"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


EΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το mission impossible του ΣΥΡΙΖΑ


Το σενάριο εφιάλτης για την Ελλάδα εμφανίζεται -αίφνης -στον ορίζοντα στην περίπτωση που η τρόικα συνεχίσει να προβάλλει παράλογες αξιώσεις σαν αυτές που παρουσίασε καθ' όλη την 20ωρη διαπραγμάτευση της συνάντησης με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης στο Παρίσι.
        
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό η τρόικα θέλει να οδηγήσει σε κατάρρευση τις συνομιλίες με στόχο να φέρει πιο κοντά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έτσι ώστε να έχει συνομιλητή της μία σταθερή κυβέρνηση με  βάθος χρόνου - είτε αυτή είναι η σημερινή κυβέρνηση εάν εκλεγεί πρόεδρος, είτε η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Το σενάριο εφιάλτης προκύπτει από την πιθανότητα οι ενδεχόμενες πρόωρες κάλπες λόγω αδυναμίας εκλογής προέδρου να φέρουν στην εξουσία μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία, αν και παντελώς ανέτοιμη, θα αναγκαστεί σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα να διαπραγματευτεί με τους δανειστές το τέλος του τρέχοντος μνημονίου, τη συμφωνία της επόμενης μέρας και τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας.
 
Μία πρώτη γεύση του τι θα έχει να αντιμετωπίσει μία ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήραν τα στελέχη της Κουμουνδούρου κ.κ. Σταθάκης και Μηλιός στις επαφές που είχαν το Σαββατοκύριακο στο Σίτυ του Λονδίνου και από τα email και τις εκθέσεις που συνέταξαν στη συνέχεια οι εκπρόσωποι των ξένων funds και των ξένων τραπεζών που πήραν μέρος στις συναντήσεις.
       
Η γενική εντύπωση που δημιουργείται από τις αντιδράσεις των ξένων στελεχών  είναι η αναμενόμενη: μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπισθεί με μεγάλη επιφυλακτικότητα από τα ξένα funds - ενώ πιθανή θεωρείται η μαζική πώληση μετοχών και η έξοδος κεφαλαίων και καταθέσεων από τη χώρα.

Ήδη στην Κουμουνδούρου επικρατεί βαρύ κλίμα διότι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -παρά τα όσα δήλωναν δημοσίως- θεωρούσαν δεδομένο ότι η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου θα έρθει σε συμφωνία στο Παρίσι με τους δανειστές και ότι θα λύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα αφήνοντας σε μία ενδεχόμενη κυβέρνηση Τσίπρα ανοιχτό πεδίο για να κινηθεί χωρίς να αναγκαστεί με το «καλημέρα» να πάρει μείζονες αποφάσεις.
  
Η  Κουμουνδούρου υποχρεώνεται τώρα υπό την πίεση των εξελίξεων πραγματικά να «ωριμάσει βιαίως» -κατά την γνωστή έκφραση του κ. Δραγασάκη -και να αποφασίσει σύντομα ποια στρατηγική θα ακολουθήσει εάν το σενάριο εφιάλτης επιβεβαιωθεί: 
 
Αν δηλαδή πρόκειται να συγκρουσθεί μετωπικά με το Βερολίνο με άγνωστες προς το παρόν συνέπειες για την Ελλάδα ή θα κάνει στροφή 180 μοιρών και επιχειρήσει να διαπραγματευτεί όπως ακριβώς έκανε η σημερινή κυβέρνηση . Αναλόγως με τις αποφάσεις που θα πάρει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προσαρμόσει την στρατηγική της, τονίζοντας ή παίρνοντας αποστάσεις απ' όσα απλόχερα υποσχέθηκε ο κ.Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ βλέποντας το «mission impossible»  του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με κάποια κακεντρέχεια - «ίσως είναι ευκαιρία ο κ. Τσίπρας να δηλώσει αμέσως ότι δεν θα περιλάβει στα ψηφοδέλτια του κόμματος κανένα νυν ή πρώην βουλευτή από ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ για να σιγουρέψει την εκλογή του Προέδρου από τη σημερινή Βουλή»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: