"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Λάθος συζήτηση.

Γράφει ο Τρυποκάρυδος.


Με αφορμή την επίσκεψη του κ πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και τη συνάντηση του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, μάθαμε για την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών τύπου F16. Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε στην Ελλάδα μία δημόσια συζήτηση για το εάν το τελικό κόστος θα πρέπει να είναι 1,1 δις ή 2,4 δις ή εάν η οικονομία μας δεν αντέχει κανένα από τα δύο αυτά νούμερα και τα όποια ποσά θα πρέπει να δοθούν ως κοινωνικό μέρισμα στους οικονομικά ασθενέστερους.  


Νομίζω πως αυτή είναι η λάθος συζήτηση.


Τις προηγούμενες δεκαετίες η πατρίδα μας έχτισε την Πολιτική για την Ασφάλεια της, στην παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν κέρδισε την Τουρκία στρατιωτικά ποτέ όταν ήταν μόνη της. Με δεδομένη την ιστορική πραγματικότητα και το μέγεθος του αντιπάλου (οικονομικό, πληθυσμιακό, στρατιωτικό) η Ελλάδα είχε ως Πολιτική για την Ασφάλεια την αρχή του να κάνει εξοπλισμούς, που να είναι στο μέσο περίπου από αυτούς που πραγματοποιεί η Τουρκία, ώστε οποιαδήποτε πολεμική σύρραξη να έχει για τη γειτονική χώρα μεγαλύτερες ζημιές από τα προσδοκώμενα οφέλη του πολέμου.


Το 1996 στα Ίμια η χώρα μας είχε 75 αεροσκάφη τρίτης γενιάς ενώ η Τουρκία 149, η Ελλάδα είχε 8 υποβρύχια και η άλλη πλευρά 15, τα άρματα μας αριθμούσαν 1842 και των τούρκων 3701, ενώ στα αυτοκινούμενα πυροβόλα, η αναλογία ήταν πάλι ένα προς δύο, 399 πυροβόλα εμείς 810 οι τούρκοι. 


Η αναλογία ένα προς δύο ήταν αυτή που έδωσε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Σημίτη, όχι ασφαλώς να στείλει τον τουρκικό στόλο στον πάτο της θάλασσας, αλλά να υπενθυμίσει στην Τουρκία πως εάν επιλέξει το δρόμο της ολοκληρωτικής σύγκρουσης, τα προσδοκώμενα οφέλη που θα είχε θα ήταν λιγότερα από τις ζημιές. Θα συνέφερε την Τουρκία να δει τις στρατηγικές της υποδομές (διυλιστήρια, γέφυρες, κτλ) κατεστραμμένες για να πάρει ένα βράχο, τα Ίμια; ασφαλώς τις ίδιες και μεγαλύτερες καταστροφές στις υποδομές της θα είχε και η Ελλάδα.



Σήμερα η Τουρκία έχει τετραπλάσιο ΑΕΠ από την Ελλάδα και τη στιγμή που εμείς αναρωτιόμαστε εάν θα πρέπει να επενδύσουμε στην άμυνα μας 1 ή 2 δισεκατομμύρια η Τουρκία θα επενδύσει πάνω από 20 δισεκατομμύρια στην άμυνα της (100 F-35, 1000 άρματα altay, S-400, 4 κορβέτες, 4 φρεγάτες, 4 αντιτορπιλικά κ.α.). 


Η αναλογία ένα προς δέκα ή ένα προς είκοσι δεν επιτρέπει στην Ελλάδα, σε περίπτωση κρίσης, να προβάλει στην Τουρκία το επιχείρημα πως θα έχει μεγαλύτερες ζημιές από τα προσδοκώμενα οφέλη του πολέμου, ώστε με τη βοήθεια των ΗΠΑ να επιδιώξει διπλωματική λύση.  


Για να διατηρήσουμε την ίδια Πολιτική για την Ασφάλεια με τις προηγούμενες δεκαετίες πρέπει να δαπανήσουμε το ποσό των 10 δις για τη διατήρηση της αναλογίας ένα προς δύο. Τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει υπεύθυνα να μετάσχουν στο δημόσιο διάλογο και εάν δεν έχουμε χρήματα, να μας παρουσιάσουν τη νέα Πολιτική για την Ασφάλεια για τις επόμενες δεκαετίες.


Η Ελλάδα καλείται...
 να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, που έχει δημιουργήσει η οικονομική χρεοκοπία, που εμείς επιφέραμε στην πατρίδα μας


Αν αναλογιστούμε την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης τα προηγούμενα χρόνια, όπου για παράδειγμα η Ελλάδα προμηθεύονταν το στεντ για την καρδιά 2500 ευρώ τη στιγμή που τα γαλλικά, γερμανικά και κυπριακά ασφαλιστικά ταμεία έδιναν 500 ευρώ, τη Siemens, αλλά και τα 100 δις ευρώ που κόστισε στην Ελλάδα η διαπραγμάτευση Τσίπρα Βαρουφάκη κατά τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Η ανευθυνότητα του πολιτικού συστήματος μας φέρνει αντιμέτωπους, τη στιγμή που παίζεται το παιχνίδι καθορισμού της ΑΟΖ, με τα σύνορα της καρδιάς του κ Ερντογάν…

Δεν υπάρχουν σχόλια: