"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Περί κλέους της Αριστεράς

Tου Πασχου Μανδραβελη

O γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού κ. Δημήτρης Βίτσας ήταν απολαυστικός. Σε ολιγόλογη ανακοίνωσή του για τον χρηματισμό των κομμάτων ήταν κατηγορηματικός: «Χρειάζεται να μπουν κάποιες τελείες. Το σκάνδαλο Siemens αφορά αποκλειστικά ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία. Αποδοκιμάζουμε τις δηλώσεις του βουλευτή Περικλή Κοροβέση. Δηλώσεις απαράδεκτες και συκοφαντικές που συνιστούν πολιτικό και ηθικό ατόπημα».

Πριν όμως φτάσουμε στις τελείες, πρέπει να συζητήσουμε για τα κόμματα. Ειδικά εκείνα που σε κάθε αιχμή, κάθε καταγγελία, κάθε υπόνοια σηκώνουν το δάχτυλο στα άλλα κόμματα και λένε με στόμφο: «Οι αιχμές του τάδε βουλευτή (της Ν.Δ. ή του ΠΑΣΟΚ) συνιστούν μέγα θέμα και η ηγεσία του κόμματος οφείλει στον ελληνικό λαό κάποιες πειστικές απαντήσεις».

Αντιθέτως, σε εκείνα που κατά καιρούς γράφτηκαν ή ελέχθησαν (πολύ πριν τα εκστομίσει ο κ. Περικλής Κοροβέσης) το κομμουνιστικό κόμμα και το κομμουνιστογενές αδελφάκι του απαντά με την ηθική: «Οι αριστεροί εξ ορισμού δεν τα παίρνουν. Τελεία και παύλα». Τώρα, πώς γίνεται σε μια οικουμενική κυβέρνηση, να υπογράφουν τρεις τις συμβάσεις για τα ψηφιακά κέντρα της Siemens και η εταιρεία να χρηματίζει μόνο τους δύο, αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξηγηθεί στο πλαίσιο της οικονομικής αφέλειας της Αριστεράς: προφανώς δεν ξέρουν τους νόμους της αγοράς, πόσω δε μάλλον της μαύρης.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια λογική εξήγηση· λίγο πειστική αλλά πάντως συζητήσιμη. Το πρόβλημα, όμως, με την Αριστερά και σ’ αυτή τη συζήτηση είναι η ηθική και οι τελείες. «Εμείς είμαστε οι ηθικοί και όλοι οι άλλοι είναι οι ανήθικοι. Μην το κουβεντιάζετε παρακάτω...». Οπως ακριβώς το είπε η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού: «Οι βουλευτές της Αριστεράς οφείλουν να σέβονται τους αγώνες και τις αγωνίες των αριστερών αγωνιστών και αγωνιστριών, που πρώτα απ’ όλα τους χαρακτηρίζει μια ανιδιοτελής στάση ζωής». Διά των αγώνων το ζητούμενο, έγινε συμπέρασμα χωρίς συζήτηση.

Το έχουμε γράψει και παλιότερα: η Αριστερά στην Ελλάδα επειδή μαρτύρησε (από τις διώξεις του μετεμφυλιακού κράτους) νομίζει ότι αγιοποιήθηκε. Ολοι οι άλλοι οφείλουν να δίνουν απαντήσεις. Τα κόμματα της Αριστεράς είναι εξ ορισμού άγια, άρα μόνο ερωτήσεις (και δη εισαγγελικού χαρακτήρα) οφείλουν στην ελληνική κοινωνία...

Δεν υπάρχουν σχόλια: