"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Το πάρε-δώσε με την τρόικα και το μοιρολόι των γραφικών


Αν κυριαρχεί κάτι στον δημόσιο διάλογο για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι το «δώσαμε, δώσαμε» ή «εκεί που μας χρωστούν ζητάνε και το βόδι», συνθήματα που διανθίζονται από γκριμάτσες στα μούτρα διάφορων «τηλεπερσόνων» που καθημερινώς «του λαού τα ντέρτια λένε κι όσο τραγουδάνε κλαίνε».
Βεβαίως, ανάμεσα στα «οϊμέ» και τις κατάρες, ποτέ δεν κουβεντιάζουμε τι δώσαμε και τι ακριβώς μας χρωστούν· πέρα από το ότι είμαστε ωραίοι και ως γνωστόν οι ωραίοι δεν πληρώνουν χρέη. 

Δεν συζητάμε για παράδειγμα ότι η μέχρι στιγμής λιτότητα δεν είναι για αποπληρωμή των παλαιών (ελληνικών) χρεών αλλά για να έρθει ο λογαριασμός έσοδα-έξοδα του κράτους στα ίσα του. Δηλαδή όσα «δώσαμε» μέχρι σήμερα, δεν τα πήρε κανένας. Αντιθέτως παίρναμε επιπλέον δανεικά για να πορευόμαστε. Από του χρόνου -υποτίθεται- θα δίνουμε κάτι για την αποπληρωμή του υπέρογκου ελληνικού χρέους.
Προς τι λοιπόν όλος αυτός ο κλαυθμός του «δώσαμε» και οι κατάρες κατά εκείνων που όχι μόνο δεν παίρνουν πίσω τα δανεικά, αλλά ακόμη μας δανείζουν; 

Η αλήθεια είναι ότι η αναπαραγωγή αυτών των συνθημάτων είναι αθώα· διάφοροι αδαείς πιστεύουν ότι όλος ο κόσμος θέλει να μας εκδικηθεί και γι’ αυτό μας «πίνουν το αίμα». 

Η πρωταρχική παραγωγή όμως αυτών των στερεοτύπων δεν είναι αθώα. Είναι πολλά τα κυκλώματα που τρέφονται από τις παθογένειες της χώρας και προκειμένου να διατηρηθεί ανέπαφο το δικό τους «σιτηρέσιο», στρέφουν την προσοχή μας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έτσι ώστε να μην ασχολούμαστε με τα δικά τους πεπραγμένα. Φυσικά ουδείς ασχολείται για το πώς γίνεται η κατανομή των βαρών του σταθεροποιητικού προγράμματος εντός της ελληνικής επικράτειας, κάτι που είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση. Είναι παλαιόθεν γνωστό ότι το μυστικό κάθε καλής απάτης είναι να αποσπάς την προσοχή του άλλου. Αυτό κάνουν οι πορτοφολάδες στο μετρό, αυτό κάνουν και τα πολιτικά κόμματα και τα ΜΜΕ (που χρωστούν τα μαλλιοκέφαλά τους, αλλά ταυτοχρόνως πληθαίνουν) κραυγάζοντας διαρκώς «προσοχή τρόικα».
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα (συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, συνδικαλιστών κ.λπ.) δεν έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα. 


Λάθος! Εχει σχέδιο και αυτό είναι η αναπαραγωγή του, ασχέτως αν έτσι χρεοκόπησε τη χώρα. Αποσπά διαρκώς την προσοχή μας με «ηρωικές διαπραγματεύσεις» για να μην ασχοληθεί κανείς με τις δικές του ευθύνες και κυρίως με τις υποχρεώσεις του

Δεν υπάρχουν σχόλια: