"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΤΟΡΙΚΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ: Oι γενοκτονίες που έκαναν οι Τούρκοι


Eνώ η Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα του Χίτλερ, οι γείτονες δεν το έχουν πράξει για τον Κεμάλ

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από τη σφαγή των Αρμενίων από τους Νεοτούρκους και οι ανά την υφήλιο Αρμένιοι ετοιμάζονται να τιμήσουν τη μνήμη των 1.500.000 νεκρών τους. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι σε λίγες ημέρες η Δημοκρατία της Αρμενίας, αλλά ήδη η επέτειος έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις, λόγω των πρόσφατων δηλώσεων του Πάπα Φραγκίσκου. Ανήμερα του Πάσχα των Ορθοδόξων και μία εβδομάδα μετά το Πάσχα των Καθολικών ο Πάπας μίλησε για τις τρεις μεγάλες γενοκτονίες του εικοστού αιώνα.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη γενοκτονία των Αρμενίων και γενικά των χριστιανών της Ανατολής, δηλαδή των Σύρων χριστιανών, των Ασσυρίων, Χαλδαίων και Ελλήνων από τους Τούρκους.  

Ως δεύτερη σημαντική γενοκτονία ανέφερε τα εγκλήματα των Γερμανών ναζί (εννοώντας προφανώς το Ολοκαύτωμα των Εβραίων) και ως τρίτη γενοκτονία ανέφερε την εγκληματική δράση του σταλινισμού, υπονοώντας τα μαζικά εγκλήματα των κομμουνιστικών καθεστώτων.

Ως Ελληνες ορθόδοξοι έχουμε σημαντικές δογματικές και εκκλησιολογικές διαφορές με τον εκάστοτε Πάπα και με το Βατικανό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι συγκεκριμένες αναφορές του είναι γενναίες, ειλικρινείς και απηχούν την ιστορική αλήθεια. Η Τουρκία αντέδρασε δριμύτατα, αλλά αυτό αναμενόταν. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να εξαγάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον από τη μελέτη του αιματηρού παρελθόντος.

Διαπιστώνουμε με θλίψη ότι ενώ η μεταναζιστική Γερμανία ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα του Χίτλερ -αν και εκκρεμούν οι πολεμικές αποζημιώσεις προς την Ελλάδα- και διδάσκει στα σχολεία της ως αρνητική σελίδα τον ναζισμό και το Ολοκαύτωμα, αντιθέτως η σύγχρονη Τουρκία δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τα εγκλήματα του κεμαλισμού και των Νεοτούρκων. Τιμά ως ήρωα τον Κεμάλ και προσπαθεί να χρηματοδοτήσει πολιτικούς και επιστήμονες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ για να εμποδίσει την αναγνώριση της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών.

Παρατηρούμε ότι και σήμερα η Τουρκία ακολουθεί πολιτική επιθετική: 

Κατέχει τη μισή Κύπρο, απειλεί το Αιγαίο, διεκδικεί συνδιοίκηση στη Θράκη, εξοπλίζεται συστηματικά.  

Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί η συμμετοχή Ελλήνων ιστορικών σε μεικτές ελληνοτουρκικές επιτροπές για την επανασυγγραφή της Ιστορίας; 

Πώς μπορούμε να μιλούμε για ελληνοτουρκική φιλία, όταν ο Αττίλας το 1974 διέπραξε στην Κύπρο εγκλήματα αντίστοιχα με εκείνα του 1915-1922;

 Οι Αρμένιοι είναι αξιέπαινοι, διότι: 

Mε κάθε τρόπο αξιοποιούν τη Διασπορά τους και επιτυγχάνουν την αναγνώριση της γενοκτονίας τους από ξένα Κοινοβούλια

Εμείς κάνουμε το ίδιο για να αναγνωρισθεί διεθνώς η γενοκτονία των Μικρασιατών και των Ποντίων;

Η Τουρκία σήμερα συνεργάζεται με ακραίους ισλαμιστές, οι οποίοι δολοφονούν χριστιανούς στη Μέση Ανατολή.

Ας μην αφήσουμε την ιστορία να επαναληφθεί. Ας διδάξουμε ψύχραιμα στα παιδιά μας τη γενοκτονία Ελλήνων και Αρμενίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: