"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


OIKONOMIA στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ των γραφικών στα διαθέσιμα δυστυχώς έχει ημερομηνία ΛΗΞΗΣ...


«…Ο κ. Σαμαράς στην ουσία κάνει αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν τα τεχνικά κλιμάκια όταν έφτασαν στην Αθήνα. Παρά την απόφαση της 20ής Φεβρουαρίου -που δεν μιλάει για ολοκλήρωση του «τρέχοντος προγράμματος»- ο κ. Σαμαράς και τα τεχνικά κλιμάκια θεωρούσαν πως στις 25 Ιανουαρίου δεν άλλαξε απολύτως τίποτα στη χώρα. Γι’ αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός απέστειλε την επιστολή στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκλήθηκε η «επταμερής συνάντηση» στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες. Για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της απόφασης 20ής Φεβρουαρίου. Και αυτό ακριβώς έγινε...».
Αυτή την απάντηση έδωσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου στις ανακοινώσεις του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ότι το «μνημόνιο συνεχίζεται». Κάτι στο οποίο πάντως επιμένουν και οι θεσμοί όπως το EFSF στην ανακοίνωσή του για την παράταση της σύμβασης δανειακής διευκόλυνσης.

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. 

Το πρώτο είναι να έχει δίκιο η κυβέρνηση. Τότε τα πράγματα προχωρούν ομαλά. 

Το δεύτερο είναι να έχει άδικο. Και αυτό δεν είναι απίθανο. Η κυβέρνηση αυτή έχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τους αριθμούς διότι ως γνωστόν την ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που αν συνεχίσει να αγνοεί τους αριθμούς απλά θα μείνουν απλήρωτοι. Η κυρία Μέρκελ κατά τη συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα είπε ότι η κυβέρνηση μπορεί να πάρει όποιο μέτρο θέλει αρκεί σε αριθμούς να βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα με τα μέτρα που είχε ζητήσει η τρόικα με τον Χαρδούβελη. Σε αριθμούς στις επιστολές Βαρουφάκη η κυβέρνηση πρότεινε δύο μέτρα, την πάταξη του λαθρεμπορίου και τα έσοδα από ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.  
Και στα δύο αυτά μέτρα τα νούμερά της είναι πέρα για πέρα λανθασμένα: 

Στα ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια π.χ. υπολόγισε έσοδα 500 εκατομμυρίων όταν έκθεση της ΕΕ δείχνει ότι αυτά θα είναι 50-70 εκατομμύρια τον χρόνο.
Στο λαθρεμπόριο πετρελαιοειδών, τσιγάρων και οινοπνεύματος (τσιγάρα και οινόπνευμα προστέθηκαν σχετικά πρόσφατα) υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. τον χρόνο την ώρα που υπηρεσίες και αγορά αμφιβάλλουν αν στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν να αντληθούν 300-400 εκατομμύρια.  

Τι μένει; 

Μισθοί, συντάξεις, φόροι. Αυτά είναι το σώμα ενός προϋπολογισμού. Κάθε προϋπολογισμού. 

Η κυβέρνηση ορκίζεται ότι δεν θα τα πειράξει. Αλλά στις 8 Απριλίου έχει δόση ΔΝΤ και στη συνέχεια δώρα Πάσχα, μισθοδοσία. 

Χθες για τους μισθούς του Μαρτίου άντλησε χρήματα από τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ και τα αποθέματα της περιφέρειας Αττικής. Αυτά τα πλιάτσικα έχουν ημερομηνία λήξης.  

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα έχει δεσμευθεί ότι θα διευθύνει τη χώρα με ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Δύο μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας ο προϋπολογισμός έχει ήδη εκτροχιασθεί ενώ εκκολάπτονται νομοσχέδια που θα δημιουργήσουν και νέα ταμειακά ανοίγματα (δημόσια διοίκηση, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία). 

Αν η κυβέρνηση εκτός από 1-2 ιδιωτικοποιήσεις δεν έχει ουσιαστικά μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού και ταμειακού ελλείμματος στα μέτρα που θα προτείνει τη Δευτέρα και η απάντηση από τους θεσμούς είναι «τα μέτρα αυτά δεν είναι ικανοποιητικά», τότε: 

O κ Τσίπρας πρέπει να αρχίσει να τρέχει. 
Το ερώτημα είναι προς τα πού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: