Οι αντίπαλοί του φθονούσαν την τύχη του. Ηρθε, έλεγαν, και τρώει από τα έτοιμα. Η οικονομία ήταν στρωμένη. Η κοινωνία σκληρά διαπαιδαγωγημένη. Η αντιπολίτευση βραχυκυκλωμένη.
Οι αφηγήσεις αυτές είναι πάντα πολύ γραμμικές για να είναι αληθινές. Ο πρωθυπουργός θα ευχόταν να είχε κανονική αντιπολίτευση, από το να τον αντιπολιτεύονται, κατακλυσμιαίως, τα γεγονότα.
Με άδηλη ακόμη την έκβαση, μπορεί κανείς να μετρήσει στα δύσκολα τον πρωθυπουργό που «θα έτρωγε από τα έτοιμα». Χωρίς να μιμείται τον στόμφο των πατριαρχών του προηγούμενου αιώνα, ο Μητσοτάκης έδειξε αντανακλαστικά που διαψεύδουν όσους τον φαντάζονταν σαν τεχνοκράτη που προχωράει μόνον αφότου έχει τριπλοζυγίσει το βήμα του. Τόσο στην επίθεση της Τουρκίας όσο και στην επιδημία, προτίμησε τα δραστικά μέτρα «χθες», από τη βραδύτητα. Πήρε το ρίσκο.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό που πάει κόντρα στο στερεότυπο για την πολιτική του ιδιοσυγκρασία, είναι η ψυχολογική διαχείριση της κρίσης. Παρότι δεν τον ζήλεψε ποτέ κανείς για τις δημαγωγικές του επιδόσεις, ο πρωθυπουργός έδειξε και στις δύο κρίσεις όχι απλώς να πιάνει το κλίμα στην κοινή γνώμη, αλλά να το διαμορφώνει.
Προκύπτει έτσι μια ενδιαφέρουσα σύγκριση με τον προκάτοχό του:
Μιλώντας έτσι για τα «στυλ διακυβέρνησης», φτηναίνει κανείς την πολιτική. Την παρουσιάζει μόνο σαν μαγειρική της εξουσίας. Σαν τεχνική σαγήνευσης των πολλών.
Στην πραγματικότητα, εκείνο που κάνει τη διαφορά –εκείνο που πάντα προηγείται του όποιου «στυλ»– είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου