπος ξάπλωσε στην ακροθαλασσιά, δίπλα απο ενοικιαζόμενες ομπρέλες. Εκτός του χώρου που ενοικιάσθηκε.
Τον πλησίασε ένας μπράβος, του είπε να φύγει. Ο άνθρωπος του απάντησε πως δεν βρίσκεται στον χώρο που ενοικίασαν και δεν φεύγει. Ο μπράβος τον έσπασε στο ξύλο.
 

2.-Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης λειτουργούν οι καλούμενοι “Θεματοφύλακες”. Κάποιοι τύποι που έβαλαν φανούς στα αυτοκίνητά τους και επιβάλλουν την “τάξη” κατά το δοκούν. «Ας έρθει αστυνομικός να μας πει για πρόστιμα για τους φάρους -η χώρα είναι δική μας»», λέει ένας εξ αυτών. Και προσθέτει: «Όποιος δεν κάνει τη δουλειά του σωστά και ό,τι ορίζει το Σύνταγμα τον τελειώνουμε».
 

3.-Στον Πειραιά ένας νέος άνθρωπος 36 χρονών πρόλαβε το πλοίο για το Ηράκλειο πριν σηκωθεί ο καταπέλτης. Το πλήρωμα τον πέταξε στην θάλασσα και ο άνθρωπος πνίγηκε.
 

4.-Όταν πιάνουν φωτιές καίγονται χωριά, καταστρέφονται εκτάσεις και περιμένουν σε αυτήν την χώρα είτε να βρέξει, είτε να σβήσει η φωτιά μόνη της. Οι υποτακτικοί του ηγεμόνα αναλώνουν τις δυνάμεις τους να βρουν λόγους να τον δικαιολογήσουν. Ο ηγεμόνας απολαμβάνει αυτήν την κοινωνική μηχανική, καθώς και την εξουσία του. Κανείς δεν τον αμφισβητεί και αν τον αμφισβητήσει υπάρχει ο κομματικός στρατός ο οποίος και θα καθαρίσει.
 

5.-Όταν έρχονται βροχές οι άνθρωποι πνίγονται.
 

6.-Ο τσομπάνος του το “παίζει” κυβερνήτης της και επαίρεται διότι, λέει, η χώρα έχει μικρότερο πληθωρισμό απο της Ε.Ε. Τα άλλα δεν τον ενδιαφέρουν. Το να μην έχουν χρήματα να ξοδεύσουν οι υποτακτικοί του δεν το σκέφτεται.
7.-Παλαιότερα λέγαμε σε στιγμές αγανάκτησης στους νέους ανθρώπους: φύγετε έξω και να έρχεστε μόνο για διακοπές. Τώρα μια σωστή συμβουλή είναι : φύγετε και μην ξαναπατήσετε.
 

Θα βγουν ορισμένοι υποτακτικοί του συστήματος και θα πουν: αν φύγουν οι νέοι ποιος θα την αλλάξει.
 

Και θα τους θυμίσω τον Κολοκοτρώνη που είπε, όταν το κάλεσαν να μιλήσει σε ένα σχολείο: Αυτό το μιλέτι δεν σώζεται.
 

Δεν σώθηκε 200 χρόνια. Τώρα θα σωθεί;
 

Για να σωθείς πρέπει να το θέλεις.

Αυτό το κοινωνικό αμάλγαμα δεν δείχνει καμιά διάθεση να θέλει την σωτηρία του. Προετοιμάζεται να επιτεθεί εναντίον όποιου αντιδράσει στις παραχωρήσεις που ετοιμάζει ο τσομπάνης του.
 

Μερικοί έχουν την ψευδαίσθηση ότι είναι κάτι διαφορετικό. Ένα σύνολο με οθωμανικά κατάλοιπα είναι. Όλοι τους.
 

Οι ρίζες του κακού βρίσκονται...

 

 στον τρόπο και τον τόπο δημιουργίας του.  

Η ιδεολογία του δεν άλλαξε απο τότε.  

Μια ιδεολογία κοτζαμπάσικη που καθορίζει την εξέλιξή του. Και ένας λαός με έντονη την διάθεση της υποταγής. Τα 400 χρόνια ακόμη επηρεάζουν την συμπεριφορά του.



Δεν υπάρχουν σχόλια: