"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΤΣΑΡΛΑΤΑΝΑΔΙΚΟ: «Η επιστροφή του Έλληνα επαίτη»

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελας Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες αναφέρεται σε άρθρο της η εφημερίδα Bild.  


Η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: 


«Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι ένα κούρεμα για την χρεοκοπημένη του χώρα. Για την Ανγκελα Μέρκελ, το αίτημα έρχεται σε λάθος χρονική στιγμή διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα χάνονταν γερμανικά κεφάλαια. Η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκονται μέσα στο κόμμα τους με την πλάτη στον τοίχο, επειδή το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφανθεί αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συμμετοχή του Ταμείου ήταν ωστόσο προϋπόθεση για το πράσινο φως της γερμανικής βουλής στο τρίτο πακέτο στήριξης. Θα πρέπει τώρα η κ. Μέρκελ να αποφασίσει μεταξύ ενός κουρέματος ή μιας άρνησης του ΔΝΤ να συμμετάσχει


  Ο λόγος για το αίτημα του Αλ. Τσίπρα είναι ότι βρίσκεται, για μια ακόμα φορά, υπό πίεση και θέλει ή πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Πολίτες και συνδικάτα έχουν ξεσηκωθεί κατά του νόμου που προβλέπει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας. Για μια ακόμα φορά εντείνονται οι φήμες για πρόωρες εκλογές το 2017. Για τον έλληνα πρωθυπουργό τα περιθώρια στενεύουν και πάλι. Η συνάντηση με την κ. Μέρκελ έρχεται για εκείνον στην πλέον κατάλληλη χρονική στιγμή. 


Τον Αλ. Τσίπρα στηρίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με το περιβάλλον του έλληνα πρωθυπουργού ο Μπάρακ Ομπάμα τού υποσχέθηκε ότι θα ασκήσει πιέσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους. Ο αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί στα μέσα Νοεμβρίου την Ελλάδα, την οποία θεωρεί στρατηγικό εταίρο λόγω γεωγραφικής εγγύτητας στην Μέση Ανατολή. (…) Φήμες θέλουν την Αθήνα να αισιοδοξεί για ένα θετικό μήνυμα από την κ. Μέρκελ, και επειδή η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, αλλά και λόγω των γεμάτων προσφυγικών καταυλισμών. 


Το Βερολίνο διαμηνύει ωστόσο:
  υπομονή, το ζήτημα δεν βρίσκεται στην ατζέντα. Που σημαίνει, καθυστερούμε το ζήτημα από τη στιγμή που δεν μας βολεύει».


Δεν υπάρχουν σχόλια: