"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Αυτά ΔΕΝ συμβαίνουν παντού

Αρεοπαγίτη ε.τ.


Για να δικαιολογηθεί ένα όχι και τόσο ευχάριστο επεισόδιο με Γερμανούς τουρίστες λέχθηκε, ότι "αυτά συμβαίνουν παντού". 

Φυσικά και ακόμα χειρότερα μπορεί να συμβαίνουν σε κάποιες τριτοκοσμικές χώρες ή από άτομα που προέρχονται από αυτές και κατοικούν σε αναπτυγμένες χώρες, όπως συμβαίνει και στη χώρα μας, αλλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνουν από γηγενείς με καμιά δικαιολογία.  

Εξάλλου η έννοια του "παντού" πρέπει να αφορά χώρες και άτομα του ιδίου πολιτιστικού και δικαιικού επιπέδου, όπως είναι οι χώρες της Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση.

Επομένως όταν κάποια περιστατικά συμβαίνουν εδώ και δεν συμβαίνουν στις ομόλογες χώρες της Ε.Ε. υπάρχει παρέκκλιση του "συμβαίνουν παντού" και θα επισημάνουμε κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Διαχρονικά στη χώρα μας οκτώ στους δέκα νόμους δεν εφαρμόζονται από διάφορους λόγους με κυριότερο, γιατί μόλις εκδηλωθεί κάποια αντίδραση υποχωρεί η πολιτική βούληση για την εφαρμογή του και ο νόμος ή ανακαλείται ή ατονεί. Πρόσφατο παράδειγμα, που πρέπει να γραφτεί στα βιβλία των ρεκόρ Guinness, ως η γρηγορότερη ανάκληση νόμου είναι το άρθρο 349ΚΠΔ, που θεσπίσθηκε με δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης, ότι περιορίζονται οι αναβολές των δικών λόγω κωλύματος δικηγόρων και σε τρεις μέρες η διάταξη όχι μόνο ανακλήθηκε, αλλά επεκτάθηκε η δυνατότητα αναβολής λόγω κωλύματος δικηγόρου. Με την ικανοποίηση όμως του αιτήματος ισχυρών κοινωνικών τάξεων συνεχίζεται η ταλαιπωρία των μαρτύρων και μάλιστα κατοίκων αλλοδαπής από τις αλλεπάλληλες αναβολές της δίκης. Επιμένω στο θέμα αυτό, γιατί μόνο με την επιμονή μπορεί κάτι να διορθωθεί. Θυμάμαι την παλιά εφημερίδα "Αθηναϊκή" που για πολλά χρόνια έβγαινε με λεζάντα "πού πήγαν 192 δισ".

Συχνότατα ανακοινώνεται ακόμα και από τον Εισαγγελέα ΑΠ, ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση, αλλά σπάνια γίνεται γνωστό το πόρισμά της. Σύμφωνα με το νόμο η διάρκειά της δεν μπορεί να υπερβεί τους έξι μήνες, που σχεδόν ποτέ δεν τηρείται. Πριν δυόμιση χρόνια ο τότε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρέδωσε στον Εισαγγελέα του ΑΠ ένα φάκελο με 200 υποθέσεις σε βάρος αστυνομικών –δικαστών κλπ. και ο Εισαγγελεύς του ΑΠ ανάθεσε σε Αντ/λέα ΑΠ τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, αλλά έκτοτε δεν ανακοινώθηκε τίποτα, όπως δεν έγινε γνωστή η τύχη της καταγγελίας του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Κοντονή, ότι κάποια άρθρα του νέου Π.Κ. πλαστογραφήθηκαν μετά την παράδοση του Κώδικα από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Φυσικά δεν αναμένω απαντήσεις στα ερωτήματά μου, αλλά φαίνεται ότι πολλές φορές η προκαταρκτική εξέταση λειτουργεί, όπως η σύσταση επιτροπής για εξέταση θέματος, δηλαδή παραπομπή του θέματος στις καλένδες.

Την ώρα που γράφονται οι γραμμές αυτές έγινε γνωστή συμπλοκή Ρομά στη Θήβα με χρήση όπλων και τραυματισμό δύο παιδιών, άλλωστε συνεχώς γίνεται εκ μέρους των Ρομά χρήση όπλων, όπως πριν μερικά χρόνια σκοτώθηκε στην αυλή του σχολείου στο Μενίδι ο μικρός Μάριος και το Δημόσιο καταδικάσθηκε να πληρώσει αποζημίωση στους γονείς του. Όλοι μας αναρωτιόμαστε αν είναι τόσο δύσκολο να ελέγξει η Αστυνομία τα ημιφορτηγά αυτοκίνητα των Ρομά αν κυκλοφορούν νόμιμα ή αν είναι ασφαλισμένα και αν οι οδηγοί έχουν άδεια οδηγήσεως και αν οπλοφορούν νόμιμα, οι οποίοι όπως φαίνεται έχουν διαφορετική αντίληψη για τη νομιμότητα και τη ξένη ιδιοκτησία. Επίσης γιατί η Πολιτεία ανέχεται την ύπαρξη σε διάφορα μέρη άβατων Ρομά ιεραρχικά δομημένων και αυτοδιαχειριζόμενων, όπου εκκολάπτεται η παρανομία και τα οποία η Αστυνομία επιτηρεί μόνο περιφερειακά. Φυσικά τα προβλήματα που προκαλούν οι Ρομά δεν θα λυθούν με την αστυνόμευση, αλλά με την εκπαίδευση και την προσαρμογή τους στην οικονομία της αγοράς.

Καθημερινά διαπράττονται δολοφονίες και βιασμοί από νόμιμους ή παράνομους μετανάστες κυρίως προέλευσης από Πακιστάν-Μπαγκλαντές σε βάρος ομοεθνών τους γυναικών, αλλά και γηγενών (περίπτωση Νικολέτας και άλλων), που οφείλονται σε αντίθεση με τις ημεδαπές γυναικοκτονίες στη διαφορετική κοσμοθεωρία των μεταναστών για τη θέση των γυναικών. Είναι γεγονός ότι κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς πόσους νόμιμους ή παρανόμους μετανάστες  φιλοξενεί η χώρα μας, υπολογίζονται σε 2.000.000. Οι νόμιμοι έχουν συστήσει υπό μορφή σωματείου κοινότητες, αλλά μέσα στο μεγάλο πλήθος των νομίμων κρύπτονται και καλύπτονται οι παράνομοι, που όταν συλλαμβάνονται αποκαλύπτεται ότι έχουν δύο-τρία ονόματα και διαβατήρια, που σημαίνει, ότι δεν είναι απλοί μετανάστες για εργασία, αλλά ενδεχόμενα τζιχαντιστές ή πράκτορες.

Όταν συλλαμβάνονται δεν απελαύνονται, γιατί η δικαστική απέλαση έχει καταργηθεί, η δε διοικητική σπάνια εφαρμόζεται. Η μόνη λύση είναι η άμεση απογραφή όλων των μεταναστών και να θεσπισθεί ως ποινικό αδίκημα η παράνομη είσοδος στη χώρα και μαζί με την καταδίκη με αναστολή να διατάσσεται η άμεση απέλαση από τη χώρα, όπως και όταν καταδικάζονται σε άλλο βαρύ ποινικό αδίκημα. Εξάλλου δεν έγινε ποτέ γνωστό τα πόσα χρήματα στέλνουν οι μετανάστες στη χώρα τους και πώς.

Βρισκόμαστε εν μέσω παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης και όλα τα κράτη λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπισή της είτε με τη μορφή εξοικονόμησης της πάσης φύσεως ενέργειας είτε με την εξεύρεση νέων πηγών ενέργειας. Σαφώς και η δικιά μας κυβέρνηση σε συνδυασμό και με τις οδηγίες της Ε.Ε. έλαβε και θα λάβει περαιτέρω άμεσα και έμμεσα μέτρα για την εξοικονόμηση της ηλεκτρικής ενέργειας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, Στο δημόσιο τομέα μπορεί να επιβάλλει την ευθεία μείωση της κατανάλωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με κανονιστικές διατάξεις, αλλά στον ιδιωτικό τομέα μόνο έμμεσα με την επιβολή πλαφόν στην κατανάλωση ή με την πολιτική των επιδοτήσεων ή των τιμών δηλαδή όταν στον ιδιώτη η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου στοιχίζει πολύ θα φροντίσει να κάνει οικονομία.

Δεν καταλαβαίνω όμως πώς θα συντελέσει στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος η ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας, ότι ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος δεν μπορεί να ζητήσει από τον νέο πελάτη βεβαίωση, ότι δεν οφείλει στον προηγούμενο πάροχο. Με τον τρόπο αυτό όμως ο κακοπληρωτής μπορεί να αλλάζει τους υπάρχοντες 14 παρόχους και για κάποια χρόνια να μην πληρώνει και να μην κάνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος. Ο πάροχος όμως δεν θα ζημιωθεί, γιατί θα καλύψει τη ζημιά από άλλους καταναλωτές ή με επιδότηση από το Δημόσιο, αλλά δεν θα εισπραχθούν τα συμβεβαιούμενα υπέρ τρίτων τέλη. Έτσι όμως και από κάποιες άλλες περιπτώσεις παρόχων δημιουργείται κουλτούρα κακοπληρωτή, που γνωρίζει ότι στο τέλος τα χρέη ρυθμίζονται και πολλές φορές χαρίζονται.

Σε γενικές γραμμές το 1/3 των πολιτών δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, οπότε πρέπει για αυτούς να ληφθούν κοινωνικά μέτρα, το 1/3 μπορεί με νοικοκυρεμένη διαχείριση να πληρώσει και το 1/3 είναι συστηματικοί κακοπληρωτές, που επωφελείται από τις οριζόντιες παροχές και ρυθμίσεις σε συνδυασμό με τη μη αποτελεσματική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και δικαιοσύνης.

Επειδή κατά τα φαινόμενα η κρίση πρόκειται να διαρκέσει, τα δε χρήματα που διατίθενται για επιδοτήσεις δεν είναι ατελείωτα, πρέπει η Πολιτεία...

 

 να θεσπίσει κανόνες για τη δικαιότερη κατανομή τους υπέρ των ασθενέστερων και όχι οριζόντια βάσει μόνο εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε να μην επωφελούνται αυτοί που διαθέτουν αδήλωτα εισοδήματα η μαύρο χρήμα, που δεν συνεισφέρουν στο δημόσιο χρήμα και συνήθως είναι κακοπληρωτές. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει νομική πρόβλεψη ούτε μηχανισμοί να εφαρμοσθεί τέτοια πολιτική, αλλά τουλάχιστον ας ξεκινήσει μια προσπάθεια κάτι θα αποδώσει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: