"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ και ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Oι χρήσιμοι ηλίθιοι έπιασαν δουλειά

 Toυ ΘΑΝΟΥ ΤΖΗΜΕΡΟΥ

Το μυαλό που κουβαλάει ο εικονιζόμενος είναι εύκολο να το διαπιστώσεις, κοιτώντας απλώς τη φάτσα του.
 

Τα εγγλεζάκια που τον ψήφισαν θα το διαπιστώσουν σύντομα και από κάτι άλλο: το νόμο περί βλασφημίας που ετοιμάζεται να επαναφέρει η ακροαριστερή κυβέρνησή του. Σκοπός του να ποινικοποιήσει την κριτική στο Ισλάμ, μετά τις πρόσφατες αναταραχές που πυροδοτήθηκαν από την ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση και τον εξισλαμισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσπαθεί, μάλιστα να την συνδυάσει και με τον νόμο περί μίσους, για να μην τολμάς να πεις το παραμικρό εναντίον των μακελλάρηδων.

Η National Secular Society (NSS) προειδοποίησε ότι «η υιοθέτηση ενός ορισμού της ισλαμοφοβίας θα πυροδοτήσει, αντί να διαλύσει, τις εντάσεις και τον διχασμό της κοινότητας» και «υπονομεύει το δικαίωμα όσων καταπιέζονται από τη φονταμενταλιστική θρησκεία να μιλούν ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των LGBT ατόμων και εκείνοι που έχουν διαφορετική θρησκεία και πεποιθήσεις». Η επιστολή της NSS προς την Angela Rayner, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Κοινοτήτων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προειδοποίησε επίσης ότι η υιοθέτηση του ορισμού θα «αυξήσει την πίεση» στην κυβέρνηση να υιοθετήσει και άλλους ορισμούς «θρησκευτικοφοβίας».

Όμως ο εκπρόσωπος του γραφείου του ευφυέστατου ακροαριστερού πρωθυπουργού επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει «προσεκτικά» το ζήτημα της δημιουργίας ενός «συγκεκριμένου ορισμού» της ισλαμοφοβίας και «συνεργάζεται με τους ενδιαφερόμενους» για το θέμα, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικώς, έχοντας δεσμευτεί «να ενισχύσει την προστασία των μουσουλμάνων παρακολουθώντας στενά το ισλαμοφοβικό μίσος». Το γιατί υπάρχει «ισλαμοφοβία», αλλά όχι «βουδιστοφοβία» ή «κομφουκιανισμοφοβία», το γιατί όλες οι τυφλές μαζικές δολοφονίες στην Ευρώπη διαπράχθηκαν από Ισλαμιστές και όχι από Ταοϊστές, είναι έννοιες πολύ δύσκολες για να τις επεξεργαστεί ο εγκέφαλος του ευφυέστατου ακροαριστερού.

«Υπάρχει δουλειά σε εξέλιξη και θα ενημερώσουμε σε εύθετο χρόνο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του. Όμως, δουλειά έχει γίνει ήδη από μια διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή το 2019 (APPG), ορίζοντας την ισλαμοφοβία ως «ριζωμένη στον ρατσισμό» και «ένα είδος ρατσισμού που στοχεύει εκφράσεις του μουσουλμανισμού ή που γίνονται αντιληπτές ως εκφράσεις του μουσουλμανισμού». (“rooted in racism” and “a type of racism that targets expressions of Muslimness or perceived Muslimness.”)
  

Η κυβέρνηση των ακροαριστερών το πήγε παραπέρα: ως κόμμα υιοθέτησε επίσημα τον ορισμό της «ισλαμοφοβίας» στον κώδικα συμπεριφοράς του APPG, που σημαίνει ότι κανένας Εργατικός πολιτικός δεν τολμά να πει κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ισλαμοφοβικό από φόβο μήπως διαγραφεί. 

Κάποιοι, όπως ο Dr. Tim Dieppe, ισλαμολόγος κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Ο ορισμός είναι τόσο ασαφής που η υιοθέτησή του στη νομοθεσία θα εισαγάγει στην πραγματικότητα έναν κώδικα ισλαμικής βλασφημίας», προειδοποίησε. «Αυτό πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο. Εάν οι άνθρωποι δεν είναι πλέον ελεύθεροι να επικρίνουν τις ισλαμικές πεποιθήσεις και πρακτικές, τότε θα έχουμε χάσει τη χώρα από το Ισλάμ».
 

Σε μια αναλυτική διάλεξή του στην Ένωση Ελεύθερου Λόγου τον Μάρτιο, με τίτλο «Απαγόρευση της Ισλαμοφοβίας: Νόμος για τη Βλασφημία από την Πίσω πόρτα», ο Dieppe εξήγησε:
 

«Το Ισλάμ δεν είναι φυλή. Είναι θρησκεία. Άνθρωποι από κάθε είδους εθνοτική καταγωγή είναι μουσουλμάνοι. Οι μουσουλμάνοι δεν βλέπουν τον εαυτό τους σαν μια ξεχωριστή φυλή. Ακόμη κι αν το Ισλάμ ήταν μια «φυλετική» θρησκεία, περιορισμένη σε μια συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα, η κριτική των πεποιθήσεων και των πρακτικών αυτής της θρησκείας θα πρέπει να επιτρέπεται σε μια ελεύθερη και ανοιχτή κοινωνία», 

 «Ο ορισμός της «ισλαμοφοβίας» ως ένας τύπος ρατσισμού είναι ξεκάθαρα μία προσπάθεια να στιγματιστεί οποιαδήποτε κριτική των ισλαμικών πεποιθήσεων ή πρακτικών ως ρατσιστική». Και το έκανε ακόμα πιο σαφές με ένα παράδειγμα που μάλλον δυσκολεύονται να κατανοήσουν ο ευφυέστατος ακροαριστερός πρωθυπουργός και η παρέα του: «το να ρίχνεις γροθιές σε έναν πιστό είναι έγκλημα. Το να συζητάς για τις πεποιθήσεις του ή να διαφωνείς με αυτές είναι δικαίωμα».
 

Όμως η προσπάθεια ποινικοποίησης της κριτικής στο Ισλάμ βρήκε στο Η.Β. αναπάντεχους υποστηρικτές.  

Ποιους νομίζετε; 

Την Καθολική Εκκλησία!  

Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων Αγγλίας και Ουαλίας (CBCEW) εξισώνει την ισλαμοφοβία και τον ρατσισμό στις δημόσιες δηλώσεις τους. Το 2020, ο Επίσκοπος Paul McAleenan, ο επικεφαλής του τμήματος του CBCEW για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, εξέδωσε μια δήλωση καλώντας τους Καθολικούς στη Βρετανία «να αντιταχθούν στον ρατσισμό σε όλες του τις εκδηλώσεις». Ο McAleenan όρισε την «ισλαμοφοβία» ως μία από τις «διαφορετικές μορφές» ρατσισμού. Νωρίτερα, ο Επίσκοπος Τζον Άρνολντ της Επισκοπής του Σάλφορντ είπε ότι τα καθολικά σχολεία θα επιδιώξουν να καταπολεμήσουν την «ισλαμοφοβία» ως τρόπο να βοηθήσουν τους μουσουλμάνους να ενσωματωθούν στη βρετανική κοινωνία. Σε μια εργασία του με τίτλο «Μια Καθολική Προσέγγιση στην Ισλαμοφοβία», ο ιεραπόστολος Carl Chudy περιγράφει την ισλαμοφοβία ως έναν από τους «δυτικούς επιστημικούς ρατσισμούς».
 

Αλλά και ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίξει μια παρόμοια στάση ξεπλένοντας τους σφαγείς της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο Πάπας Φραγκίσκος είπε:

 

 «Αν ο καλός μου φίλος Δρ Γκασπάρι πει μια κατάρα εναντίον της μητέρας μου, μπορεί να περιμένει μια γροθιά. Είναι φυσιολογικό. Είναι φυσιολογικό! Δεν μπορείς να προκαλέσεις. Δεν μπορείτε να προσβάλλετε την πίστη των άλλων. Δεν μπορείς να κοροϊδεύεις την πίστη των άλλων.» (If my good friend Dr. Gasparri says a curse word against my mother, he can expect a punch. It's normal. It's normal! You cannot provoke. You cannot insult the faith of others. You cannot make fun of the faith of others.”” (Ο Αλμπέρτο Γκασπάρι, οργανώνει τα ταξίδια του Ποντίφικα και στεκόταν στο πλευρό του στο παπικό αεροπλάνο.) Το ότι ο εκπρόσωπος του Θεού της Αγάπης και του «όλα θα τα κρίνει ο Θεός» δικαιολογεί έστω και μία γροθιά για την τιμή της φουκαριάρας της μάνας του, το αφήνω ασχολίαστο. Το ότι συγκρίνει επίσης την αντικειμενικώς υπαρκτή μάνα του με έναν προφήτη, θεό, πνεύμα, κ.λπ. που δημιουγήθηκε στο μυαλό ενός πιστού, επίσης το αφήνω ασχολίαστο.
 

Τον Οκτώβριο του 2020, ο μεγάλος ιμάμης Ahmed al-Tayyeb, που εκπροσωπεί το Ισλάμ στον διαθρησκευτικό διάλογο με τον Πάπα Φραγκίσκο, ζήτησε έναν διεθνή νόμο που να απαγορεύει την κριτική ή την προσβολή του Ισλάμ, κατά σύμπτωση μια ημέρα πριν από τη σφαγή τριών Καθολικών στη Βασιλική της Notre-Dame της Νίκαιας. Ο Al-Tayyeb, ο οποίος συνυπέγραψε με τον Πάπα Φραγκίσκο το «Σύμφωνο Ανθρώπινης Αδελφότητας» του Άμπου Ντάμπι, είπε ότι η επανδημοσίευση των γελοιογραφιών του Μωάμεθ του Charlie Hebdo ήταν «μια σαφής ενέργεια εχθρότητας» κατά του Ισλάμ και του προφήτη του.
 

Το Ισλάμ ορίζει τη θανατική ποινή για όσους προσβάλλουν ή χλευάζουν τον ιδρυτή της θρησκείας, εντέλλοντας τους πιστούς του να δράσουν ως εκτελεστές της, ανεξάρτητα από τους νόμους της χώρας στην οποία διαβιούν.
 

Αυτή την αντίληψη σκοπεύει να «προστατέψει» η κυβέρνηση του ευφυέστατου εικονιζόμενου ακροαριστερού, o οποίος, να μην το ξεχνάμε, υπήρξε head of the Crown Prosecution Service, ο επικεφαλής του Εισαγγελικού Σώματος του Η.Β.  

Άντε, και στα δικά μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: