"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ: Η Κύπρος δείχνει στους δικούς μας γραφικούς τον δρόμο


Η εκλογική νίκη του Μπέντ­ζαμιν Νετανιάχου, στις εκλογές της περασμένης Τρίτης, δεν αφορά μόνο τη χώρα του, το Ισραήλ. Οσο και αν σας ακούγεται περίεργο, αγαπητοί αναγνώστες, θα επηρεάσει και τις γειτονικές χώρες. Δεν αναφέρομαι ασφαλώς στην ειλημμένη, από καιρό, απόφαση της σκληρής ομάδας υπό τον κ. Νετα­νιά­χου για επίθεση -την κατάλληλη στιγμή- εναντίον του Ιράν, που δίχασε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ και δημιούργησε τη «σχέση οργής» μεταξύ του Ισραη­λινού ηγέτη και του προέδρου Ομπάμα.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη η λεγόμενη «ενεργειακή διπλωματία» στην οποία συμμετέχει ενεργά και η Κύπρος διά του ικανότατου υπουργού Γιώργου Λακκοτρύπη.  


Λαμβάνουν μέρος, εκ του σύνεγγυς ασφαλώς, και με άξονα τη Λευκωσία, διότι οι μεταξύ τους σχέσεις είναι ανύπαρκτες, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος και η Ιορδανία.


Στο παρασκήνιο η Αμερική προσπαθεί να κινήσει τα νήματα, αν και η κόντρα του Τελ Αβίβ με την Ουάσιγκτον δεν επιτρέπει πολλά περιθώρια χειρισμών στους Αμερικανούς.
 
Ο κ. Νετανιάχου έχει αφιερώσει χρόνο και πόρους γι' αυτή την άτυπη συμμαχία της Ανατολικής Μεσογείου. Βεβαίως, με πρωτοβουλία του έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με την Κύπρο και σε μερικές περιπτώσεις βοήθησε τη Λευκωσία και σε στρατιωτικό επίπεδο. Αν οι ηγέτες της Κύπρου ήταν πιο τολμηροί, θα αποδέχονταν και την πρότασή του για δημιουργία βάσης στο νησί. Το Ισραήλ συμπεριλαμβάνει σ' αυτήν τη συμμαχία και την Ελλάδα. Από την πλευρά των Ισραηλινών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, αλλά η Αθήνα ήταν διστακτική, λόγω της οικονομικής κρίσης, η οποία, όμως, θα έπρεπε να ήταν αφορμή για μακροχρόνιους σχεδιασμούς.
 
Η ημικατεχόμενη Κύπρος έχει δείξει τον δρόμο για τον τρόπο της συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Με την τελευταία προχωρεί σύντομα σε νέες συμφωνίες αξίας πολλών εκατομμυρίων, αφού η Κύπρος για πρώτη φορά περνά από τη φάση της εξερεύνησης στη φάση της αξιοποίησης του φυσικού της πλούτου. Πρόκειται για μία σημαντικότατη εξέλιξη με δεδομένη την τουρκική κατοχή και τα νέα προβλήματα που προκαλεί ο Ερντογάν.
 
Η Ελλάδα γιατί βρίσκεται και σήμερα στο σημείο μηδέν; Διότι οι ηγέτες της αναλώνονται στον μικρόκοσμο του τετραγωνικού μιλίου γύρω από το Μέγαρο Μαξίμου. 


Αν ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί πραγματικά να αλλάξει την Ελλάδα, ας κοιτάξει με σοβαρότητα προς την Ανατολική Μεσόγειο. Το μόνο που έχει να κάνει είναι:


Να μιμηθεί τους Ελληνο­κύπριους και να ακολουθήσει τον δικό τους δρόμο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: