Διαβάζω αυτό τον καιρό ένα εξαιρετικό ιστορικό βιβλίο και θα ήθελα να σας το συστήσω ανεπιφύλακτα από τούτη τη στήλη. Οχι τόσο επειδή είναι ιστορικό όσο επειδή είναι διαβαστερό, κατά το κοινώς λεγόμενο. Κυρίως, όμως, σε βάζει σε σκέψεις, όπως κάθε ενδιαφέρον βιβλίο, και για έναν ακόμη λόγο: μολονότι αναφέρεται στο μακρινό παρελθόν, αφθονούν οι ενδιαφέρουσες συνδέσεις με το σήμερα.
«Η οικονομία της Ελλάδας βρίσκεται σε κακή κατάσταση», γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο συγγραφέας. «Εσωτερικές εξεγέρσεις συγκλονίζουν τη Λιβύη, τη Συρία και την Αίγυπτο, ενώ εξωτερικοί εχθροί και ξένοι πολεμιστές ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Η Τουρκία φοβάται ότι θα εμπλακεί, όπως άλλωστε και το Ισραήλ. Στην Ιορδανία συρρέουν πρόσφυγες. Το Ιράν εκτοξεύει απειλές πολέμου, ενώ το Ιράκ βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. 2013 μ.Χ.; Ναι. Ομως έτσι ήταν η κατάσταση και το 1177 π.Χ., περισσότερο από τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, όταν οι μεσογειακοί πολιτισμοί της Εποχής του Χαλκού κατέρρευσαν ο ένας μετά τον άλλο, αλλάζοντας για πάντα τον ρου και το μέλλον του δυτικού κόσμου. Είναι μια κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία – ένα σημείο καμπής για τον αρχαίο κόσμο».
Ενα βασικό σημείο, που παρουσιάζει ενδιαφέρον σε σχέση με το σήμερα, είναι, νομίζω, προφανές: το βιβλίο μιλάει για μια εποχή κατάρρευσης πολιτισμών.
Το έχουμε ξαναδεί το «έργο» μέσα στην Ιστορία, και ο Κλάιν αυτό ακριβώς έρχεται να μας υπενθυμίσει. Το παραδέχεται και ο ίδιος: «Αν και το βιβλίο αυτό ασχολείται κατά κύριο λόγο με την κατάρρευση των πολιτισμών της Εποχής του Χαλκού και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή πριν από τρεις χιλιετίες, πιθανόν εμπεριέχει χρήσιμα μαθήματα σε σχέση με τις παγκοσμιοποιημένες και διεθνικές κοινωνίες σήμερα».
Οι ιστορικοί ξέρουν καλά πως αυτές οι συγκρίσεις ανάμεσα σε περιόδους δεν είναι πάντοτε καλός οδηγός. Νομίζω όμως ότι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου