"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Γαλαζαίικο γαϊτανάκι για τη διοίκηση των ΑΕΙ

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Τα πανεπιστήμια έχουν ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στη διοίκησή τους και στον τρόπο επιλογής των νέων καθηγητών τους, ώστε να πνεύσει αέρας ανανέωσης και να μη διαιωνίζεται η σημερινή κατάσταση.  

Ενόψει του νέου νόμου πλαισίου, η πρόταση του τομέα Παιδείας της Ν.Δ. εμφανίζεται να μη θέλει ουσιαστικές αλλαγές. Θέλει μεν τα συμβούλια, που θα αποτελούνται από διαπρεπείς προσωπικότητες, αλλά εκτιμά ότι τα προηγούμενα συμβούλια απέτυχαν με κύρια ευθύνη των εξωτερικών μελών τους –πανεπιστημιακών από σημαντικά ΑΕΙ– και όχι λόγω των αντιδράσεων πρυτάνεων και πανεπιστημιακών των ελληνικών ΑΕΙ. Βέβαια, σε όσα ΑΕΙ δεν υπήρξαν αντιδράσεις το μοντέλο λειτούργησε. Παράλληλα, η πρόταση του κομματικού μηχανισμού ξεκαθαρίζει ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο τρόπος εκλογής πρύτανη και αντιπρυτάνεων, από τους πανεπιστημιακούς του ΑΕΙ. Ως προς το σύστημα διορισμών ο τομέας Παιδείας προτείνει αύξηση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων, ζητώντας δυνητική και όχι υποχρεωτική συμμετοχή ξένων εκλεκτόρων.

Η τελική πρόταση της Νίκης Κεραμέως για τα ΑΕΙ, όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα», συνδυάζει στοιχεία της φιλοσοφίας του τομέα Παιδείας της Ν.Δ. Ενδεικτικά, στο σκέλος της διοίκησης παρουσιάζεται ότι μεταβατικά τα πρώτα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων θα είναι οι νυν πρυτανικές αρχές. Η κ. Κεραμέως με την πρότασή της πουλάει φύκια για μεταρρυθμιστικές κορδέλες, καθώς είναι πολύ νωρίς για να ξεχαστεί πως η ίδια η Ν.Δ. το 2013 ψαλίδισε την ισχύ των προηγούμενων συμβουλίων – που θεσμοθετήθηκαν το 2011 αλλά απέτυχαν, όπως λέει ο τομέας Ανώτατης Παιδείας της, με τις επαναστατημένες πλάτες των αριστερών κομμάτων.

Αντί να ορίζονται σαφώς οι δύο πυλώνες διοίκησης –ο εποπτικός και ο εκτελεστικός– γίνεται ένα πάντρεμα που θα ακυρώσει στην πράξη τη λογική της θεσμοθέτησης των συμβουλίων.  

Την ίδια στιγμή αφήνονται οι κομματικοί παράγοντες να αλωνίζουν στα εκλεκτορικά, έχοντας τη δυνατότητα να προωθούν ημετέρους με διαδικασίες εσωστρεφείς

Θα περίμενε κάποιος, μετά τόσα χρόνια διαιώνισης ενός αναξιοκρατικού και πολιτικάντικου συστήματος...

 

 νέοι επιστήμονες και πολιτικοί να μην υποτάσσονται τόσο εύκολα στις κομματικές επιταγές προς όφελος της εκλογικής και πανεπιστημιακής νομενκλατούρας. Κρίμα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: