"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Το σχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής:

1. Η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι τραγική. Η Ε.Ε. θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις που διαθέτει για να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες ζωής στη θάλασσα και να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργούς αιτίες της ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και τις χώρες-σταθμούς. Αμεση προτεραιότητά μας είναι να αποτρέψουμε περισσότερους θανάτους στη θάλασσα.

2. Συνεπώς αποφασίσαμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, να εμποδίσουμε τις ροές παράνομης μετανάστευσης και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη στο εσωτερικό μας. Δεδομένου ότι η αστάθεια στη Λιβύη δημιουργεί ιδανικό περιβάλλον για τις εγκληματικές δραστηριότητες των διακινητών, θα ενισχύσουμε ενεργά τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την αποκατάσταση κρατικής εξουσίας στη Λιβύη. Θα εντείνουμε επίσης τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων και της αστάθειας, ως παραγόντων που ωθούν τη μετανάστευση, μεταξύ άλλων από τη Συρία.

3. Σήμερα δεσμευόμαστε να:
Ενισχύσουμε την παρουσία μας στη θάλασσα, ενισχύοντας ταχύτατα τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών», υπερδιπλασιάζοντας τους πόρους που διατίθενται και ενισχύοντας τα μέσα, ώστε να υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες έρευνας και διάσωσης στο πλαίσιο της Frontex.

Να καταπολεμήσουμε τους διακινητές, εξαρθρώνοντας τα δίκτυα διακίνησης και φέρνοντας τους διακινητές ενώπιον της Δικαιοσύνης. Να επιχειρήσουμε τη συστηματική ταυτοποίηση, κατάσχεση και καταστροφή σκαφών προτού χρησιμοποιηθούν από τους διακινητές. Καλούμε την Υπατη Αρμοστή (σ.σ. εξωτερικής πολιτικής) να ξεκινήσει άμεσα προετοιμασίες για μία επιχείρηση στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Να χρησιμοποιήσουμε την Europol για να απομακρυνθεί από το Ιντερνετ περιεχόμενο που χρησιμοποιούν οι διακινητές για να προσελκύσουν μετανάστες και πρόσφυγες, σε συμφωνία με τα εθνικά συντάγματα.


Να παρεμποδίσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές, αυξάνοντας την υποστήριξη προς την Τυνησία, την Αίγυπτο, το Σουδάν, το Μάλι και τον Νίγηρα μεταξύ άλλων για να επιτηρούν και να ελέγχουν τα χερσαία σύνορα, ώστε να αποφευχθεί η πρόσβαση μεταναστών στις ακτές της Μεσογείου. Να δημιουργήσουμε Περιφερειακά Προγράμματα Ανάπτυξης και Προστασίας για τη Βόρεια Αφρική και το Κέρας της Αφρικής. Να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, μεταξύ αυτών και την αναπτυξιακή συνεργασία, ώστε οι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους. Να καταρτίσουμε νέο πρόγραμμα επιστροφής για την ταχεία επιστροφή μεταναστών χωρίς χαρτιά από τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στα σύνορα, με τον συντονισμό της Frontex.

Nα ενισχύσουμε την εσωτερική αλληλεγγύη, εγκαινιάζοντας πιλοτικό πρόγραμμα για τη μετεγκατάσταση τουλάχιστον 5.000 προσφύγων, αυξάνοντας την επείγουσα βοήθεια προς τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και στέλνοντας σε αυτά ομάδες για την κοινή διαχείριση των αιτήσεων ασύλου, περιλαμβανομένης της καταγραφής και της λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: