"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΕΘΝΙΚΟΙ ΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΕΣ: O Τσίπρας και η αγγλική γλώσσα

Καθηγητής  Νομικής Σχολής  του Α.Π.Θ. 
(kalfelis@law.auth.gr)

Παλιότερα ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας ήθελε να στείλει ένα μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές και είχε εκφραστεί (όχι για πρώτη φορά) με ένα λανθασμένο τρόπο στα Αγγλικά ( Greece is come back).

Και έτσι κατά τη γνώμη μου είχε υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του μηνύματος που ήθελε να στείλει στη διεθνή κοινότητα , αφού όλοι μιλούσαν για τα κακά Αγγλικά του πρώην πρωθυπουργού και δεν μιλούσαν  για το περιεχόμενο του μηνύματος.

Προχθές , μιλώντας στην ημερίδα για το μέλλον της Ευρώπης , πάλι ο κ. Τσίπρας έκανε ένα ολίσθημα στη χρήση της Αγγλικής γλώσσας. Και έτσι αντί , όπως ήθελε , να αναφερθεί στα «εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης» (National Health Care Systems) των χωρών της Ευρώπης,  μίλησε για τα « εθνικά συστήματα φροντίδας πλούτου» ( National Wealth Care Systems).

Αφού αντί της λέξης health (υγεία) χρησιμοποίησε τη λέξη wealth( πλούτος).

Και έτσι «ακούστηκε» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάτι το οποίο  ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήθελε να πει!

Και θα ερωτούσε κανείς εύλογα: Είναι τόσο σημαντικό το ζήτημα της γλώσσας;

Υπενθυμίζω εδώ ότι ο Αριστοτέλης έλεγε ότι « η γλώσσα είναι το μέσο με το οποίο διακρίνουμε το αγαθό και διαβουλευόμαστε για αυτό»  («Πολιτικά»).

Επιπλέον ο Γερμανός φιλόσοφος Μάρτιν Χάιντεγκερ θεωρούσε τη γλώσσα «ως την κατοικία του είναι».  

Τέλος ο μεγάλος ψυχαναλυτής  Ζακ Λακάν έλεγε ότι «ο άνθρωπος κατοικεί μέσα στη γλώσσα»!

Επομένως το γλωσσικό ζήτημα είναι αναμφίβολα σημαντικό, γιατί διαφορετικά στέλνονται λανθασμένα «μηνύματα»!

Βεβαίως κανείς δεν υποχρεώνει ένα Έλληνα πρωθυπουργό να μιλάει στο εξωτερικό μια άλλη γλώσσα ( πέραν της δικής του). Κάποτε μάλιστα η επιβολή της αγγλικής γλώσσας στην Ινδία θεωρούνταν ως μία ακόμη ένδειξη της αποικιοκρατικής επιβολής της Βρετανικής αυτοκρατορίας.

Και κανείς δεν υποχρεώνει ένα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μιλάει σε ένα συνέδριο «σώνει και καλά» στα αγγλικά!

Όταν όμως ένας πρωθυπουργός  αποφασίζει συνειδητά να στείλει στην αγγλική γλώσσα ένα σοβαρό μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές – για να επενδύσουν στην Ελλάδα – τότε πρέπει να το κάνει με το σωστό τρόπο!

Και όταν ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφασίζει συνειδητά να μιλήσει στην αγγλική γλώσσα σε ένα συνέδριο είναι απαραίτητο να το κάνει με το σωστό τρόπο!


Διαφορετικά...

 

 όλα τα πράγματα υποβαθμίζονται και γελοιοποιούνται!

Και μάλιστα χωρίς να υπάρχει κανείς σημαντικός λόγος, αφού ένας πολιτικός μπορεί κάλλιστα να μιλάει στη μητρική του γλώσσα.

Δηλαδή στην ιστορική, ωραία και πλούσια ελληνική γλώσσα!




Δεν υπάρχουν σχόλια: