"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περνά, περνά η µέλισσα

Της Πόπης Διαµαντάκου

"Ανθόκηπος" η ΕΡΤ ως φαίνεται και από το πόρισµα των Επιθεωρητών Δηµόσιας Διοίκησης, το οποίο παραδίδεται σήµερα ή αύριο στον κ. Γερουλάνο και θα προστεθεί στις έρευνες που διενεργεί η εισαγγελέας κ. Φάκου
Περνά, περνά η µέλισσα; Στην ΕΡΤ πάντως πέρασε πανεύκολα και το διασκέδασε η «Κόκκινη Μέλισσα, η βρετανική», η «Red Βee», όπως είναι το όνοµα της εταιρείας η οποία ανέλαβε µε απευθείας ανάθεση έναντι ενός εκατοµµυρίου πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ να φτιάξει τα σήµατα, προκειµένου να φρεσκάρει την εικόνα της ο τότε νιόφερτος πρόεδρός της Χρήστος Παναγόπουλος.

Πασίγνωστη η υπόθεση, βρέθηκε όµως στο στόχαστρο των Επιθεωρητών Δηµόσιας Διοίκησης, στο πόρισµα των οποίων η υπόθεση του εξωφρενικού κόστους των σηµάτων είναι µία µόνο από τις ουκ ολίγες περιπτώσεις σκανδαλώδους συµπεριφοράς της πρώην διοίκησης της ΕΡΤ.

Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς από αυτόν τον «ανθόκηπο», τον οποίο ώς και οι Βρετανοί απόλαυσαν πλουσιοπάροχα. Τα επιχειρήµατα πάντως του τότε προέδρου Παναγόπουλου προς το Δ.Σ. προκειµένου να το πείσει ότι η Red Βee είναι η ιδανική εταιρεία για να αναλάβει την κατασκευή των σηµατακίων αξίζουν επισήµανσης, όπως ότι η Red Βee είναι θυγατρική του ΒΒC (για να θαµπώσει τους ιθαγενείς;) ενώ έχει ήδη από δεκαετίας περάσει σε ιδιώτη και ότι κάνει και έκπτωση στην ΕΡΤ, χάρη στα προσωπικά του παζάρια και από 1,7 εκατοµµύρια που ζητούσε κατέβαζε την τιµή στα 1,4 και ίσως παρακάτω. Στο µεταξύ η ΕΡΤ διαθέτει όχι µόνο γραφίστες αλλά και πλήρη εξοπλισµό για να παράγει τα δικά της σήµατα.

Αλλη περίπτωση που αναφέρεται στο πόρισµα σύµφωνα µε πληροφορίες είναι σωρεία νοµιµοποιήσεων υπαλλήλων (γύρω στις 200) που βασίστηκαν σε πολύ «βολικές» παρεµβάσεις στα δικαιολογητικά τα οποία υπέβαλαν, ώστε να έρθουν στα µέτρα που όριζε ο νόµος προκειµένου να εµφανιστούν σαν «καλύπτοντες πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Ετσι έγιναν µόνιµοι άλλοι µε µόνο µία φορά την εβδοµάδα παρουσία στην ΕΡΤ, άλλοι µε παρουσία δυο τρεις φορές τον µήνα και άλλοι µε απουσία µηνών, για την οποία προσκόµισαν δικαιολογητικά ασθενείας για να αποδειχθεί κατόπιν ότι το επίµαχο διάστηµα έκαναν δυο τρεις άλλες δουλίτσες και µετά επέστρεφαν στην ΕΡΤ «που χε το µέλι».

Πάντως το πόρισµα, σύµφωνα µε πληροφορίες, επιλαµβάνεται θεµάτων που αφορούν όχι µόνο σπατάλες αλλά και συµπεριφορές που δεν συνάδουν µε τους νόµους και τους κανονισµούς λειτουργίας της ΕΡΤ.

Για παράδειγµα εξετάστηκε η νοµική υπηρεσία της ΕΡΤ και ως εκ τούτου η τοποθέτηση στη θέση της προϊσταµένης της κυρίας Μπαλωµένου (προσωπική επιλογή του Χρήστου Παναγόπουλου), για την οποία δεν ακολουθήθηκαν µε εξαντλητική ακρίβεια οι κανονισµοί. Προηγήθηκε η αποµάκρυνση του προκατόχου της κ. Βασίλη Κωστόπουλου, µε την πρωτοφανή δικαιολογία από πλευράς Παναγόπουλου (τη χρησιµοποίησε και στη Βουλή) ότι «δεν µπορούσαν να τα βρουν». Κατόπιν τούτων προσέφυγε στον Αρειο Πάγο όπου και δικαιώθηκε ο κ. Κωστόπουλος, η ΕΡΤ όµως αρνείται την επαναπρόσληψή του (αντιρρήσεις σθεναρώς διατυπώνονται από την κ. Μπαλωµένου).

Και δεν τελειώνουν εδώ τα πορίσµατα των Ελεγκτών. Ασχολούνται µε πλήθος περιπτώσεων, παρ όλο που η αρχική εντολή ήταν να ασχοληθούν µε µόνο δύο περιπτώσεις, µε τις συµβάσεις και τις µεικτές παραγωγές. Ωστόσο κάθε µέρα βρισκόταν και από ένα σκάνδαλο. Εµειναν έτσι τέσσερις µήνες, η εντολή διευρύνθηκε και µετά τον Σεπτέµβριο αναµένεται να προστεθούν και άλλα στοιχεία, καθώς τότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες για δορυφορική και µεικτές παραγωγές.

Ο ρόλος της ΕΡΤ καθορίζει το µήνυµα
Κατόπιν όλων αυτών σηµαντικό είναι να προσδιοριστεί ο ρόλος της ΕΡΤ και κυρίως η αντίδρασή της απέναντι σε όλες αυτές τις συµπεριφορές και ενέργειες που την εξάντλησαν.

Γιατί το θέµα δεν είναι µόνο να οδηγηθούν ορισµένοι στη δικαιοσύνη και να αναλάβει εκείνη την κάθαρση, αλλά και η στάση της ίδιας της ΕΡΤ απέναντι σε αποδεδειγµένα φαινόµενα διαφθοράς και παραποίησης των νόµων, ως εταιρείας µε ευθύνη να υπηρετεί το δηµόσιο συµφέρον.

Με άλλα λόγια θα θεωρήσει η ίδια η εταιρεία ότι είναι θύµα κακοδιαχείρισης;

Ή θα επωµιστεί ένα ακόµη σκανδαλώδες παρελθόν σαν να φταίνε όλοι οι εργαζόµενοι γι αυτό και µάλιστα εξίσου, οπότε και θα στείλει το παλιό, γνωστό µήνυµα να περιµένουν οι επόµενοι τη σειρά τους στην εύνοια

πηγη ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: