"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Από τα νταούλια των τσαμπουκαλεμένων γραφικών στα βράχια


Ενα παλιό εγγλέζικο ρητό - που πάει γάντι στην περίπτωσή μας - λέει με μια δόση ειρωνείας ότι «οι ζητιάνοι δεν έχουν δυνατότητα επιλογής» («Beggars can't be choosers»).


Κι όμως, την ώρα που οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ψάξει σπιθαμή προς σπιθαμή όλα τα παλιά σεντούκια κι έχουν ξεσκονίσει ακόμη και τα χαλιά του κράτους μπας και βρουν κανένα ξεχασμένο κέρμα για να πληρώσουν μισθούς, συντάξεις και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας...

 
Την ώρα που ο κ. Τσίπρας συναντάται με την κυρία Μέρκελ για να εξασφαλίσει μια πιο ελαστική αντιμετώπιση, να πετύχει την επανεκκίνηση μια κάποιας ροής χρηματοδότησης προς τη χώρα...

 
Την ώρα που ο ιδιωτικός τομέας έχει ουσιαστικά κηρύξει στάση πληρωμών, σχεδόν 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι πληρώνονται με καθυστέρηση μέχρι και πέντε μηνών...

 
Οι υπουργοί της κυβέρνησης συνεχίζουν το βιολί τους - λες και ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν: 
 «Δεν θέλουμε τη δόση αν πρόκειται να συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας» λέει ο ένας. «Η κυβέρνηση ουσιαστικά αντιμετωπίζει ένα πραξικόπημα, όχι με άρματα μάχης αλλά μέσω τραπεζών» επιμένει ο άλλος, ενώ ο τρίτος υπόσχεται μέσα στον επόμενο χρόνο αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα από τα 580 στα 751 ευρώ!

 
Κύριοι της κυβέρνησης, ξεπεζέψτε και πάρτε το απόφαση: 
Τα νταούλια του ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνουν τις αγορές να χορεύουν. Οι κατά φαντασίαν φίλοι... Αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, Ινδοί δεν θα δώσουν λεφτά. Τα σχέδια ανατροπής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της Γερμανίας βγήκαν όλα πλάνες.

 
Ενας δρόμος μένει για την Ελλάδα: 

H Ευρώπη. Μόνο αυτή μπορεί να μας δώσει χρήματα για να ζήσουμε. Ζητάει όμως επώδυνα ανταλλάγματα και μεταρρυθμίσεις. Οσο πιο γρήγορα πάρουμε αυτά τα χρήματα τόσο πιο γρήγορα η οικονομία θα αρχίσει να κινείται, τόσο πιο γρήγορα θα απαλλαγούμε από τα μνημόνια, θα βγούμε στις αγορές και στην ανάπτυξη. Οπως έκαναν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και σύντομα ακολουθεί η Κύπρος.

 
Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει γρήγορα: ή να περικόψει τις επικουρικές συντάξεις κατά 20 ευρώ τον μήνα για να μην μπαίνουν μέσα τα επικουρικά ταμεία, να αυξήσει τον ΦΠΑ στα ποτά, στα τσιγάρα και στα κοσμικά νησιά, να κόψει μαχαίρι τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ή να ρίξει τη χώρα στα βράχια. 
Τικ-τακ, τικ-τακ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: