"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Από παθολόγος, ογκολόγος χωρίς εξετάσεις

Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ

Φωτογραφική διάταξη προς όφελος «ημετέρων» γιατρών καταγγέλλει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) στρεφόμενη κατά του νέου πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας («Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα της Υγείας») και, ειδικότερα, κατά του άρθρου 72 που ορίζει τους όρους χορήγησης του τίτλου ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας.

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε παθολόγους να λάβουν τον τίτλο του παθολόγου ογκολόγου, προσκομίζοντας απλώς μια βεβαίωση που να αποδεικνύει ότι εργάστηκαν για τρία χρόνια σε ογκολογικά νοσοκομεία πριν από το 2002. Η ειδικότητα του παθολόγου ογκολόγου, ωστόσο, έχει αναγνωριστεί από το 1998 με το Π.Δ. 204/1998 ως ανεξάρτητη ειδικότητα της ιατρικής, την οποία από τότε μπορούν να αποκτήσουν ειδικευμένοι γιατροί, δίνοντας εξετάσεις στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου. Για τους παθολόγους που μέχρι τότε κάλυπταν τις ανάγκες των καρκινοπαθών στην Ελλάδα, ο νομοθέτης είχε εντάξει μια μεταβατική διάταξη, με βάση την οποία μπορούσαν να λάβουν την ογκολογική ειδικότητα επίσης ύστερα από εξετάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της και επιστολή που απέστειλε από τις 27 Δεκεμβρίου 2010 στην ηγεσία του υπουργείου, η ΕΟΠΕ ζητεί την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου ως «άδικου» και «άνισου», αναφέροντας: «Θεωρούμε απαράδεκτο δώδεκα χρόνια μετά την επίσημη θεσμοθέτηση της ειδικότητάς μας να λαμβάνουν τον ίδιο τίτλο συνάδελφοι "απ' το παράθυρο", με μια απλή πιστοποίηση και χωρίς εξετάσεις -κάτι που απαγορεύεται ρητά και από το Κοινοτικό Δίκαιο». Την ίδια επιχειρηματολογία ανέπτυξαν επωνύμως και μεμονωμένοι παθολόγοι ογκολόγοι, κατά τη διάρκεια της ανοικτής συζήτησης επί του νομοσχεδίου στο www.opengov.gr που ολοκληρώθηκε στις 31/12/2010.

Η συγκεκριμένη διάταξη αναμένεται να ξεσηκώσει περαιτέρω αντιδράσεις, όχι μόνο από τους «θιγμένους» ειδικευμένους γιατρούς, αλλά και από καρκινοπαθείς, οι οποίοι μέσω των Συλλόγων τους απαιτούν την περίθαλψή τους μόνο από παθολόγους ογκολόγους και όχι από θεράποντες άλλων ειδικοτήτων (παθολόγους, πνευμονολόγους). Με το άρθρο 72, όμως, ουσιαστικά επιτρέπεται η χορήγηση πανάκριβων και ιδιαίτερα τοξικών φαρμάκων (για χημειοθεραπείες, ανοσοθεραπείες, βιολογικές και μοριακές θεραπείες) σε γιατρούς «μη καταρτισμένους, μη κατάλληλα εκπαιδευμένους και μη ελεγμένους για τις επιστημονικές τους γνώσεις».

Οπως εξηγούν ογκολόγοι που έχουν περάσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την απόκτηση ειδικότητας (εκπαίδευση και εξετάσεις), αυτή η διάταξη εξυπηρετεί «παλιούς, μεγαλύτερους σε ηλικία» γιατρούς, που θεωρούν «ντροπή» να κατέβουν σε εξετάσεις. «Τι έχουν να φοβηθούν οι συνάδελφοι αυτοί εφ' όσον ασχολούνται τόσο επισταμένως με την ογκολογία και δεν θέλουν να δώσουν εξετάσεις;», αναρωτιούνται, περιμένοντας την απάντηση του υπουργείου Υγείας.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: