Δεν έχεις ποτέ μια δεύτερη ευκαιρία να κάνεις μια πρώτη εντύπωση. Και η πρώτη εντύπωση της πανεπιστημιακής αστυνομίας στα τέσσερα ιδρύματα ήταν αποθαρρυντική. Ακόμα και η ιδέα να φοράνε μάσκες σε ανοικτούς χώρους, προφανώς για να δείξουν πόσο νομοταγείς είναι, παρέπεμπε σε μια ομάδα από καλά παιδιά που για να επιβιώσουν στη χρόνια αναρχία του πανεπιστημιακού χώρου, θα χρειάζονται την προστασία της αστυνομίας. Η σκηνή όπου στην είσοδο του πανεπιστημίου μια ομάδα από φοιτητές και παρατρεχάμενους φωνάζουν «αλήτες» στα πρόσωπα των πανεπιστημιακών αστυνομικών και αυτοί υποχωρούν μέχρι να επέμβουν τα ΜΑΤ και να τους σώσουν δείχνει την επιχειρησιακή προχειρότητα του εγχειρήματος. Εκτός αν το αρχικό σχέδιο ήταν στην πρώτη της εμφάνιση η πανεπιστημιακή αστυνομία να σώζεται από τα ΜΑΤ.
Και όταν μιλάμε για ομάδα φοιτητών, μιλάμε για ομάδα από τις κομματικές. Τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα όταν η πανεπιστημιακή αστυνομία πρέπει να αντιμετωπίσει τους κουκουλοφόρους και τους «αλληλέγγυους» των καταλήψεων.
Η παρουσία των δύο βουλευτών, του Νίκου Φίλη του ΣΥΡΙΖΑ και του Κλέωνα Γρηγοριάδη του ΜέΡΑ25, ήταν προβλεπόμενη.
Με τον Φίλη να παίζει τα νέα σουξέ του ΣΥΡΙΖΑ και να κατηγορεί την κυβέρνηση «της ακρίβειας και των υποκλοπών», και να λέει ότι η κίνηση έγινε «για αντιπερισπασμό δύο ημέρες πριν αρχίσει η Εξεταστική Επιτροπή για τις υποκλοπές». Τώρα, πώς η κυβέρνηση μπορεί να κάνει την κίνηση αντιπερισπασμού χωρίς να συνεργάζεται με τον ίδιο που με την παρουσία και τις δηλώσεις του έδωσε δημοσιότητα στα γεγονότα, δεν τον απασχόλησε.
Οπως δεν απασχόλησε τον Γρηγοριάδη η λογική στο «μαζεύτηκαν οι φοιτητές όπως κάθε απόγευμα μαζεύονται εδώ, ξαφνικά γέμισε ΜΑΤ». Αυτοί που είχαν μαζευτεί, όπως κάθε απόγευμα, συμπτωματικά είχαν έτοιμα και συνθήματα κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Με τον κλασικό τρόπο που λέει τα συνθήματα το ΚΚΕ που μοιάζει με μάντρα διαλογισμού. Ολα σύμπτωση δηλαδή.
Η παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Βαρουφάκη ήταν προβλεπόμενη. Χωρίς πρόγραμμα και προτάσεις, ο μόνος τρόπος να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα δύο κόμματα είναι κυνηγώντας τα επεισόδια και τις καταστροφές, όπως λένε οι Αμερικάνοι για τους σκύλους που τρέχουν πίσω από τις πυροσβεστικές.
Το θέμα είναι η πρεμιέρα της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει την πάγια πολιτική να μην έρχεται σε συγκρούσεις αν δεν υπάρχει λόγος. Για παράδειγμα, θα αναφερθώ στο μνημείο των πεσόντων της ΕΡΤ που ουκ ολίγοι οπαδοί της ΝΔ ζήταγαν να γκρεμιστεί, αλλά εφ’ όσον δεν υπήρχε λόγος σύγκρουσης, η κυβέρνηση το άφησε στη θέση του. Επίσης, στις περιπτώσεις που αποφάσισε να έρθει σε συγκρούσεις, οι επιχειρήσεις ήταν τόσο καλά σχεδιασμένες επιτελικά, που το αποτέλεσμα ήταν σίγουρο. Αμφιβάλλω ότι ο στόχος της παρουσίασης της πανεπιστημιακής αστυνομίας εν δράσει ήταν να παρουσιαστούν κάποιοι καλοντυμένοι με μάσκες που υποχωρούσαν προστατευόμενοι από τους αστυνομικούς. Περισσότερο από μια δυναμική ομάδα που θα επιβάλει την τάξη, έμοιαζαν δικαστικοί κλητήρες που τους προστατεύει η αστυνομία.
Η πρώτη εντύπωση...
είχε πάει χαμένη.
Η ανάγκη όμως της αποκατάστασης της τάξης στα πανεπιστήμια είναι τόσο μεγάλη, που θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες να δείξει η πανεπιστημιακή αστυνομία τον ρόλο που μπορεί να παίξει.
Για την ώρα, το μόνο που έκαναν ήταν να εμποδίζουν τους διαδηλωτές και τα ΜΑΤ να πλακωθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου