"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΚΗΦΗΝΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Παιδεία, Yγεία και... Άμυνα: Είθε να μη χρειαστεί...



Εξανέστη ο αριστερός τύπος  πριν λίγες μέρες όταν ο Θάνος Τζήμερος χαρακτήρισε του εκπαιδευτικούς "τεμπελχανάδες, αγράμματους και σταλίνες" σε ένα σχόλιο για τις απεργιακές κινητοποιήσεις πριν και μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων... Βλέπε: Παραλήρημα Τζήμερου κατά εκπαιδευτικών: "Αγράμματοι, τεμπελχανάδες και σταλίνες"



Η αλήθεια είναι πως δεν χρειαζόμασταν τον κ. Τζήμερο να βάλει τα δάκτυλα επί τον τύπο των ήλων της ελληνικής πραγματικότητας. 



Πριν από λίγες εβδομάδες ο ΟΟΣΑ δημοσιοποίησε τα στοιχεία έρευνας για το επίπεδο των Ελλήνων μαθητών και σε όλα τα πεδία οι Έλληνες μαθητές ήρθαν μεταξύ των τελευταίων στην Ευρώπη και κάτω από τον μέσο της κατάταξης μεταξύ των  75 χωρών του ΟΟΣΑ. 



Κατά τον ΟΟΣΑ ο  διαγωνισμός PISA: "αξιολογεί κυρίως κατά πόσον οι γνώσεις και οι δεξιότητες των 15χρονων μαθητών στην Κατανόηση Κειμένου, τα Μαθηματικά και τις Φυσικές Επιστήμες είναι σημαντικές για την πλήρη και ενεργό συμμετοχή τους στις σύγχρονες κοινωνίες". Βλέπε: ΟΟΣΑ: "Κάτω από τη βάση" οι Έλληνες μαθητές σε βασικά γνωστικά πεδία


Οι συνδικαλιστές της μεγαλύτερης μονάδας απασχόλησης της χώρας που είναι η εκπαίδευση είναι προφανές πως γνωρίζουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους και γι’ αυτό άλλωστε ένα από πάγια αιτήματά τους είναι η συνέχιση της μη αξιολόγησης της εργασίας τους από κανέναν και για οποιοδήποτε λόγο. 



Προκειμένου να προλάβουν το "κακό" είχαν προτείνει μάλιστα εγκαίρως την αποχώρηση της Ελλάδας στην παραπάνω έρευνα του ΟΟΣΑ με αιτιολογία τις διάφορες προφάσεις της "σοσιαλθολούρας". 



Η ΟΛΜΕ το 2015 είχε ζητήσει τη μη συμμετοχή της χώρας μας στον εν λόγω διαγωνισμό. Βλέπε: Η ΟΛΜΕ θέλει κατάργηση του PISA


Τα μοναδικά αιτήματα των συνδικαλιστών που ουσιαστικά συνδιοικούν τη δημόσια εκπαίδευση εδώ και δεκαετίες είναι αύξηση των δαπανών για την παιδεία και καμιά αξιολόγηση του παραγόμενου έργου. Τουτέστιν αυξήσεις χωρίς αντίκρισμα...



Το πρόβλημα της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας συμβάλει στην πνευματική καθήλωση της ελληνικής κοινωνίας η οποία συν τω χρόνω ισορροπεί σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα. 



Ας μην μας δημιουργούν έκπληξη λοιπόν οι συχνοί θάνατοι από μαγκάλια σε κλειστά δωμάτια και η επανεμφάνιση ασθενειών που είχαν εξαφανιστεί με τα εμβόλια. Για την επανεμφάνιση του σκοταδισμού ευθύνεται και η διάλυση της παιδείας.



Το βασικό πρόβλημα της ελληνικής παιδείας εδράζεται στην κυριαρχία του δημοσιοϋπαλληλικού παρασιτισμού στην εκπαίδευση. 



Στην Ελλάδα η δημόσια παιδεία δεν λειτουργεί με γνώμονα τον εγγραμματισμό και τη μόρφωση των Ελλήνων αλλά την όσο το δυνατόν χωρίς κόπο εξασφάλιση απασχόλησης εκπαιδευτικών με τον τρόπο όπου η ανεπάρκεια της "εξετασιοκεντρικής" δημόσιας εκπαίδευσης θα εξασφαλίζει και ένα (κατά βάση) αφορολόγητο επιπλέον εισόδημα μέσω της παραπαιδείας. 



Δεν επιτυγχάνουμε κατά τύχη τα  αποτελέσματα που έχουμε...



Αν ολόκληρος ο δημόσιος τομέας λειτουργεί όπως η παιδεία, φοβάμαι πως ο τομέας της Εθνικής Άμυνας...


 ο οποίος είναι και επίκαιρος λόγω της αναβάθμισης των τουρκικών διεκδικήσεων δεν έχει λόγους να λειτουργεί διαφορετικά.



Φυσικά για την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του ΟΟΣΑ ή οποιασδήποτε άλλης ομάδας χωρών δεν υπάρχει κάποιος αντίστοιχος διαγωνισμός αξιολόγησης αποτελεσματικότητας όπως ο διαγωνισμός PISA για την παιδεία.



Φοβάμαι όμως πως η νοοτροπία της χωρίς κόπο και προσπάθεια δημοσιοϋπαλληλίας και της πελατοκρατίας  έχει απλωθεί σε κάθε ιστό της χώρας του ιδιωτικού τομέα (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων)  μη εξαιρούμενου.



Είθε να μην χρειαστεί προσεχώς να το διαπιστώσουμε...



Για την ιστορία πάντως, στην κατάταξη του διαγωνισμού PISA του ΟΟΣΑ η Τουρκία βρισκόταν σε όλα τα πεδία κατάταξης λίγες μόνο θέσεις υψηλότερα της Ελλάδας. 



Τούτο, μέσα στην αποτυχία μας, θα μπορούσε να αποτελεί μια μικρή παρηγοριά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: