"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Βατράχια και φίδια

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ
 

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάλαβε ή έκανε ότι δεν κατάλαβε. Εννοώ την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού στην παρατήρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η τελευταία φορά που επελέγη εν ενεργεία αρχηγός του Επιτελείου για τη θέση του υπουργού Αμύνης ήταν στην πρώτη κυβέρνηση της δικτατορίας το 1967. Ο Μητσοτάκης δεν συνέκρινε τα πρόσωπα, δηλαδή τον Γρηγόριο Σπαντιδάκη με τον Ευάγγελο Αποστολάκη· συνέκρινε τις κυβερνήσεις που επέλεξαν τον καθένα τους.

 
Είναι προφανές ότι ακόμη και αν ο Τσίπρας το κατάλαβε, τον συνέφερε να παραστήσει ότι η μομφή αφορούσε το πρόσωπο του νέου υπουργού Αμύνης, τον οποίο και έσπευσε να υπερασπισθεί. Ηταν μάλιστα τόσο γνήσιος στο ξέσπασμά του υπέρ του νέου υπουργού του, ώστε πήγε να πει μια δύσκολη λέξη σωστά, αλλά αμέσως διόρθωσε τον εαυτό του και την είπε λάθος. «Κολοσσιαίο λάθος», είπε και αμέσως διόρθωσε: «Κολοσσαίο λάθος».

 
Πάντως, ειλικρινά το λέω ότι, λόγω της γενικότερης αμορφωσιάς του πρωθυπουργού, θεωρώ πολύ πιθανό να μην αντιλαμβάνεται σαφώς την τεράστια σημασία που έχει στην εξέλιξη των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη Ελλάδα ο διαχωρισμός του στρατού από την πολιτική. Για να το πετύχει αυτό, η Ελλάδα, μια χώρα που δημιουργήθηκε από τον στρατό της, χρειάστηκε σχεδόν 150 χρόνια.  


Αλλά τι Ιστορία να έχει διαβάσει ο Τσίπρας ώστε να καταλαβαίνει τη σημασία της διάκρισης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας;

 
Ανεξαρτήτως αυτού, ο ναύαρχος Αποστολάκης έκανε μεγάλο λάθος που δέχθηκε την πρόσκληση του Τσίπρα. 


Στο τιτίβισμά του υπέρ της θιγείσης τιμής του ναυάρχου (το οποίο, φαντάζομαι, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πρέπει να το έστειλε από τον Δουράμπεη, από όπου και ξεκίνησε τον αγώνα του για τη σωτηρία της Μακεδονίας...) ο Πάνος Καμμένος τον εξυμνεί πέραν των άλλων και ως «βάτραχο». Δεν εννοεί, προς Θεού, ότι ο ναύαρχος είναι κακομούτσουνος – που δεν είναι, άλλωστε, ο άνθρωπος. Εννοεί την ειδικότητα του βατραχανθρώπου, η οποία αποτελεί σπουδαίο τίτλο τιμής για όσους ερεθίζονται ιδιαιτέρως με τα στρατιωτικά.

 
Εφόσον, λοιπόν, είναι βάτραχος ο ναύαρχος Αποστολάκης, είμαι βέβαιος ότι...


 ξέρει πώς να προφυλάσσει τον εαυτό του από κινδύνους. Το λέω, επειδή ο ίδιος ο Καμμένος παρομοίασε τον εαυτό του και το κόμμα του με τη Λερναία Υδρα της μυθολογίας. Ισως περιττεύει να το επισημάνω, αλλά αυτά τα φρικαλέα και σιχαμερά ερπετά που ζουν στους βάλτους κατά κανόνα τρέφονται με βατράχια...



Δεν υπάρχουν σχόλια: