"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΥΓΕΙΑ - ΙΑΤΡΙΚΗ: Νέα επαναστατικά όπλα στη μάχη κατά του διαβήτη

Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ 

Σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά του διαβήτη σημείωσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. 


Στην προσπάθεια να αντικαταστήσει τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη και καταστρέφονται στους διαβητικούς, η ερευνητική ομάδα του Τσιάου Ζου στο Τμήμα Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας έκανε την εξής επαναστατική ανακάλυψη: τα κύτταρα του ιστού του στομάχου είναι αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατότητα να επαναπρογραμματιστούν και να μετατραπούν σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.


Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Cell Stem Cell», όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη, οι επιστήμονες έλαβαν κύτταρα από το στομάχι ποντικιών, τα οποία χρησιμοποίησαν για να καλλιεργήσουν στο εργαστήριο μικροσκοπικά στομάχια. Τα όργανα αυτά μεταμόσχευσαν στη συνέχεια στα πειραματόζωα και ανακάλυψαν ότι ήταν σε θέση να αναπληρώνουν τον κυτταρικό πληθυσμό που παράγει ινσουλίνη.

 
Για να δοκιμάσουν την επιτυχία της μεθόδου, οι επιστήμονες κατέστρεψαν τα βήτα κύτταρα στα πειραματόζωα, έτσι ώστε αυτά να εξαρτώνται μόνο από το μόσχευμα.


Ενώ τα πειραματόζωα της ομάδας ελέγχου, αυτά δηλαδή που δεν είχαν μεταμοσχευμένο μικροσκοπικό όργανο, πέθαναν μέσα σε οκτώ εβδομάδες, εκείνα που έλαβαν το μόσχευμα διατηρούσαν σε φυσιολογικά επίπεδα την ινσουλίνη και τη γλυκόζη στο αίμα τους για όσο διάστημα παρακολουθούνταν, δηλαδή για ένα εξάμηνο.


Η αντικατάσταση των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη και που καταστρέφονται από τον διαβήτη είναι κάτι που προσπαθούν να επιτύχουν οι επιστήμονες εδώ και δεκαετίες.


Για να εντοπίσουν τον ιστό που είναι καταλληλότερος για επαναπρογραμματισμό για την παραγωγή ινσουλίνης οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια, ώστε να ενεργοποιηθούν τρία γονίδια που μπορούν να μετατρέπουν τα άλλα είδη κυττάρων σε βήτα κύτταρα, τα οποία έλειπαν στα πειραματόζωα.


«Ψάξαμε παντού, από τη μύτη μέχρι την ουρά των ποντικιών και ανακαλύψαμε, με μεγάλη μας έκπληξη, ότι κάποια κύτταρα του πυλωρού του στομάχου επαναπρογραμματίζονται καλύτερα σε βήτα κύτταρα. Αυτός ο ιστός φαίνεται ότι είναι η καλύτερη πρώτη ύλη», ανέφερε ο δρ Ζου. 


Η δυνατότητα των κυττάρων του πυλωρού (του τμήματος που συνδέει το στομάχι με το λεπτό έντερο) να παράγουν ινσουλίνη προκύπτει πιθανότατα από τη φυσική ομοιότητά τους με τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος.


Τώρα το στοίχημα για τους επιστήμονες είναι...

να εφαρμόσουν την επαναστατική μέθοδο και σε διαβητικούς. «Αυτό που είναι πολύ εντυπωσιακό με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι μπορεί κανείς να κάνει βιοψία σε έναν ασθενή, να καλλιεργήσει τα κύτταρα στο εργαστήριο, να τα επαναπρογραμματίσει σε βήτα κύτταρα και στη συνέχεια να τα εμφυτεύσει για να δημιουργήσει εξατομικευμένη θεραπεία για τον ασθενή», ανέφερε ο Ζου. «Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε τώρα και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι», ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια διαβητικούς στον κόσμο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: