"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Με κέρματα πληρώνουν οι Ιρλανδοί

Τα νομίσματα που κυκλοφορούν εσχάτως στην Ιρλανδία είναι τόσο πολλά, που η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς να αποσύρει από την αγορά σχεδόν 23 εκατομμύρια ευρώ σε κέρματα.
Το φαινόμενο έχει λογική εξήγηση: για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρότατες οικονομικές δυσκολίες τους, οι Ιρλανδοί έσπασαν τους κουμπαράδες τους και άρχισαν να πληρώνουν με κέρματα.
Στην ετήσια έκθεσή της, η κεντρική τράπεζα της Ιρλανδίας ανέφερε ότι η μικρή ζήτηση για κέρματα «αντικατοπτρίζει πιθανώς μείωση στην αποθησαύριση κερμάτων καθώς η οικονομική δραστηριότητα αποδυναμώθηκε».
Σε δημοσίευμά της χθες, η ιρλανδική εφημερίδα «Μπίζνες Ποστ» έγραψε ότι η ζήτηση για κέρματα από τα καταστήματα προς τις τράπεζες μειώθηκε αφού ο κόσμος πληρώνει πια με όλο και περισσότερο κέρματα και οι τράπεζες αντί να πληρώνουν για την αποθήκευσή τους και τελικά να μην τα διαθέτουν, τα επιστρέφουν στην κεντρική τράπεζα.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών της Ιρλανδίας, χώρα που έχει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να αναλάβει κόστος 30 εκατομμυρίων ευρώ για το κόψιμο κερμάτων χάνοντας έτσι κέρδη που είχε σημειώσει από παρελθούσα κοπή νομισμάτων. «Το κράτος έχασε λεφτά βγάζοντας λεφτά» έγραψε χαρακτηριστικά η «Μπίζνες Ποστ».

(Πηγή: Ρόιτερς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: