Bloomberg: "Τί κρατά την Ελλάδα στο ευρώ;"
Bloomberg - BusinessWeek
Τί θα πουν άραγε οι Έλληνες; Θα πουν ναι; Ή θα πουν όχι; Μετά το αιφνιδιαστικό δημοψήφισμα που προανήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη δανειακή σύμβαση, κώδωνες κινδύνου άρχισαν να κρούουν σε όλες τις αγορές. Η αντίδραση ήταν άμεση. Πριν όμως παιχτούν όλα στο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, είναι σκόπιμο να εξεταστεί ποιο μπορεί να είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν οι Έλληνες και τί ενδεχομένως θα επηρεάσει την απάντησή τους.
Η Ελλάδα βρισκόταν υπό καθεστώς δικτατορίας, τη λεγόμενη χούντα των Συνταγματαρχών από το 1967 έως το 1974. Το 1975 η χώρα άρχισε να οικοδομεί μια κοινοβουλευτική δημοκρατία και ζήτησε να ενταχθεί σε αυτό που αργότερα θα γινόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο ευρωπαϊκός ιστός υφαινόταν από τις νέες, μεταπολεμικές σχέσεις των κρατών και η Ελλάδα έμελλε να γίνει μέρος αυτού. Εντάχθηκε στην ΕΟΚ το 1981 και αγωνίστηκε για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της, με τη βοήθεια μαζικών ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Αργότερα αγωνίστηκε για να ενταχθεί στο ευρώ, με τη βοήθεια της «δημιουργικής λογιστικής» που προκάλεσε τελικά κρίση του χρέους της χώρας.
Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε., αναπόσπαστο μέρος της οποίας είναι το ευρώ, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Οι Έλληνες που βγαίνουν φέτος στη σύνταξη διένυαν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους όταν η στρατιωτική χούντα ανατράπηκε. Έχουν περάσει όλη τους τη ζωή σε μια χώρα που ευελπιστούσε να προσδιορίζεται περισσότερο από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε., και λιγότερο από τους γείτονές της, Τούρκους και Βαλκάνιους, και το ταραγμένο παρελθόν της.
Το ερώτημα που θα τεθεί στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος και θα καθοριστεί από την κυβέρνηση, είναι πιθανό να στηριχθεί σε αυτή ακριβώς την ελπίδα. Η δημοσκόπηση μάλλον δεν θα προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ λιτότητας ή μη, αλλά θα εξωθήσει στην επιλογή μεταξύ μιας ευρωπαϊκής ταυτότητας που οι περισσότεροι Έλληνες που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία επιθυμούν ή της εξορίας από αυτό που αναγνωρίζουν ως εκσυγχρονιστική δύναμη της της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάλογα με τη διατύπωση του ερωτήματος, είναι πολύ πιθανό να δούμε το ελληνικό εκλογικό σώμα να υποστηρίζει τον Γιώργο Παπανδρέου αντί να βάλει σταυρό στο «όχι».
Capitalgr
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
CAPITAL
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου