Αν τα μέτρα περιορισμού εξάπλωσης της επιδημίας αποτύχουν παταγωδώς στην Κίνα και νοσήσει το 100% του πληθυσμού της (1,4 δισ.) οι νεκροί θα ξεπερνούσαν τα 27 εκατ.
Αν ολόκληρος ο πληθυσμός των 7,8 δισ. του πλανήτη προσβάλλονταν από τον "κοροναϊό" με θνησιμότητα περί το 2% οι θάνατοι θα έφταναν τα 156 εκατ. Αυτό σημαίνει πως ο πληθυσμός του πλανήτη το 2020 θα έπεφτε περίπου στα επίπεδα του 2018.
Στην καθ’ ημάς "Ελλαδίτσα" αν προσβάλλονταν αντίστοιχα το σύνολο του πληθυσμού των 10 εκατ. οι απώλειες θα έφταναν τις 200.000 άτομα. Πρόκειται αναμφίβολα για μεγάλο αριθμό καθώς είναι σχεδόν ο διπλάσιος αυτού που αποτυπώνει τους ετήσιους θανάτους που καταγράφονται στη χώρα μας. Το 2018 στην ελληνική επικράτεια είχαμε 119.445 θανάτους...
Αυτά είναι τα θεωρητικώς ακραία σενάρια με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα.
Το ιστορικό
Η "ισπανική γρίπη" (που οφειλόταν στον ιό Η1Ν1) το 1918 μόλυνε περίπου 500 εκατ. ανθρώπους, δηλ. το 27% του παγκόσμιου πληθυσμού τότε που υπολογιζόταν περί το 1,8 δισ. και άφησε πίσω μεταξύ 50-100 εκατ. νεκρούς (δείκτης θνησιμότητας 10-20%).
Εν αντιθέσει με τη σημερινή επιδημία του "κοροναϊού" που εξοντώνει κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας, η "ισπανική γρίπη" εξόντωνε υψηλό ποσοστό νέων και υγιών ασθενών.
Καθώς η επιδημία ξέσπασε την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, οι εμπλεκόμενες σε αυτόν χώρες δεν δημοσίευαν πληροφορίες σχετικά με την εξάπλωση της επιδημίας και τους θανάτους προκειμένου να μην κλονίσουν το ηθικό των στρατιωτών και των κοινωνιών. Η Ισπανία δεν μετείχε στον πόλεμο και γι’ αυτό δεν υπήρχε η σχετική λογοκρισία με αποτέλεσμα στον διεθνή τύπο να αναφέρονται μόνο οι θάνατοι της επιδημίας στη χώρα της Ιβηρικής. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ονομάστηκε "Ισπανική γρίπη".
Σήμερα όμως ούτε στην Οργουελική Κοινωνία της Κίνας δεν μπορεί να υπάρξει τέτοιος έλεγχος της πληροφόρησης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του καθεστώτος.
Υπάρχουν όμως άφθονες θεωρίες συνωμοσίας όπως αυτή που διάβασα τελευταία και σε οικονομικές "αναλύσεις" πως ο "κοροναϊός" αναπτύχθηκε σε εργαστήρια και το γεγονός πως έπληξε την Κίνα δεν είναι διόλου τυχαίο αλλά εντάσσεται στα πλαίσια του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Δηλαδή, πως οι ΗΠΑ επιχειρούν να πλήξουν την αναδυόμενη υπερδύναμη με μυστικά όπλα βιολογικού πολέμου.
Η ανοησία της θεωρίας αυτής θα φανεί τις προσεχείς εβδομάδες όταν η επιδημία θα αρχίσει να εξαπλώνεται και στις ΗΠΑ. Εκτός αν έχουν εμβολιάσει μυστικά όλο τον πληθυσμό όπως είχαν... ειδοποιήσει τους Εβραίους να μην βρίσκονται στους δίδυμους πύργους στις 11/9...
Αν οι συνωμοσιολόγοι ήταν πιο προσεκτικοί και λιγότερο κοινότυπα σκεπτόμενοι θα διέδιδαν την θεωρία πως ο "κοροναϊός" ως προϊόν εργαστηρίου αποσκοπεί στην ελάφρυνση των συνταξιοδοτικών-ασφαλιστικών ταμείων με τη μείωση του αριθμού συνταξιούχων και ασθενών...
Οι αριστεροί συνωμοσιολόγοι μάλιστα θα υποστήριζαν πως τα καπιταλιστικά ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτά που χρηματοδότησαν την επιδημία για λόγους κερδοσκοπίας, βάλλοντας έτσι κατά του τρίτου πυλώνα που προσπαθεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση.
Αν και όλα αυτά προκαλούν θυμηδία στους εχέφρονες ενώ θα έπρεπε να δημιουργούν προβληματισμό, αν όχι πανικό, για τους κινδύνους που περικλείει το δημοκρατικό πολίτευμα με δικαίωμα της καθολικής ψήφου, η επιδημία ενδέχεται να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.
Μην εκλαμβάνετε το μίνι κραχ της περασμένης Δευτέρας ως έναν απλό παροξυσμό πανικού του όχλου. Οι αγορές μάλλον ανέγνωσαν πως η επιδημία εξελίσσεται σε ασύμμετρη απειλή για την παγκόσμια οικονομία.
Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη φύση του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Κίνας. Στην Κίνα όταν ξεκινούσε η επιδημία και θα μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί, γιατί αφορούσε μερικές εκατοντάδες άτομα, επέλεξαν να κυνηγήσουν όσους τόλμησαν να απευθύνουν προειδοποιήσεις. Όταν η επιδημία είχε εξαπλωθεί σε εκατομμύρια άτομα και δεν μπορούσε να ανακοπεί η διάδοση, έλαβαν δρακόντεια μέτρα σε μια προσπάθεια του καθεστώτος να κάνει επίδειξη αποτελεσματικότητας τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό.
Τα εφιαλτικά μέτρα περιορισμού της επιδημίας που πήρε η Κίνα με τις σκηνές των έρημων δρόμων, των κλειστών εργοστασίων, αεροδρομίων και τις απαγωγές υπόπτων φορέων δημιούργησαν ένα σκηνικό πανικού (εντός και εκτός της χώρας) το οποίο μπορεί να αποδειχτεί καταστροφικότερο από την ίδια την επιδημία.
Ως συνέπεια, με τα πρώτα κρούσματα στην Ιταλία είδαμε να αδειάζουν δρόμοι και ράφια και τις γειτονικές χώρες να την βάζουν σε καραντίνα. Είναι απίθανο να μην συμβούν ανάλογα περιστατικά και σε άλλες χώρες.
Η εξάπλωση του ιού απέδειξε πως τα μέτρα λίγο ωφέλησαν καθώς η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται. Καμία χώρα, πόλη, κοινότητα, γειτονιά δεν μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε επαφή με τον έξω κόσμο.
Ενώ οι προσπάθειες αποδείχτηκαν ατελέσφορες ως προς την εξάπλωση αποδεικνύονται αποτελεσματικές ως προς την καθήλωση της οικονομίας.
Θυμάμαι πως το χτύπημα στους δίδυμους πύργους το 2001 οδήγησε στη χρεοκοπία των περισσότερων αεροπορικών εταιρειών της εποχής καθώς για πολλούς μήνες ο κόσμος φοβόταν να πετάξει με αεροπλάνα. Μέχρι και η Swissair που ήταν χρηματοοικονομικά υγιέστατη χρεοκόπησε και άλλαξε όνομα τότε.
Όπως και τώρα έτσι και τότε βλέπαμε και διαβάζαμε για άδειους δρόμους και άδεια εστιατόρια και θέατρα από τον φόβο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων.
Παρατηρώ δημοσιεύματα για εμβόλια και φάρμακα που θα ανακόψουν την επιδημία. Κάθε νέο σκεύασμα για να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα αλλά και οι παρενέργειες χρειάζεται τρεις φάσεις πολύμηνων δοκιμών. Αν η επιδημία κορυφωθεί σε λίγους μήνες πρακτικά θα έχει μικρή χρησιμότητα καθώς το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα ανοσοποιηθεί με φυσικό τρόπο. Κάποιοι επειδή το αντιλαμβάνονται αυτό μιλάνε για κάποια παλιά σκευάσματα, των οποίων οι παρενέργειες έχουν δοκιμαστεί άρα μπορούν να κυκλοφορήσουν άμεσα, τα οποία μπορεί να είναι αποτελεσματικά και για το "κοροναϊό". Οι περιπτώσεις αυτές ενδέχεται να κρύβουν προθέσεις κερδοσκοπίας από μέρους φαρμακευτικών αλλά και κερδοσκόπων στις αγορές.
Μέχρι πρόσφατα οι χρηματιστηριακοί αναλυτές υποστήριζαν πως η επιδημία είναι μια ευκαιρία για συνέχιση του ράλι των χρηματιστηρίων γιατί οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκαστούν να ρίξουν νέες ποσότητες χρήματος στις αγορές, οι οποίες μη έχοντας εναλλακτική διέξοδο θα φουσκώσουν τις τιμές των μετοχών.
Η πρακτική αυτή (της εκτύπωσης χρήματος) παραδόξως έχει λειτουργήσει αποτελεσματικά πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Όμως στην περίπτωση της επιδημίας ενδέχεται να αποδειχτεί το ίδιο αποτελεσματική με τη θεωρία πως οι επιδημίες δεν μεταδίδονται από τη θεία μετάληψη ή τις συναθροίσεις θρησκευτικού χαρακτήρα.
Οι άδειοι δρόμοι (εστιατόρια, αεροπλάνα, εργοστάσια) σημαίνουν καθήλωση παραγωγής και πωλήσεων. Πολλοί φοβούνται να ανοίξουν τα δέματα που έχουν αγοράσει από Κίνα μέσω διόδων ηλεκτρονικού εμπορίου. Κατά συνέπεια όσο χρήμα και να τυπωθεί δεν μπορεί να μετασχηματιστεί σε τζίρο και κέρδη. Αν στο τέλος του χρόνου οι εταιρείες που απαρτίζουν τον S&P 500 (και τον DAX, τον FTSE, τον SSEC κλπ) δεν εμφανίσουν κέρδη π.χ. πάνω από 170 δολ. οι τιμές των μετοχών θα είναι ακόμη πιο ακριβές απ’ ό,τι φαίνονταν πριν ένα μήνα.
Αυτό αντελήφθησαν ξαφνικά οι αγορές την εβδομάδα που τρέχει.
Αν το 2% θνησιμότητας με τα θεωρητικά 200 εκατ. θύματα που μπορεί να προκαλέσει ο "κοροναϊός" σας φαίνονται πολλά, στην οικονομία αναλογικά η "θνησιμότητα" είναι πολλαπλάσια γιατί.μεταβάλει τις συμπεριφορές της πλειοψηφίας.
Οι δημοκρατίες της Δύσης επειδή δεν κουβαλούν τους φόβους και ενοχές του ολοκληρωτικού καθεστώτος της Κίνας, μετά το αρχικό σοκ από τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης, προσπαθούν να εκλογικεύσουν τις πρωτοβουλίες τους με τη λήψη πιο ήπιων μέτρων.
Αυτό φαίνεται από την κοινή δήλωση αρκετών Υπουργών Υγείας της Ε.Ε. στις 25 Φεβρουαρίου που παρατίθεται στο τέλος.
Το ερώτημα είναι...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου