"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Τι βγάζει ο «καλός o μύλος»;


Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Υπήρχε µια εποχή που ο πολιτικός χαρακτηρισμός «δεξιός» ήταν περίπου βρισιά.  

Η Αριστερά τον είχε κάνει έτσι. Με την ιδεολογική ηγεμονία που απολάμβανε, έκανε τη Δεξιά να μοιάζει με κουσούρι. 

Οπως είχε πει και ο μέγας αθυρόστομος Διονύσης Σαββόπουλος: «Πριν από τη δικτατορία, ως αριστερός δεν μπορούσες να βγάλεις άδεια αυτοκινήτου, στη Μεταπολίτευση, αν δεν ήσουν αριστερός, δεν έβγαζες ούτε γκόμενα» (Lifo, 9.8.2016). Γι’ αυτό και πολλοί δεξιοί δήλωναν ΚΚΕ εσωτερικού και ίσως γι’ αυτό η Ανανεωτική Αριστερά σάρωνε. Αλλά μόνο στις δημοσκοπήσεις…

Ηταν μια βολική –τεμπέλικη, θα λέγαμε– πρακτική για τους αριστερούς. Οποτε τους ξεμπρόστιαζε κάποιος, τον βάφτιζαν «δεξιό», για να μην αναλογιστούν τα κενά της θεωρίας τους. Πού να τρέχουν τώρα να σκεφτούν προτάσεις ή να φτιάχνουν –όπως παλιότερα– θεωρίες συνωμοσίας, ότι ο επικριτής ήταν «πράχτορας της Ιντέλιτζενς Σέρβις» και «χαφιές του Μανιαδάκη». Με την εκτόξευση της κατηγορίας περί «δεξιάς απόκλισης» ξεμπέρδευαν μια και καλή. Ηταν μια τεμπέλικη μεν, αλλά πολύ αποτελεσματική μέθοδος.  

Πολλοί σύντροφοί τους μαράζωσαν επειδή τους αφόρισε το κόμμα. Αργότερα, όταν η κατηγόρια «δεξιός» είχε χάσει τη δύναμή της, βρέθηκε ο «νεοφιλελευθερισμός» για να καλύψει το κενό. Γενικώς πάντως κυκλοφορούσαν και κυκλοφορούν πολλοί με το «αριστερόμετρο» στην τσέπη ή, έστω, με το «νεοφιλελευθερόμετρο».

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε από τη συνέντευξη του βουλευτή κ. Γιώργου Τσίπρα, κυκλοφορεί με το «μητσοτακόμετρο». Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξή του, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να συνεργαστεί με «ένα κομμάτι της Κεντροδεξιάς όσο δεν είναι μαζί με τον κ. Μητσοτάκη» (Παραπολιτικά, 17.2.2022).  

Δεν διευκρίνισε τα πολιτικά χαρακτηριστικά αυτού του «κομματιού». Ο κ. Κώστας Μπογδάνος, για παράδειγμα, «δεν είναι με τον Μητσοτάκη». Ούτε και ο κ. Γιώργος Κύρτσος. Συνεπώς, θα έχει πλάκα να βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να στηλιτεύει την κυβέρνηση ότι έχει στους κόλπους της πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ και από την άλλη μεριά να συνεργάζεται με τον πρώην κορυφαίο ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Γιώργο Κύρτσο.

Βεβαίως, κάποιος μπορεί να θυμηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκε με τον κ. Πάνο Καμμένο και εκστασιασμένη η πλατεία του συνεδρίου χειροκροτούσε όταν αυτός τους φώναξε «σύντροφοι και συντρόφισσες». Προφανώς αυτή η παράδοση συνεχίζεται. «Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στον χώρο της Κεντροδεξιάς», διευκρίνισε ο κ. Γιώργος Τσίπρας. Μάλλον είναι αυτές που είδαμε κατά τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Λένε ότι ο καλός (πολιτικός) μύλος όλα τ’ αλέθει, αλλά...

 

 η γνωστή αυτή παροιμία δεν διευκρινίζει τι ποιότητας προϊόν βγάζει ένας τέτοιος μύλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια: