"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Το ανεπίλυτο του μεταναστευτικού


Οσες Σύνοδοι Κορυφής και να πραγματοποιηθούν, δυστυχώς για πολλά χρόνια ακόμη εκατοντάδες ζωές θα συνεχίζουν να χάνονται κάθε χρόνο στη Μεσόγειο.
 
Η διεθνής κοινότητα είναι απρόθυμη και αδύναμη τελικά να δώσει τέλος σε περιφερειακές κρίσεις και συγκρούσεις, πολλές από τις οποίες μάλιστα έχει προκαλέσει η ίδια με στρατιωτικές παρεμβάσεις και οι οποίες «παράγουν» τη μεγάλη μάζα των προσφύγων. Αφγανιστάν, Υεμένη, Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη, Σουδάν, Σομαλία, Νιγηρία, Λιβύη, ένας αμέτρητος κατάλογος συγκρούσεων. Και τα μεταναστευτικά ρεύματα συμπληρώνονται από τους απελπισμένους που θέλουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο, έτοιμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους για μια καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.
 
Η Ευρώπη, ο πιο φιλόξενος προορισμός των απελπισμένων, έχει ήδη φθάσει στα όριά της οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά, και τα φαινόμενα ξενοφοβίας απειλούν ένα ολόκληρο μοντέλο κοινωνικής συμβίωσης που κτίστηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η Ευρώπη δίνει προτεραιότητα στις επιχειρήσεις Ερευνας και Διάσωσης στη Μεσόγειο, με το ρίσκο η διάσωση ζωών να αποθρασύνει τους δουλεμπόρους να στέλνουν όλο και περισσότερα σαπιοκάραβα γεμάτα αθώες ψυχές στα ανοιχτά της Μεσογείου.
 
Θα επιχειρηθεί να χτυπηθούν, σε όσες χώρες δεν έχουν καταρρεύσει οι κρατικές δομές, τα κυκλώματα δουλεμπόρων, στα πρότυπα των επιχειρήσεων εναντίον των Σομαλών πειρατών και συγχρόνως να ελεγχθούν επιτόπου τα κύματα μεταναστών και προσφύγων, πριν μπουν στα σαπιοκάραβα...
 
Οι μεταναστευτικές ροές δεν αποτελούν μόνο ελληνικό ή ιταλικό πρόβλημα ούτε μόνο ανθρωπιστικό ζήτημα ή απλώς θέμα ασφαλείας. Δυστυχώς, η ΕΕ δεν μπορεί να βρει ισορροπία που να συνδυάζει τη διάσωση των χιλιάδων ψυχών που φθάνουν μισοπνιγμένες στις ακτές μας και τη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης όσων γίνονται αποδεκτοί στο ευρωπαϊκό έδαφος.
 
Γι' αυτό:  
Θα δούμε πολλά ακόμη φέρετρα στη Μάλτα, στη Λαμπεντούζα, στη Ρόδο και στο Φαρμακονήσι. Και ακόμη πιο ακραίες συμπεριφορές στην Ευρώπη. 
 
Με όσους γλιτώνουν στη θάλασσα να παλεύουν να σωθούν από τον στιγματισμό και τη φτωχοποίηση του «παρείσακτου εισβολέα»..

Δεν υπάρχουν σχόλια: