"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ: «Οχι» Κάμερον για τα Γλυπτά

Τα «μάρμαρά μας» σύμφωνα με την αγγλική έκφραση, τα μυαλά μας σύμφωνα με την ελληνική θα μας κάνει να χάσουμε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Χωρίς αφορμή ή πρόκληση, ο Κάμερον ξεσπάθωσε στις μακρινές Ινδίες, όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη και δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να επιστρέψει τα «Ελγίνεια Μάρμαρα». Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, δηλαδή, που επιμένει να αποκαλεί με το όνομα του κλέφτη τους.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός όμως υπήρξε και ανιστόρητος και μάλιστα διπλά. 

Πρώτον επειδή αντιπαρέβαλε τα γλυπτά του Φειδία με ένα από τα πετράδια του αγγλικού στέμματος, σαν να ήταν ίδια ή ισάξια τα δύο αυτά

Και δεύτερον διότι παραγνώρισε πως και τα δύο έχουν κλαπεί και η άλλοτε θαλασσοκράτειρα αποικιοκρατική χώρα τα ανήγαγε σε δικούς της θησαυρούς.

«Είναι γνωστή η διαφορά προσέγγισης και αντίληψης που μας χωρίζει από το Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα» σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Τζαβάρας. «Επί του θέματος αυτού δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τίποτα άλλο εκτός από το ότι: ήταν, είναι και θα είναι πάγια εθνική θέση μας ο επαναπατρισμός των Μαρμάρων και η υλική σύνδεσή τους με τον τόπο όπου γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο πολιτισμός που τα δημιούργησε».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πως ένα γιγάντιο διαμάντι (105 καρατίων) που η χώρα του υποχρέωσε την Ινδία να της παραδώσει την εποχή της αποικιοκρατίας και στολίζει ένα βασιλικό διάδημα (της εκλιπούσης βασιλομήτορος) δεν θα επιστραφεί. Το διαμάντι Κοχ-ι-Νουρ εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου.

«Δεν πιστεύω πως αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Είναι το ίδιο ζήτημα με τα Ελγίνεια Μάρμαρα» δήλωσε ο Κάμερον.
«Σίγουρα δεν πιστεύω στον ''επιστροφισμό'' (σ.σ. και γλωσσοπλάστης!). Δεν πιστεύω πως είναι κάτι λογικό» τόνισε.

Κύκλοι Ελλήνων αρχαιολόγων σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Βρετανός πρωθυπουργός αρνείται την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Εχει προηγηθεί η άρνηση του Τόνι Μπλερ, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές γίνονται αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση.

Για τη Μεγάλη Βρετανία τα πετράδια του στέμματος θεωρούνται κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Σε καμία περίπτωση, βέβαια, δεν είναι όμοια τα έξοχα γλυπτά του Φειδία και ένα πετράδι. Οση σημασία και αξία κι αν έχει για έναν λαό που πλήρωσε την αποικιοκρατία με το αίμα του, δεν αποτελεί κορυφαίο έργο τέχνης που κλείνει μέσα του την πνοή της αθηναϊκής Δημοκρατίας.

Από την άλλη, οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν ότι η βρετανική κοινή γνώμη όταν ακούσει για «επιστροφές» πολιτισμικών αγαθών σκέφτεται πρώτα πρώτα τα γλυπτά μας.

Σε επικοινωνία που είχαμε (πριν από τις δηλώσεις Κάμερον) με το Βρετανικό Μουσείο, η δρ Χάνα Μπούλτον είχε πει ότι οι συναντήσεις των δύο πλευρών με βάση τις υποδείξεις της ΟΥΝΕΣΚΟ συνεχίζονται. Ομάδα Βρετανών επιστημόνων είχε έρθει στην Αθήνα για να συζητήσει με το Μουσείο Ακροπόλεως τη δημιουργία μιας ψηφιακής βιβλιοθήκης για τα «Παρθενώνια Γλυπτά» (εδώ και πολλά χρόνια το Βρετανικό Μουσείο τα αποκαλεί έτσι, και όχι Ελγίνεια). Οι συζητήσεις συνεχίζονται κανονικά. Αν το πρόγραμμα ευοδωθεί, τότε, σημείωσε η κ. Μπούλτον, θα ληφθούν τρισδιάστατες απεικονίσεις από όλα τα μουσεία που έχουν τμήματα των συγκεκριμένων γλυπτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: