"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΜΟΣ και ΔΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΟΡΘΑ ΛΟΒΟΤΟΜΗΜΕΝΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: H Βρετανία έχει πέσει! Τί δεν καταλαβαίνεις?

By Tom Slater / Spiked-online.com

H Βρετανία έχει πέσει. Αυτή ήταν η αντίληψη για τη φλυαρία κατά της αφύπνισης τις τελευταίες 24 ώρες, καθώς η καταστολή του πρωθυπουργού Keir Starmer μετά τις ταραχές έχει πάρει οργουελική τροπή. Παράλληλα με το να καταδικάζει τους βίαιους ρατσιστές κακοποιούς στους δρόμους μας, μια κίνηση με την οποία κανένας λογικός άνθρωπος δεν έχει πρόβλημα, ο Starmer έχει επίσης εκπαιδεύσει την οργή του για την προφανή αιτία κάθε κοινωνικού ασθενούς, τουλάχιστον σύμφωνα με την άρχουσα τάξη μας: υπερβολική ελευθερία λόγου στα social media.

Όλη την εβδομάδα, η κυβέρνηση καλεί τις εταιρείες Big Tech, ιδιαίτερα την X του Elon Musk, να κάνουν περισσότερα για να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση και το μίσος.

Δεδομένου ότι ο Μusk αρνήθηκε να παίξει μπάλα, επικρίνοντας τον Starmer με κατηγορίες για «αστυνόμευση δύο επιπέδων» και πυρετώδεις υποδείξεις ότι η Βρετανία βρίσκεται στα όρια του «εμφύλιου πολέμου», η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει η ίδια τη φίμωση. Χθες, είχαμε τον διευθυντή της εισαγγελίας Stephen Parkinson που μας είπε ότι ακόμα και ένα retweet θα μπορούσε να σας φέρει σε μια γκρι φόρμα φυλακής.
«Μπορεί να διαπράττετε έγκλημα εάν αναδημοσιεύσετε, επαναλάβετε ή ενισχύσετε ένα μήνυμα που είναι ψευδές, απειλητικό ή υποκινεί το φυλετικό / θρησκευτικό μίσος», είπε ο Parkinson  στο πρακτορείο ειδήσεων PA. «Σκέψου πριν δημοσιεύσεις», φώναξε ο λογαριασμός Gov.UK X χθες το βράδυ, υπενθυμίζοντας στους Βρετανούς ότι «το περιεχόμενο που υποκινεί τη βία ή το μίσος δεν είναι απλώς επιβλαβές – μπορεί να είναι παράνομο».

Η τελευταία ανάρτηση τράβηξε την προσοχή του Μusk ο οποίος την έκανε retweet στους εκατομμύρια followers του.  

Τώρα, οι αναφορές του Κυβερνήτη του Ηνωμένου Βασιλείου τον δείχνουν σαν τον καλοφτιαγμένο Βορειοκορεάτη δικτάτορα – ο Keir Jong-Un. Εκτιμώ την ανησυχία, παιδιά.  

Αλλά η πιο κοσμική αλήθεια είναι ότι η διολίσθηση του Ηνωμένου Βασιλείου στον woke authoritarianism- αυταρχισμό έχει λάβει χώρα επί δεκαετίες, όχι ημέρες – και η καταστολή της ομιλίας από τον Starmer δεν θα εκπλήσσει καθόλου όσους έχουν δώσει προσοχή.

Το σχεδόν 60χρονο πείραμα της Βρετανίας στη νομοθεσία για τη ρητορική μίσους είναι μια προειδοποίηση για τον κόσμο. Εισαγάγαμε για πρώτη φορά ένα αδίκημα της «υποκίνησης φυλετικού μίσους» το 1965, στον νόμο περί φυλετικών σχέσεων. Γρήγορα στο σήμερα και τώρα έχουμε νόμους κατά της «υποκίνησης σε θρησκευτικό μίσος», των «εξόχως προσβλητικών» διαδικτυακών επικοινωνιών και μιας αστυνομικής δύναμης που παρενοχλεί συστηματικά τις γυναίκες επειδή αποκαλούν άνδρες άντρες στο Διαδίκτυο. Οι αστυνομικοί έχουν επίσης καταγράψει αθόρυβα «περιστατικά μίσους χωρίς εγκλήματα» εναντίον ονομάτων πολιτών, όταν ο ενοχλητικός νόμος παρεμποδίζει τον αυταρχισμό τους.

Το αποτέλεσμα αυτού είναι μια κλίμακα αστυνόμευσης λόγου που σίγουρα δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία μας. Το 2017, μια έρευνα από τους The Times διαπίστωσε ότι εννέα άτομα την ημέρα συλλαμβάνονταν για «ανάρτηση υποτιθέμενων προσβλητικών μηνυμάτων στο διαδίκτυο» – με 3.395 να συλλαμβάνονται μόνο το 2016. Ακόμη και τότε, αυτή η έρευνα περιορίστηκε σε ένα νομοθετικό κομμάτι – τον νόμο περί επικοινωνιών – και ο πραγματικός αριθμός είναι σχεδόν σίγουρα υψηλότερος, κυρίως επειδή πολλές αστυνομικές δυνάμεις δεν απάντησαν στην έρευνα.

Ο Greg Lukianoff, πρόεδρος του εκτιμώμενου Ιδρύματος για τα Ατομικά Δικαιώματα και την Έκφραση της Αμερικής, υποστηρίζει ότι, με βάση αυτούς τους μερικούς αριθμούς και μόνο, η Βρετανία κλείνει άνετα περισσότερους ανθρώπους σήμερα για εγκλήματα λόγου από ό,τι η Αμερική κατά τη διάρκεια του πρώτου Red Scare.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι το βρετανικό κράτος ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο για πράγματα που λένε οι άνθρωποι ιδιωτικά. Υπήρξαν μερικές περιπτώσεις τώρα στις οποίες άνθρωποι στην Αγγλία έχουν καταδικαστεί για ρατσιστικές αναρτήσεις που έγιναν σε ιδιωτικές ομάδες WhatsApp. Στη Σκωτία, η μεγάλη, απαίσια καινοτομία του νόμου περί εγκλημάτων μίσους του Humza Yousaf είναι ότι παραιτείται από τη συνήθη άμυνα της κατοικίας – χαρακτηριστικό της υπάρχουσας νομοθεσίας για τη ρητορική μίσους που απαγορεύει τη σύλληψη λόγω ομιλίας που εκφωνείται στο σπίτι σας. Τώρα, οποιαδήποτε συνομιλία στο τραπέζι του σπιτιού στη Σκωτία θα μπορούσε να είναι σκηνή εγκλήματος.

Το ίδιο ισχύει και για την αστυνομική παραπληροφόρηση. Φυσικά παραπληροφόρηση υπάρχει. Το ερώτημα είναι ποιος θέλετε να ενεργήσει ως Υπουργείο Αλήθειας σας; 

Η Μεγάλη Τεχνολογία; Το κράτος;  

Κανένα από τα δύο δεν έχει ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ιστορικό. Το 2020, η Silicon Valley κατέστειλε βάναυσα την ιστορία του φορητού υπολογιστή Hunter Biden, χαρακτηρίζοντάς την ρωσική παραπληροφόρηση, παρόλο που αργότερα αποδείχθηκε νόμιμη. Και αν αισθάνεστε άνετα με το κράτος να αποφασίζει τι είναι και τι δεν είναι αλήθεια, τότε, ας πούμε απλώς, είστε πολύ πιο εμπιστευτική ψυχή από τους περισσότερους. Θλιβερά, αυτό φαίνεται να είναι άλλο ένα νέο σύνορο στη βρετανική κρατική λογοκρισία. Ο νέος νόμος για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο περιέχει ένα «αδίκημα ψευδούς επικοινωνίας».

Μια 55χρονη γυναίκα μόλις συνελήφθη στο Cheshire με την υποψία ότι διέπραξε αυτό το αδίκημα και ένα άλλο, για τον υποτιθέμενο ρόλο της στη διάδοση της φήμης ότι ο δολοφόνος του Southport ήταν μουσουλμάνος αιτών άσυλο. Όσο κι αν σιχαίνομαι αυτούς που διαδίδουν αυτόν τον ψευδή, εμπρηστικό ισχυρισμό, τέτοιες περιπτώσεις θα ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας όσον αφορά τη λογοκρισία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024, το να είσαι φυλακή επειδή λες πράγματα είναι...

 

 κάπως φυσιολογικό. 

Και είναι για πολύ, πολύ καιρό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: