"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Εμείς οι Αμερικανόδουλοι



Εμείς οι αμερικανόδουλοι. Εξ ανάγκης αμερικανόδουλοι. Εκ της συγκυρίας, των συμπτώσεων, των εξελίξεων. Και εκ των γεωστρατηγικών μετακινήσεων, των εκτροπών και των αλλαγών.

Εμείς σκεφτόμαστε με κυνισμό. Οπως με κυνισμό χαράσσονται οι τακτικές και στρατηγικές. Με τον κυνισμό των οικονομικών συμφερόντων και των στρατιωτικών εξορμήσεων. Με τον κυνισμό όλων, ανεξαιρέτως, των κυβερνήσεων. Με τον κυνισμό που βόμβες, πύραυλοι και πάσης φύσεως θανατηφόρα πολεμικά όπλα πίπτουν επί των κεφαλών των «ανυπάκουων» λαών. Με τον κυνισμό των μεταμοντέρνων αυτοκρατοριών.  
Ετσι, λοιπόν, σκεφτόμαστε και λέμε τα εξής:
 
Επειδή το μικρό οικόπεδο με την ονομασία «Ελλάς» ήταν και είναι αμερικανικό
Επειδή συνέβη το γκρέμισμα του τείχους των καθεστώτων του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού. 
Επειδή μετά απ’ αυτό σωριάστηκε σαν τυμπανιαίο πτώμα και η παλαιά φενάκη με την ονομασία «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική». Και μαζί μ’ αυτή και έτερη φενάκη με τον «τρίτο δρόμο προς τον σοσιαλισμό».

Επειδή εκ του γκρεμίσματος αποκαλύφθηκε η ολοκληρωτική επικράτηση του American Imperium. 
Επειδή παραδίπλα, μόλις δύο μίλια, ίσως και λιγότερο, από το Καστελόριζο, ο Τούρκος πασάς ακονίζει τη μάχαιράν του για να σφάξει και να χλαπακιάσει μερικά ακριτικά νησιά.  
Επειδή η Ρώσικη Αρκούδα έχει, προφανώς, εγκαταλείψει την παλαιά και μόνιμη στρατηγική της εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κάθε παραφυάδας αυτής.

 
Επειδή, δηλαδή, ο Ορθόδοξος και τάχα μου Αγιορείτης Βλαδίμηρος Πούτιν φλερτάρει με τον μουσουλμάνο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επειδή μέσω της Αγκυρας απλώνει το μεσαίο και μακρύτερο δάχτυλό του για να διασχίσει την οπή προς τη Βαλκανική. Αμ γιατί νομίζετε το κάνει; Από σφοδρό έρωτα για τον Τούρκο πασά;

 
Επειδή τα «συντρόφια» του Κρεμλίνου δεν θα κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι στην περίπτωση που ο «εραστής» τους περιδρομιάσει κάποια βραχονησίδα του Αιγαίου.  
Επειδή οι δανειστές μας, οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί μας, δεν θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν, έστω να συγκρατήσουν τις ορέξεις του δημοδικτάτορα Τουρκαλά.


Επειδή μεγάλο μέρος της οικονομικής ελίτ της Σωρρακώσταινας λειτουργεί και δυναμώνει με το εκτρωματικό σύστημα του «κρατικοδίαιτου καπιταλισμού».
 Επειδή εξ αυτής της παρά φύσει σχέσης έχει συρρικνωθεί η παραγωγή της ελληνικής βλαχο-αγελάδας
Επειδή παρά γουρουνότριχα γλιτώσαμε από την πτώχευση και επειδή τα δάνεια, οι ασυγκράτητες προσλήψεις της λαϊκής Δεξιάς, τα αριστερά «κουρελιασμένα» μνημόνια και τα ανυπόλητα Ζάππεια του Αντώνη Σαμαρά έχουν όλα μαζί αναγάγει την εξάρτηση και την υποταγή σε εθνικά σύμβολα.

 
Για όλους αυτούς τους λόγους και πολλούς άλλους, η αμερικανοδουλεία είναι μονόδρομος για επιβίωση εθνική. Από κάθε κυβέρνηση και από κάθε πρωθυπουργό. Από τον Τσίπρα και τον Κυριάκο μέχρι τη Φώφη και τον Καμμένο.

 
Γι’ αυτό κάτω από την ομπρέλα του επικυρίαρχου και του πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ. Γι’ αυτό ανοίγουν οι πόρτες όλων των υπουργείων και όλων των υπηρεσιών στο παραμικρό πέρασμά του. Γι’ αυτό η αναβάθμιση των βάσεων. Γι’ αυτό και η αμερικανόδουλη εξωτερική πολιτική.  
Γιατί, ποιος άλλος θα περιορίσει τις ορέξεις του Ερντογάν; Ο εκ της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο ο σατράπης μπας και νεκρανασταθεί ο Τσε Γκεβάρα; Μπας και από τον τάφο του εφορμήσει ο Φιντέλ Κάστρο; Μπας και ως άλλος Ελ Σιντ εμφανιστεί ως καβαλάρης ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ;

 
Επομένως, λογικό η Ελλάδα -και όχι μόνο ο Τσίπρας- να έχει μετεξελιχθεί σε delivery boy των Αμερικανών
Λογικό να...

 έχει χωθεί ακόμα πιο βαθιά στην αγκαλιά του Don Trump. 
Λογική η κατάληξη με την απέλαση των Ρώσων διπλωματών.
 Λογικό να ακολουθεί την ατζέντα καθ’ υπαγόρευση των Αμερικανών. Και λογικό να ακούνε τα αυτιά μας με ευχαρίστηση τις τρεις μαγικές λέξεις: Yes, thank you. 
Πόσο αλλάξαμε όλοι εμείς! Λογικό κι αυτό. Αφού όλα αλλάζουν, αλλάζουμε κι εμείς.

 

Διότι, σου λέει, καλύτερα αμερικανόδουλος και ζωντανός, παρά πολυδιάστατος και νεκρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: