"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΧΑΐΛ ΣΑΜΑΡΑΝΚ

Η δημοσιοποίηση φωτογραφίας που δείχνει τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ (πρώτη σειρά, πέμπτος από αριστερά) να χαιρετά φασιστικά προς τιμήν του Ισπανού δικτάτορα Φράνκο, έφερε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο το αίτημα να αποσυρθεί από το αξίωμα του ισόβιου πρόεδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε το 1974, δείχνει τον κ. Σάμαρανκ σε εκδήλωση εορτασμού για την 38η επέτειο από το πραξικόπημα του Φράνκο. Δημοσιοποιήθηκε στο τεύχος Αυγούστου του ιστορικού περιοδικού Sapiens.

Οι γνωστοί δεσμοί του, 89χρονου σήμερα, Σάμαρανκ με τον καθεστώς του Φράνκο – το υπηρέτησε ως υπουργός Αθλητισμού από το 1967 και αργότερα ως πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ισπανίας – έχουν οδηγήσει και στο παρελθόν σε εκκλήσεις για την παραίτησή του από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Όταν ο Φράνκο πέθανε το 1975, ο κ. Σάμαρανκ είχε δηλώσει: «Η εξουσία του Φρανσίσκο Φράνκο σήμανε τη μεγαλύτερη περίοδο ευημερίας και ειρήνης που έχει γνωρίσει η χώρα μας εδώ και πολλούς αιώνες».

Η οργάνωση «Δημοκρατία και Αξιοπρέπεια στον Αθλητισμό» (DDE), που έχει περίπου 1.000 υποστηρικτές, ζητεί την παραίτηση του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ υποστηρίζοντας ότι η σχέση του με το καθεστώς Φράνκο δεν συνάδει «με τα δημοκρατικά ιδεώδη του παγκόσμιου αθλητισμού».
Πηγή: timesonline.co.uk,

Δεν υπάρχουν σχόλια: