"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Κόκκινος καπιταλισµός και παρακµή

Του Sylvain Cypel / LE MONDE

Μια βεντέτα των Houston Rockets, τον πανύψηλο µπασκετµπολίστα Γιάο Μινγκ, επέλεξε η διαφηµιστική εταιρεία ShanghaiLintas ως γκεστ σταρ της διαφηµιστικής εκστρατείας που λανσάρισε στις ΗΠΑ λίγο πριν φτάσει εκεί ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο. Στόχος: «Η δυναµική προώθηση της ανάπτυξης και της άνθησης της σοσιαλιστικής κουλτούρας, καθώςκαι της εθνικής µας ήπιας ισχύος», εξήγησε το Πεκίνο.

∆εν είναι όµως καθόλου βέβαιο πως οι Αµερικανοί εκτιµούν το διαφηµιστικό σποτ. Κατ’ αρχάς, επιλέγοντας τον Γιάο Μινγκ οι Κινέζοι έδειξαν πόσο µακριά βρίσκονται από την αµερικανική πραγµατικότητα: ο µπασκετµπολίστας παραµένει απόλυτος σταρ στην Κίνα, στις ΗΠΑ όµως οι συχνοί τραυµατισµοί του έχουν κάνει το άστρο του να χάνει τη λάµψη του. Το σηµαντικότερο όµως είναι πως στους δύσκολους καιρούς που διανύουµε, αυτή η διαφηµιστική εκστρατεία έχει ελάχιστες πιθανότητες να αναχαιτίσει τη σινοφοβία χαµηλής έντασης που καλλιεργεί σε πολλούς Αµερικανούς το διάχυτο συναίσθηµα ότι η χώρα τους παρακµάζει, την ώρα ακριβώς που η Κίνα ανεβαίνει ασταµάτητα.

Στο ερώτηµα του κέντρου ερευνών Pew, «Ποια είναι η µεγαλύτερη οικονοµική δύναµη παγκοσµίως;», 47% των Αµερικανών απαντά «η Κίνα» και µόνο 31% «οι ΗΠΑ». Πριν από την οικονοµική κατάρρευση του 2008, στην ίδια ερώτηση 41% απαντούσε «οι ΗΠΑ» και µόνο 30% «η Κίνα». 

Η ανατροπή αυτή αντανακλά τα βαθιά σηµάδια που άφησε η κρίση:

Oλοένα και περισσότεροι νεόπτωχοι Αµερικανοί συνειδητοποιούν πως τα λιγότερο ακριβά προϊόντα φέρουν συχνά ετικέτα Made in China. Συνάγουν πως αυτός που τους ντύνει και τους επιπλώνει τα σπίτια τόσο µαζικά έχει γίνει ο πιο ισχυρός. Φυσικά, κάνουν λάθος. Η Κίνα παραµένει πολύ πίσω από τις ΗΠΑ από πλευράς πλούτου. Τρέφοντας όµως φαντασιώσεις για µια κινεζική οικονοµική υπερδύναµη, οι Αµερικανοί επικυρώνουν την ιδέα της δικής τους παρακµής.

Η προσεχής παρουσίαση ενός κινεζικού επιβατηγού αεροσκάφους και ενός αεροπλανοφόρου ήλθε να ενισχύσει αυτούς τους φόβους. Πόσω µάλλον αφού το καθεστώς στο Πεκίνο εµπνέει στους Αµερικανούς µια δυσπιστία σχεδόν υπαρξιακή. Ελευθερία και ατοµική πρωτοβουλία είναι οι πυλώνες της ευηµερίας, λέει το επίσηµο δόγµα τους. Ωστόσο ο κόκκινος καπιταλισµός, στον οποίο κυριαρχεί ένα αντιδηµοκρατικό, συγκεντρωτικό κράτος, αποδεικνύεται πιο αποτελεσµατικός οικονοµικά. 

«Η αµερικανική ψυχή θεωρεί φυσικό να εξαρτά τη στάση της απέναντι σε άλλες κοινωνίες από τον βαθµό στον οποίο αποδέχονται τις αµερικανικές αξίες», σηµειώνει ο Χένρι Κίσινγκερ στην «Washington Post». «Σε περίπτωση εµπλοκής, οι αµερικανοί διαπραγµατευτές γίνονται ανήσυχοι και ανυπόµονοι». 

Με τους Κινέζους αυτή δεν είναι η σωστή µέθοδος, κρίνει ο άνθρωπος που πρωταγωνίστησε στην ιστορική επανασύνδεση µε την Κίνα του Μάο. 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: