"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


Φεστιβάλ καθαρότητας

Tης Ολγας Σελλα

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι κληρονόμοι συνθετών δικαιούνται να απαγορεύσουν σε καλλιτέχνες να ερμηνεύσουν τραγούδια των οποίων έχουν τα δικαιώματα, αν θεωρούν ότι αυτά ενδέχεται να «κακοποιηθούν». Από χθες μάθαμε ότι μπορούν να αποχωρήσουν από μια ολόκληρη διοργάνωση γιατί στο διαφημιστικό σποτ συνυπάρχουν με άλλους καλλιτέχνες «οι οποίοι θεωρείται ότι δεν μπορούν να σταθούν στο ίδιο πλαίσιο εκδηλώσεων».

Και το μάθαμε αυτό από την επιστολή που έστειλε στον Δήμο Ξάνθης και στη Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης Ξάνθης το γραφείο που εκπροσωπεί τον Γιώργο Χατζιδάκι και τον Μάριο Φραγκούλη, ακυρώνοντας μόλις έξι μέρες πριν από την έναρξη των εκδηλώσεων «Γιορτές της παλιάς Ξάνθης» την προγραμματισμένη συναυλία με το Μουσικό Σύνολο Μ. Χατζιδάκις.

Οι Γιορτές της Παλιάς Ξάνθης είναι ένας από τους πολλούς και παλαιούς περιφερειακούς θεσμούς που φιλοξενούνται σε πόλεις της Ελλάδας και σε δήμους. Στόχος όλων είναι να ζωντανέψουν την περιοχή τους, προσκαλώντας γνωστούς καλλιτέχνες στις εκδηλώσεις τους. Κανένα από τα προγράμματα αυτών των τοπικών φεστιβάλ δεν είναι εξ ολοκλήρου αποδεκτό σε όλους, αφού ο καθένας έχει τις προτιμήσεις του. Σε άλλον μπορεί να αρέσει η Ευανθία Ρεμπούτσικα, σε άλλον η Ελλη Πασπαλά, σε άλλον οι Χαΐνηδες ή ο Παντελής Θαλασσινός. Αλλος πάλι μπορεί να προτιμάει τη Γλυκερία ή τη φωνή της Φωτεινής Δάρρα ή να περιμένει πώς και πώς τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι από τη φωνή του Μάριου Φραγκούλη. Και βεβαίως το δικό τους κοινό έχουν είτε ο Αντώνης Ρέμος είτε η Αννα Βίσση που συμμετέχουν στη διοργάνωση πριν από το επίσημο πρόγραμμά της.

Με ποιους από όλους τους παραπάνω δεν μπορούν να σταθούν στο ίδιο πλαίσιο ο Μάριος Φραγκούλης και τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι;

Την απάντηση τη δίνει με επιστολή του ο γιος του Μ. Χατζιδάκι: «Δυστυχώς όμως η χαρά μου αυτή γρήγορα μετατράπηκε σε απογοήτευση και θλίψη όταν είδα να συνδέεται η συναυλία μας και να παρουσιάζεται από κοινού με τη συναυλία της Αννας Βίση (!), που αν μη τι άλλο δείχνει άγνοια, αλλά και έλλειψη ευαισθησίας σχετικά με το έργο του Μ. Χατζιδάκι και τη θέση του στον ελληνικό πολιτισμό».

Αυτό δεν είναι υπεροψία, όπως λένε στην Ξάνθη. Είναι ο ορισμός της καθαρότητας...



Δεν υπάρχουν σχόλια: