"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Η δωροδοκία καλά κρατεί στην Ελλάδα

Της Ιωαννας Φωτιαδη

Απογοητευτικά τα συμπεράσματα από την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας (ΔΔ) για τη χώρα μας στο ζήτημα της καταπολέμησης της δωροδοκίας ξένων δημόσιων λειτουργών, την ίδια στιγμή που οι εμπειρογνώμονες παρατηρούν σημαντική πρόοδο για πολλές άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, φέτος 7 χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ) που αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών, εφαρμόζουν ενεργά τη συνθήκη για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αλλες 9 χώρες (Αργεντινή, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Ολλανδία, Ισπανία και Σουηδία), που αντιστοιχούν στο 21% των εξαγωγών, παρουσιάζουν «μέτριες» επιδόσεις.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, κατατάσσεται μεταξύ των είκοσι χωρών, οι οποίες έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμμορφωθεί με τους όρους της συνθήκης του ΟΟΣΑ κατά της δωροδοκίας. Στην ίδια ομάδα και η Αυστραλία, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Τσεχία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, το Ισραήλ, το Μεξικό, η Ν. Αφρική, η Τουρκία κ.ά. Το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον δεν αποτελεί δικαιολογία, επισημαίνεται στην έκθεση, για τις κυβερνήσεις να αγνοούν τη συλλογική τους δέσμευση για την πάταξη της δωροδοκίας.

Σχετικά με την Ελλάδα, γίνεται αναφορά σε όλα τα «ξενόφερτα» σκάνδαλα που ταλανίζουν τον τόπο, όπως η υπόθεση Siemens, οι μίζες γιατρών για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού από τη βρετανική εταιρεία DePuy, η δωροδοκία Ελλήνων αξιωματούχων για την αγορά υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία Ferrostaal, αλλά και η δωροδοκία υψηλά ιστάμενων από την αυτοκινητοβιομηχανία Daimler.

Οι συντάκτες της έκθεσης εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την αργοπορία της απόδοσης δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όπως και τις επιφυλάξεις τους σχετικά με την ανεξαρτησία της. Παράλληλα, εκτιμάται πως υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων στις απαιτούμενες πληροφορίες. Τα συμπεράσματά τους βασίζονται στα ΜΜΕ, στη φημολογία, όπως και στα στοιχεία από υποθέσεις που διερευνώνται σε άλλες χώρες, αλλά εμπλέκεται και η Ελλάδα.

πηγη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: