Θα έπαιρνε κάποιος τη Θεία Κοινωνία αν ήξερε ότι μέσα στο κουταλάκι, εκτός του οίνου, υπήρχαν και δυο σταγόνες παραθείο ή υδροκυάνιο;
Θα πεις, υπήρξαν και χειρότερα: ο άλλος, λόγω διαπρύσιας πολιτικής πίστης, διαλαλούσε δημόσια ότι η ραδιενέργεια απ' το Τσερνόμπιλ έκανε πιο υγιεινά τα λάχανα και πιο νόστιμα τα ραδίκια, τις δε ντομάτες, λόγω συγγενούς ιδεολογικού χρώματος, τις επηρέαζε πολλαπλώς: αν τις ζουλούσες, κορνάριζαν.
Το ωραίο είναι πως εκείνοι που τότε επαινούσαν τα ραδιενεργά κουνουπίδια, τώρα βρίσκουν παράλογη πράξη μόνο τη Θεία Ευχαριστία μετά πιθανού ιού. Σωστά, αλλά η παραφροσύνη και η μεταφυσική πίστη σε ένα ιδεολόγημα, συχνά εγκληματικές, δεν σε νομιμοποιούν να μιλάς για τον ανορθολογισμό των άλλων, των θρησκευόμενων, που αυτοί, στο κάτω κάτω, δηλώνουν ότι η πίστη τους προκύπτει από μιαν αλήθεια εξ αποκαλύψεως, κι όχι από μια υλιστική θεωρία που λέγεται «επιστημονικός σοσιαλισμός» και τη μετέτρεψαν σε άλογη θρησκεία με πατερούληδες. Αυτή είναι η διαφορά.
Δεν επικαλούμαστε τη λογική μόνο όταν μας συμφέρει. Και είναι γνωστό πως το εξωλογικό στοιχείο υπάρχει στη ζωή όλων μας κι ότι δύσκολα εξηγούνται φιλοσοφικά ή επιστημονικά βασικά θέματα όπως ο έρωτας, η έμπνευση, ο χρόνος, το νόημα της ύπαρξης, το είναι και πολλά άλλα. Εδώ, παρά το ακράδαντο των επιχειρημάτων, δεν μπορούμε καν να κόψουμε το τσιγάρο, το απολαμβάνουμε επίμονα, εν πλήρει επιγνώσει της ζημιάς, όντας, υποτίθεται, λογικοί άνθρωποι. Γιατί η φύση μας δεν είναι μόνο η νόηση, το cogito και ο σωκρατικός συλλογισμός, αλλά παρεμβαίνουν και πολλά ανορθολογικά στοιχεία. Οπως, για παράδειγμα, το ότι ουκ ολίγοι, παρά το ότι ο Τσίπρας έκανε Ναι το Οχι του δημοψηφίσματος, πήγανε μετά και τον ξαναψήφισαν, αλλά τώρα βρίσκουν, και ορθώς, επικίνδυνη πράξη τη μετάληψη μετά πιθανού κορωνοϊού. Αλλά η λογική τους διαπνέεται από έναν πολιτικό εξωτισμό που κριτικάρει τον μυστικισμό των άλλων.
Δηλαδή υπάρχουν κάποιοι που θα μεταλάμβαναν ευχαρίστως ζωμό από σοβιετικό ραδιενεργό ραδίκι, αλλά όχι με πιθανό κινεζικό ιό (ίσως μόνο κάποιοι παλιοί πιστοί της ΑΑΣΠΕ). Πίστευε και μη ερεύνα. Κατάπινε και μη μιλάς, μην αμφισβητείς το κόμμα, την ιδεολογία, τον Θεό ή τον ΠΑΟΚ - εξάλλου όλα έχουν γίνει θρησκεία στις μέρες μας γι' αυτό και υποστηρίζω τον «Ηρακλή» που, κατά τη γνωστή ρήση, είναι κάτι παραπάνω από θεός, δηλαδή ημίθεος.
Η μεταφυσική ζει και βασιλεύει.
Οπως είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς επιστημονικά τις προαιώνιες τελετές διαφόρων τροπικών φυλών που αναφέρει ο Λεβί Στρος και που έχουν θεραπευτική ή ισορροπιστική επίδραση στα μέλη, τα οποία δεν διαθέτουν την πολυτέλεια να τους βοηθάει κάποιος σύγχρονος ψυχαναλυτής. Είναι ακατανόητες, δεν επιδέχονται εξήγηση με τα εργαλεία του Καρτέσιου, ούτε του Φρόιντ και των νεοτέρων. Αλλά εμείς δεν είμαστε τροπικές φυλές, κάτι βέβαια που δεν επαληθεύεται κάθε μέρα.
Θυμάμαι ότι στο «σκέφτομαι, άρα ζω» (cogito, ergo sum) του Καρτέσιου απάντησε ευφυώς, κάποτε, ο Ν.Γ. Πεντζίκης, με την ερώτηση: «Δηλαδή όταν κοιμάμαι δεν ζω;».
Κι έχουμε από πάνω και τους συνωμοσιολόγους. Πάλι καλά που δεν ειπώθηκε πως τον ιό τον κατασκεύασαν οι ιμπεριαλιστές Αμερικανοί κι ένας πράκτορας της CIA τον μετέφερε κρυφά μέσα στο βρακί του και τον απελευθέρωσε στην Κίνα για να δυσφημήσει το καθεστώς.
Αλλά...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου