"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΝουΔοΣΥΡΙΖΑίικο ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Ψωμί, ελιά και… Covid-19 ! - Ό,τι δεν μπορεί να κάνει ο παντελώς άχρηστος ΑκέΚσης (να χάσει η κυβέρνηση των Γαλαζαίων σουργελαράδων τον ύπνο της) το κάνει ο ράπερ Μιθριδάτης!


Το σημαντικότερο πλήγμα που έχει δεχτεί έως σήμερα η εικόνα της κυβέρνησης δεν προέρχεται από κοινοβουλευτική ερώτηση ή δράση κόμματος της αντιπολίτευσης, αλλά από ένα τραγούδι που έγραψε ο ράπερ με το ψευδώνυμο Μιθριδάτης!

Το τραγούδι, το οποίο τιτλοφορείται «Για να μην τα χρωστάω», διαρκεί λίγο περισσότερο από 12 λεπτά, θίγει με τρόπο οξύ και άμεσο όλες τις νοσογόνες καταστάσεις της εποχής, διασύροντας τον πρωθυπουργό προσωπικά, την κυβέρνηση, τους λοιμωξιολόγους, το σταρ σίστεμ, τον χώρο των ΜΜΕ, τα βάναυσα περιοριστικά μέτρα με πρόσχημα την πανδημία, ακόμα και τους καλλιτέχνες!

Μέσα στα πολλά που λέει ο Μιθριδάτης στο τραγούδι του, ακούγονται κι αυτοί οι στίχοι για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση: «Κυβέρνηση με σήμα το κουταλοπίρουνο / κι έναν φλώρο ξαφνικά έχεις για τύραννο. / Μια πρωθυπουργάντζα που έχει στην καβάτζα / κάθε ορντινάντζα δευτεράντζα για μπροστάντζα. / Όλοι όρνιθες του αρίστου και funny / και θα ‘λεγα «εντάξει, φίλε, μάλλον πλάκα κάνει, / ο Λουδοβίκος μας, ο άρχοντας, ο άναξ, / αν ο κόσμος δεν κατάπινε όλη μέρα Xanax».

Και οι… τηλεγιατροί, που υπερπροβλήθηκαν στην τηλεόραση λόγω πανδημίας, έχουν την «τιμητική» τους: «Λοιμωξιολόγοι στη ζωή μας κάναν ντου, / είναι παντού o Beaker και ο Doctor Honeydew. / Τρομολάγνοι στα παραθύρια σέρνουνε σαρκίο / και γελάω σαν τον Μπούτια στο “Ερωτοδικείο”. / Το δεσμοφυλακείο να γίνει θες οικείο, / με sms στο φαρμακείο για υπογλώσσιο δισκίο. / Στη δουλειά με λεωφορείο και σπίτι στις εννιά. / Ψωμί, λοιπόν, ελιά και Covid-19».

Η Τέχνη υπάρχει όταν παύει να υφίσταται στις συνειδήσεις των καλλιτεχνών ο μεγαλύτερος εχθρός τους, η αυτολογοκρισία.  

Oταν οι δημιουργοί εκδηλώνονται ελεύθερα και η έκφραση όσων σκέφτονται έχει τη σφραγίδα του ταλέντου και της έμπνευσης, τότε το αποτέλεσμα, πραγματικά, μπορεί να κλονίσει εξουσιαστικές δομές που φαντάζουν κραταιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι...

 

μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα από την ανάρτησή του «Για να μην τα χρωστάω» στο YouTube, το τραγούδι αναπαρήχθη περισσότερες από 364.000 φορές!

 

Editorial της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια: