"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΡΑΗΛ: «Oπλίζει» κατά Ιράν

Tης ΜΕΛΙΝΑΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ

Επίθεση κατά του Ιράν ενδέχεται να εξαπολύσει το Ισραήλ μέχρι τον... Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου τις οποίες αποκάλυψε χθες η «Ουάσιγκτον Ποστ». Οπως ισχυρίζεται η αμερικανική εφημερίδα, απόρρητα έγγραφα του Πενταγώνου αναφέρουν πως ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, πιστεύει πως το Τελ Αβίβ ετοιμάζεται να κινηθεί στρατιωτικά κατά της Τεχεράνης μέσα στους επόμενους μήνες με στόχο να παρεμποδίσει τα σχέδια του Ιράν για κατασκευή πυρηνικής βόμβας. 

Οι αποκαλύψεις της «Ουάσιγκτον Ποστ» έρχονται μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της ισραηλινής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, στρατηγού Αβίβ Κοσαβί, ο οποίος υποστήριξε πως 200.000 εχθρικοί πύραυλοι στοχεύουν τη χώρα του, καθώς και ότι η Τεχεράνη είναι ικανή να κατασκευάσει τέσσερις πυρηνικές βόμβες μέσα σε έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό στρατηγό, ο οποίος σπανίως τοποθετείται δημοσίως, οι εν λόγω πύραυλοι -οι οποίοι βρίσκονται στο Ιράν, τη Συρία και τον Λίβανο- στοχεύουν σήμερα το Ισραήλ και είναι ικανοί να πλήξουν πυκνοκατοικημένες περιοχές σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας.

Την ίδια ώρα, ο Κοσαβί υποστήριξε πως οι διεθνείς υπηρεσίες πληροφοριών συμφωνούν με το Ισραήλ ότι το Ιράν έχει συγκεντρώσει 4 τόνους ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 3,5% και 100 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20%, τα οποία επαρκούν για την κατασκευή τεσσάρων ατομικών βομβών, ενώ προσέθεσε πως από τη στιγμή που οι ιρανικές αρχές θα δώσουν τη σχετική εντολή, θα χρειαστεί ένας χρόνος για να το πράξει.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ -η μοναδική χώρα στη Μέση Ανατολή που φέρεται να έχει πυρηνικά όπλα, παρά το γεγονός ότι δεν το έχει αποδεχτεί ποτέ επισήμως- έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν αποκλείει μια στρατιωτική επίθεση στην Τεχεράνη προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανότητα απόκτησης πυρηνικού οπλοστασίου. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πεισθεί για τις προθέσεις του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με αναλυτές μάλιστα, δεν αποκλείεται η ακύρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης ΗΠΑ-Ισραήλ που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη άνοιξη, να οφείλεται στα σχέδια επίθεσης του Τελ Αβίβ...

Προειδοποίηση
Νέα προειδοποίηση απηύθυνε προς τη Δύση ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Λίγες εβδομάδες μετά την έγκριση νέων κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, ο Χαμενεΐ υποστήριξε πως «το Ιράν δεν θα υποκύψει στις διεθνείς πιέσεις», ενώ προσέθεσε πως «απαντώντας στις απειλές για πετρελαϊκό εμπάργκο, έχουμε τις δικές μας απειλές που θα τις διατυπώσουμε την κατάλληλη στιγμή».

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: