"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Γιατί μας υποβάθμισε η Fitch


Τώρα, λοιπόν, παίζουν τη μουσική οι αγορές και εμείς -όπως ο καθένας- χορεύουμε. 

Τι θα επιδεινώσει τη θέση μας σύμφωνα με την υποβάθμιση της Fitch:
  • Η κατάρρευση των συνομιλιών με τους εταίρους μας (σ.σ. η ρήξη που λένε οι φωστήρες της κυβέρνησης) που θα οδηγούσε σ' ένα μορατόριουμ αποπληρωμής του χρέους για τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων.
  • Η καθυστέρηση πληρωμών στo ΔΝΤ δεν θα συνιστούσε καθεαυτή μια χρεοκοπία, θα ήταν όμως αρνητική και θα οδηγούσε σε περαιτέρω υποβάθμιση.
  • Μια έξοδος από την ευρωζώνη που θα μεγάλωνε τον κίνδυνο να μην εξυπηρετηθεί το ιδιωτικό χρέος.
Αντίθετα, μια συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, απελευθερώνοντας τις πληρωμές που η κυβέρνηση επισημαίνει ότι δεν έχουν καταβληθεί από τον Αύγουστο του 2014, αλλά κυρίως η εντατικοποίηση των συνομιλιών για ένα τρίτο πρόγραμμα που μπορεί να μην πάρει τον τίτλο του πλαισίου προσαρμογής έναντι όρων αλλά θα είναι τέτοιο, θα βελτίωνε την πιστοληπτική θέση της χώρας.

Η κρίσιμη επισήμανση είναι στο τέλος:  
Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει εγκαίρως δόση στο ΔΝΤ, το EFSF θα μπορούσε να μην ζητήσει αμέσως την πληρωμή των 29,7 δισ. που έχει καταβάλει στην Ελλάδα στα πλαίσια του πρώτου «κουρέματος», ενώ έχει δικαίωμα σε αυτήν την περίπτωση να το πράξει. Θα ενεργοποιούσε όμως έτσι την ρήτρα που σημαίνει χρεοκοπία στα ομόλογα που κρατούν ιδιώτες και τα οποία αξιολογούν οίκοι όπως η Fitch. 


Για αυτό και η υποβάθμισή μας κατά τρεις μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: