"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΙ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Μετά τον αντιαμερικανισμό ποιό το νέο σανό?



Με την αριστερά φάγαμε αντιαμερικανισμό με την κουτάλα. Στην διάρκεια της επίσκεψης Κλίντον ο υπόκοσμος των Εξαρχείων και οι τραμπούκοι της αριστεράς έδωσαν ρέστα. Διέλυσαν την Αθήνα,  εξευτέλισαν την χώρα.  


Πού είναι τώρα όλα αυτά τα μπουμπούκια;  


Απλώς κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο, γιατί εκπροσωπούνται στην εξουσία. Η οποία τούς αφήνει ελεύθερους να καίνε, να δέρνουν, να αρπάζουν, να πουλάνε «προστασία». Και κάπου εκεί το σίδερο κολλάει στην βράση. Εξάλλου, έχουν και εκπρόσωπό τους στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτόν που λέει «στα τσακίδια» στους επενδυτές.

 
Την ώρα όμως που ο εδώ παλιάτσος μιλάει για «τσακίδια», το αφεντικό του στο Σικάγο κατεβάζει παντελόνια για να προσελκύσει επενδύσεις. Γιατί ξέρει πια, ο πρώην καταληψίας, ότι χωρίς αυτές ούτε η οικονομία πάει μπροστά αλλά και το κόμμα του μαζί με την «Αυγή» θα βουλιάξουν.

 
Οι επενδύσεις είναι σήμερα μεγάλη υπόθεση για τα κόμματα εξουσίας. Κάτι που ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξήγησε επαρκώς στον Αλέξη Τσίπρα. Εξάλλου, ο τελευταίος με δική του παρέμβαση πάει στην Αμερική του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτήν, δηλαδή, του πιο καπιταλιστή και λαϊκιστή προέδρου των ΗΠΑ από την εποχή του Ρούζβελτ και μετά. Αλλά αυτή την διάσταση της επίσκεψης εδώ μέσα την κάνουν γαργάρα.

 
Όπως –με εξαίρεση το Βήμα της Κυριακής 8 Οκτωβρίου– καμμία έμφαση δεν δόθηκε στην παραχώρηση της Σούδας στην Ουάσινγκτον. Ούτε στις νέες πτυχές της ελληνο-αμερικανικής αμυντικής συνεργασίας. Όπως μάς πληροφορεί ο Αγγ. Αθανασόπουλος στο Βήμα, οι Αμερικανοί είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση της ελληνικής πλευράς στα αιτήματά τους. και στην παρούσα φάση δεν ευσταθούν όσα έχουν γραφτεί για νέες πιέσεις περί πενταετούς ανανέωσης της χρήσης της βάσης.

 
Ωστόσο, υπάρχουν δύο ζητήματα στα οποία οι έμπειροι παρατηρητές των διμερών σχέσεων εστιάζουν την προσοχή τους


Πρώτον, η Σούδα δεν μπορεί από γεωγραφικής άποψης και ούτε προγραμματίζεται, από επιχειρησιακής άποψης, να αντικαταστήσει την βάση του Ιντσιρλίκ.  


Δεύτερον, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της συνεργασίας εξακολουθεί, όπως φαίνεται, να βρίσκεται στο μυαλό των Αμερικανών το ενδεχόμενο μελλοντικής στάθμευσης σε ελληνικό έδαφος μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

 
Στο μέτωπο της οικονομικής συνεργασίας, οι προοπτικές υπάρχουν, αλλά πρέπει να φανεί αν μπορούν να λάβουν σάρκα και οστά. Η ενέργεια, ο τουρισμός, οι νέες τεχνολογίες είναι κλάδοι που μπορούν να αποτελέσουν μία καλή βάση οικονομικής συνεργασίας. Απομένει να δούμε, όμως, με ποιους διαπλεκόμενους θα μπορέσει ο Αλ. Τσίπρας να υπογράψει κάποιες συμφωνίες.

 
Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και ένα αγκάθι. Αν και δεν ομολογείται ευθέως, η Ουάσινγκτον ανησυχεί και προβληματίζεται για την συνεχώς διευρυνόμενη επιρροή της Κίνας στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον αμερικανικό όμιλο EXIN, συμφερόντων του ομίλου του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος (οργάνωσε μεγάλο δείπνο προς τιμήν του Αλ. Τσίπρα στο Σικάγο) κρίνεται από την Ουάσιγκτον ιδιαίτερα σημαντική.

 
Στην ενεργειακή σκακιέρα οι Αμερικανοί αναδεικνύουν συνεχώς τον ρόλο της Βόρειας Ελλάδος, όπου η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο σχεδιασμός του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB και η σχεδιαζόμενη μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης (πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη και η συνεργασία της εταιρείας Gastrade που ασχολείται με αυτό το project με την ΔΕΠΑ) δημιουργούν κρίσιμο πλέγμα συνεργασίας. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να προωθηθούν συνέργειες σε διεθνές επίπεδο, όπως η πρόσφατη συνεργασία του Ομίλου Μυτιληναίου με την General Electric για την ανακατασκευή του ηλεκτρικού δικτύου στην Λιβύη.


Όλα αυτά είναι θετικά και για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο που, αν τελικά αναρριχηθεί στην προεδρία του ΣΕΒ, θα είναι ένα καλό δώρο για τον πρωθυπουργό μας –ο οποίος, όπως ήδη γράψαμε, προσπαθεί να διαιρέσει τον ιστορικό Σύνδεσμο για αμιγώς προσωπικούς λόγους.


Ερώτημα:  
Και τώρα, τί φούμαρα θα μάς πουλήσουν οι άνθρωποι της αριστεράς και της προόδου; Τόσα χρόνια δε, ποιον κοροϊδεύουν; Μήπως τους εαυτούς τους και κάποια κορόϊδα;






Δεν υπάρχουν σχόλια: