"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΙΚΟ: Τα σκοτεινά κέντρα και ο Γιούκλιντ!

 


Toυ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΙΜΑΤΗ

Το εντυπωσιακότερο, κατά τη γνώμη μου, στοιχείο από τη διήμερη παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ήταν η καχυποψία.
Οχι βέβαια του Μητσοτάκη, αλλά η καχυποψία της αντιπολίτευσης απέναντι στον εκλογικό σχεδιασμό που ο ίδιος ανακοίνωσε, δηλαδή τις διπλές εκλογές στο τέλος της τετραετίας.  

Περισσότερο σαφής δεν θα μπορούσε να ήταν ο Πρωθυπουργός στην παρουσίαση των προθέσεών του και του προγραμματισμού του.

Κατ’ αρχάς, δεσμεύεται με τον πιο επίσημο τρόπο ότι πάει για διπλές εκλογές, κάτι που δεν συνεπάγεται μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Χρεώνεται, δηλαδή, προκαταβολικά το όποιο κόστος της παρατεταμένης πολιτικής αναστάτωσης που φέρνουν οι διπλές εκλογές. (Αν ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί τέτοιο κλίμα εχθροπάθειας, φανταστείτε τι έχει να γίνει στις εκλογές…) Επομένως, δεν θα ήταν τουλάχιστον ανόητο να αυξήσει ύπουλα το κόστος που υποτίθεται ότι αναλαμβάνει ευθαρσώς και εντίμως, αιφνιδιάζοντας τον κόσμο με πρόωρες διπλές εκλογές; Γιατί να εκτεθεί με έναν τόσο αχρείαστο τρόπο;

Εντούτοις, ήταν ακριβώς η ευθύτητα και η σαφήνεια του Μητσοτάκη που υποδαύλισαν την καχυποψία στην αντιπολίτευση περί αιφνιδιαστικών εκλογών και τα συναφή. Επειδή ακριβώς μοιάζει με πάπια, ακούγεται σαν πάπια και περπατά σαν πάπια, γι’ αυτούς δεν είναι πάπια – τόση καχυποψία. Τώρα, η καχυποψία αξιολογείται πάντα αναλόγως των εκάστοτε συνθηκών – μπορεί να είναι εκδήλωση εξυπνάδας, όπως και ηλιθιότητας, με όλες τις ενδιάμεσες διαβαθμίσεις να περιλαμβάνονται στις πιθανότητες. Τι είναι όμως στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί, σώνει και καλά, πρέπει πάντα να κρύβεται κάτι άλλο, σκοτεινό, πίσω από το προφανές;

Μια απάντηση – τόσο ενδιαφέρουσα ώστε αξίζει να τη μοιραστώ μαζί σας – βρίσκω στο βιβλίο «Comrades / Communism a World History» του βρετανού ιστορικού Ρόμπερτ Σέρβις, ειδικού στον 20ό αιώνα της Ρωσίας.

Πρόκειται για μια επίτομη ιστορία του διεθνούς κομμουνισμού, που εκδόθηκε στο εξωτερικό το 2007 και, δυστυχώς, δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά. Ο Ρ. Σέρβις ανιχνεύει την «κοσμικού τύπου θρησκευτικότητα» που διαπερνά τον μαρξισμό στην εξέλιξή του, παρά τις επιστημονικές αξιώσεις του. 

Οι ίδιοι οι ιδρυτές της ιδεολογίας, επισημαίνει ο συγγραφέας, κουβαλούσαν μέσα τους παραδόσεις ιουδαιοχριστιανικές, που διαμορφώνουν το όραμά τους της τέλειας κοινωνίας και της σωτηρίας της ανθρωπότητας. Στη συνέχεια, ο Λένιν αντιμετώπιζε τον Μαρξ σαν θεό και τα γραπτά του ως θέσφατα. Αποσπάσματα του Μαρξ τα είχαν πρόχειρα οι πάντες στον λόγο τους, όπως οι Ευαγγελιστές τα αποσπάσματα της Βίβλου.

Ο Στάλιν, ως πρώην σπουδαστής εκκλησιαστικής σχολής, ήταν βαθύτερα επηρεασμένος από τη θρησκευτικότητα. Προερχόταν από ένα περιβάλλον, γράφει ο Ρ. Σέρβις, όπου ο χριστιανισμός αναμειγνυόταν με παλαιότερες αντιλήψεις (μαγείες, πνεύματα του δάσους, μπαμπούλες κ.λπ.).  

«Τυπική αυτής της νοοτροπίας», μεταφράζω από το βιβλίο, «ήταν η αντίληψη ότι η εμφάνιση ανθρώπων και πραγμάτων μπορούσε να είναι απατηλή. Η πραγματικότητα μπορεί να ήταν διαφορετική από αυτό που έδειχνε και ο καθένας όφειλε να προσέχει να μην εξαπατηθεί. Η απάτη ήταν ελεύθερη και ήταν παντού. Αυτή η αντίληψη των πραγμάτων, που είχε περάσει από γενιά στις αγροτικές κοινότητες της Ρωσίας και της Γεωργίας, αναπαράγεται με μαρξιστική γλώσσα στην «Ιστορία του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) της Σοβιετικής Ενωσης»». (Να εξηγήσω ότι το συγκεκριμένο πόνημα συντάχθηκε επί Στάλιν και αποτέλεσε το αλφαβητάρι της μαρξιστικής ορθοδοξίας μέχρι το 1952. Σημειωτέον ότι το κεφάλαιο για τον «Διαλεκτικό Υλισμό», το πιο ακαταλαβίστικο, το είχε γράψει ο ίδιος ο Στάλιν).

Εν ολίγοις, αυτή είναι μια γενεαλογία των περίφημων «σκοτεινών κέντρων», τα οποία έχουν πάντοτε ενεργό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας μας, επειδή κυριαρχούν στα μυαλά εκείνα που δεν έχουν μέσα τους πολλά, οπότε έχουν και την ευρυχωρία για να χωρέσουν τα «σκοτεινά κέντρα». Η έμφυτη καχυποψία έχει και μαρξιστικές – λενινιστικές ρίζες. Για την περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αμφιβάλλω καθόλου. Είναι ζήτημα παιδείας…
 


Με αφορμή την παρουσία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο Γιούκλιντ Τσακαλώτος προειδοποιεί ότι υπάρχει «κίνδυνος νέας χρεοκοπίας για τη χώρα» και γι’ αυτό θεωρεί απαραίτητη τη συμφωνία των προοδευτικών δυνάμεων, στις οποίες περιλαμβάνει το «ιστορικό», τον πρόεδρο Μπαρούφα και το ΠΑΣΟΚ της Φώφης. Από την οπτική γωνία των συμφερόντων του έχει δίκιο ο Γιούκλιντ, διότι, όπως λέει και η συντρόφισσα Εφη, που έχει μελετήσει τον λενινισμό καλύτερα από τον Γιούκλιντ, η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά. Επομένως, η συμπόρευση των κατ’ ευφημισμόν προοδευτικών δυνάμεων είναι όντως απαραίτητη, ώστε να εξασφαλιστεί η βεβαιότητα της χρεοκοπίας και ...

 

να ανοίξει, επιτέλους, ο δρόμος για τον αληθινό σοσιαλισμό! 

Εύγε στον Γιούκλιντ που παραμένει πάντα μαθητής – ever the honourable schoolboy, με όρους του αείμνηστου Λε Καρέ…
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: