"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Νέα καμπάνα από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εξαφανίσεις 5 Κούρδων

Για πλημμελή έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση πέντε Κούρδων βοσκών από τα βουνά του Χακάρι το 1996 καταδικάσθηκε η Τουρκία από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
  
Εκδικάζοντας την προσφυγή 18 Κούρδων (υπόθεση Μποζκίρ κ.ά. κατά Τουρκίας), στην οποία η Τουρκία κατηγορούνταν για πλημμελή και αναποτελεσματική έρευνα σχετικά με την εξαφάνιση πέντε στενών τους συγγενών στα βουνά της επαρχίας Χακάρι το 1996, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος διεξαγωγής μιας αποτελεσματικής έρευνας και για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη δίκη.
  
Η υπόθεση αφορούσε την εξαφάνιση από τα βουνά του Χακάρι πέντε Κούρδων βοσκών, οι οποίοι σύμφωνα με όσα υποστήριξαν στο Δικαστήριο οι προσφεύγοντες συνελήφθησαν από τούρκους στρατιώτες και στη συνέχεια εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια σύγκρουσης μεταξύ ανταρτών του ΡΚΚ και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
  
Οι προσφεύγοντες κατήγγειλαν ότι οι πέντε στενοί συγγενείς τους θα πρέπει να θεωρούνται νεκροί και παραπονέθηκαν στο Δικαστήριο για το γεγονός ότι οι τουρκικές αρχές δεν διεξήγαγαν καμία ουσιαστική έρευνα για την διακρίβωση της τύχης αυτών των ανθρώπων.
  
Καταδικάζοντας την Τουρκία για τις δύο προαναφερθείσες παραβάσεις το Δικαστήριο την υποχρέωσε να καταβάλει 20.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στον καθένα από τους προσφεύγοντες.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: