"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Στο φως 92.000 απόρρητα έγγραφα για Αφγανιστάν

Από την ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Πάγωσε το Πεντάγωνο... η μεγαλύτερη διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστορία του αμερικανικού στρατού, η οποία «εκθέτει» την προηγούμενη διοίκηση του Λευκού Οίκου. Τα 92.000 έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη γνωστή για τις διαρροές της ιστοσελίδα Wikileaks -και που αναδημοσιεύτηκαν στους Νιου Γιορκ Τάιμς, στην Γκάρντιαν και στο Ντερ Σπίγκελ- περιγράφουν λεπτομερώς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, εξηγώντας τον τρόπο με τον οποίον οι Ταλιμπάν κατάφεραν να ξαναγεννηθούν από τις στάχτες τους και να επανακτήσουν τον έλεγχο σε μεγάλα τμήματα της χώρας.
Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Πακιστάν, που προειδοποιούν ότι τέτοιου τύπου διαρροές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ζωές, αλλά και την ίδια την εθνική ασφάλεια, αναλυτές τόνιζαν χθες πως μεταξύ άλλων το «Ημερολόγιο του Αφγανικού Πολέμου» παρέχει μια «αποκαρδιωτική εικόνα» της αφγανικής αστυνομίας και των στρατιωτών, για την εκπαίδευση των οποίων το Πεντάγωνο δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα σε όσα αποκαλύπτονται στα έγγραφα -μέρος των οποίων σύμφωνα με την Ουάσιγκτον περιέχουν ανακρίβειες- περιγράφονται μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων Αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει χωρίς δίκη ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενοι δεσμοί ιρανικών και πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών με τους Αφγανούς αντάρτες.

Οπως επισημαίνεται από τα ΜΜΕ, τα έγγραφα δείχνουν πως «μετά τη δαπάνη 300 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ, οι Ταλιμπάν είναι τώρα ισχυρότεροι από οποιαδήποτε άλλη εποχή μετά το 2001». Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα, «καλύπτεται η περίοδος από τον Ιανουάριο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2009, προτού δηλαδή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική του στο Αφγανιστάν και αρχίσει η αποστολή ενισχύσεων». Επίσης τονίζεται πως πρόκειται για έγγραφα τα οποία έχουν συνταχθεί από αξιωματικούς των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και περιγράφουν κυρίως θανατηφόρες ενέργειες, στις οποίες εμπλέκεται ο στρατός των ΗΠΑ. Αρα, συνεχίζει η ιστοσελίδα, δεν παρέχουν μια «ολοκληρωμένη καταγραφή του πολέμου», καθώς δεν καλύπτουν άκρως απόρρητες επιχειρήσεις, αλλά ούτε και ενέργειες των άλλων συμμαχικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που δίνονται για τον ρόλο του Πακιστάν -και οι οποίες έχουν εξοργίσει το Ισλαμαμπάντ- υποστηρίζεται πως ο σύμμαχος των ΗΠΑ, που λαμβάνει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια ετησίως από την Ουάσιγκτον, «επιτρέπει» στις μυστικές υπηρεσίες του να συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν. Οσο για το Ιράν, σύμφωνα πάντα με τα εν λόγω στοιχεία, αυτό φέρεται να προσφέρει στους Ταλιμπάν χρήματα, όπλα και εκπαίδευση.

Υπερασπιζόμενος την απόφασή του να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα, ο 39χρονος Αυστραλός Τζούλιαν Ασάντζι (ιδρυτής της ιστοσελίδας Wikileaks) υποστήριξε πως «η καλή δημοσιογραφία είναι αμφιλεγόμενη από τη φύση της».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: