"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


«Η Ελλάδα σπρώχνει το ευρώ στην άβυσσο»


Κόλαση για την κυβέρνηση Παπανδρέου και προσωπικά για τον πρωθυπουργό ήταν τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων σοβαρών ευρωπαϊκών εφημερίδων, όπως και των ευρωπαϊκών εκδόσεων των αμερικανικών εφημερίδων. Περισσότερο έξαλλοι κατά του Γ. Παπανδρέου ήταν οι Ισπανοί και οι Ιταλοί επειδή έχουν επίγνωση του γεγονότος ότι το δημοψήφισμα του πρωθυπουργού καθιστά ασταθέστερο το ευρώ και φυσικά πολύ πιο ευάλωτες την ισπανική και ιταλική οικονομία στις επιθετικές ορέξεις των κερδοσκόπων των χρηματοπιστωτικών αγορών.

"Η Ελλάδα σπρώχνει το ευρώ στην άβυσσο" ήταν ο χαρακτηριστικός πρώτος τίτλος της φιλοσοσιαλιστικής ισπανικής εφημερίδας "Ελ Παΐς" στο χθεσινό της φύλλο. "Η ανακοίνωση του δημοψηφίσματος για το πακέτο διάσωσης προκαλεί πανικό στην ΕΕ" τονίζεται στον υπέρτιτλο. "Το Γιούρογκρουπ φοβάται την οριστική χρεοκοπία της Ελλάδας" υπογραμμίζεται στον υπότιτλο. "Κολοσσιαίο λάθος" είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της εφημερίδας, η οποία έχει αφιερώσει επτά (!) ολόκληρες σελίδες στο ελληνικό θέμα και τις ευρωπαϊκές συνέπειές του. "Η ζημιά που αυτή η ανόητη πρωτοβουλία μπορεί να προκαλέσει στην ΕΕ, στο μέλλον της Ελλάδας και στην εικόνα των ηγετών της είναι ανυπολόγιστη, σε βαθμό που το καλύτερο είναι να αποσυρθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα" υποστηρίζει με έμφαση η "Ελ Παΐς" στο κύριο άρθρο της. 

Καθόλου ευνοϊκότερη δεν είναι για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας η εικόνα του στον ιταλικό Τύπο. "Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού εκνευρίζει τις Βρυξέλλες. Κίνδυνος χρεοκοπίας" γράφει στους τίτλους της πρώτης σελίδας της η "Κοριέρε ντέλα Σέρα" και συνεχίζει με άλλους τίτλους στις εσωτερικές σελίδες: "Ο πρωθυπουργός έπαιξε το πιο επικίνδυνο χαρτί ποντάροντας τα πάντα στο δημοψήφισμα. Ο κόσμος όμως είναι εξουθενωμένος, τώρα το 60% θα ψήφιζε 'Οχι'", "Εξέγερση στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, η κυβέρνηση ένα βήμα από την πτώση".

"Από σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται και επίσημα μέσα στο χάος" υπογράμμιζε η ιταλική συντηρητική εφημερίδα και κατέληγε "Η απελπισία του Παπανδρέου μολύνει ολόκληρη την Ευρώπη". Η κεντροαριστερή "Ρεπούμπλικα" δεν ήταν καθόλου πιο φιλική προς τον Γ. Παπανδρέου. "Η Ευρώπη δικάζει την Αθήνα. Κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού" ήταν ο τίτλος της ολοσέλιδης ανάλυσης, η οποία τελείωνε ως εξής: "Η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αυτόν τον περιχυμένο με ελληνική σάλτσα κίνδυνο. Ισως η ελληνική τραγωδία να έχει φτάσει στην τελική της πράξη. Ο κίνδυνος σε αυτό το σημείο είναι να ανοίξει η αυλαία της ευρωπαϊκής τραγωδίας".

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου "ήδη βρίσκεται σχεδόν χωρίς πλειοψηφία", ο διευθυντής της "Ρεπούμπλικα" Ετσιο Μάουρο υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο του ότι "ο κίνδυνος να τιναχτεί η Ελλάδα στον αέρα είναι σήμερα συγκεκριμένος και πραγματικός, υπονομεύοντας την καρδιά του οικοδομήματος του ευρώ, λίγα χρόνια μετά τη γέννησή του".

"Η ελληνική αναταραχή μεταδίδεται με κυματισμό σε ολόκληρο τον πλανήτη" ήταν ο χθεσινός κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος της παγκόσμιας έκδοσης των "Τάιμς της Νέας Υόρκης", κάτω από τεράστια φωτογραφία ευζώνων στον Αγνωστο Στρατιώτη. "Χάος στην Αθήνα γύρω από το σχέδιο δημοψηφίσματος για τη συμφωνία για το χρέος" ήταν άλλος πρωτοσέλιδος τίτλος μεγάλης ανάλυσης. "Κάποτε αδιανόητη: Η επιστροφή της δραχμής" ήταν ο τίτλος του πρώτου θέματος στο οικονομικό τμήμα της αμερικανικής εφημερίδας.

"Με τύχη, το ελληνικό δημοψήφισμα θα αποφευχθεί" ήταν ο τίτλος άλλης, μικρής αυτή τη φορά αλλά πολύ περιεκτικής ανάλυσης του Ρόιτερς, που άρχιζε ως εξής: "Οι εκλογές είναι η λιγότερο κακή επιλογή για την Ελλάδα. Μια κατάρρευση της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου, συνοδευόμενη από πρόωρες εκλογές, όπως τώρα φαίνεται δυνατόν, θα ήταν γεμάτη προβλήματα. Δεν θα ήταν όμως τόσο αυτοκτονική για τη χώρα όσο το δημοψήφισμα που ανήγγειλε τώρα ο κ. Παπανδρέου".

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως ήταν η κατάληξη αυτού του άρθρου: "Ακόμη και μέλη του ίδιου του κόμματος του Γ. Παπανδρέου φαίνονται να διστάζουν στην ιδέα ενός δημοψηφίσματος. Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες ότι θα αποτύχει να εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης αυτή την εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας θα έπρεπε να προσεύχονται ή ακόμη και να εργάζονται για μια τέτοια έκβαση" υποστήριζε ο αρθρογράφος του Ρόιτερς.

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ;
Επιφυλακτικοί οι Γερμανοί
Ψυχραιμία και περιορισμένη δυσφορία έδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στην ανακοίνωση του δημοψηφίσματος του Γ. Παπανδρέου, σε πλήρη διάσταση με την έκδηλη οργή του Νικολά Σαρκοζί και της γαλλικής κυβέρνησης, προκαλώντας υποψίες ότι κάτι ήξερε, αν και ο εκπρόσωπός της δήλωσε ότι δεν ήταν ενήμερη εκ των προτέρων. Αναφανδόν υπέρ του δημοψηφίσματος τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαγερ, χαρακτηρίζοντάς το "ριψοκίνδυνο, αλλά θαρραλέο δρόμο". Αντιθέτως, ο εκπρόσωπος των Ελευθέρων Δημοκρατών, κυβερνητικών εταίρων της Μέρκελ, απαίτησε την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη! Είναι προφανές ότι η γερμανική πολιτική ηγεσία αιφνιδιάστηκε και ακόμη δεν ξέρει τι θέλει στο θέμα αυτό...

Δεν υπάρχουν σχόλια: