Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΤΖΙΜΑ
To συλλείτουργο του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Αρχιεπίσκοπο της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδας» κ. Στέφανο, στο Φανάρι, έλαβε πανηγυρικό χαρακτήρα. Πλην του πρωθυπουργού Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι και κλιμακίου πρωτοκλασάτων υπουργών, τον κ. Στέφανο συνόδευσαν με λεωφορεία πιστοί, οι οποίοι μάλιστα άνοιξαν και πανό με ευχαριστίες προς τον κ.κ. Βαρθολομαίο.
Ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός μίλησε για «ιστορική ημέρα», κατά την οποία «διορθώθηκε μια μεγάλη ιστορική αδικία»· ανάλογο κλίμα κυριάρχησε και στα ΜΜΕ στα Σκόπια, όμως απομένει ακόμη δρόμος, δύσκολος μάλιστα, για την επαναφορά σε πλήρη εκκλησιαστική κανονικότητα της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας, όπως την αναγνωρίζει το Φανάρι. Η αντιπροσωπεία από τη Βόρεια Μακεδονία, εκκλησιαστική και κοσμική, επέστρεψε στα Σκόπια έχοντας στις «αποσκευές» την επάνοδο στην εκκλησιαστική κανονικότητα με καθεστώς αυτόνομης περιοχής.
Μένει το σημαντικότερο: η χορήγηση του τόμου της αυτοκεφαλίας, και σε αυτό το ζήτημα ο κ.κ. Βαρθολομαίος πέταξε το «μπαλάκι» στα Σκόπια λέγοντας, απευθυνόμενος στον κ. Στέφανο, ότι «η από τούδε πορεία σας εξαρτάται αποκλειστικώς εκ της ιδικής σας συμπεριφοράς και εκ των επιλογών σας».
Η αλλαγή του ονόματος από «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», όπως είναι σήμερα, σε «Αρχιεπισκοπή Αχρίδας» είναι ο αδιαπραγμάτευτος όρος του κ.κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο προφορικά έχει αποδεχθεί η άλλη πλευρά, και μάλιστα ως «Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας» υπέγραψε ο κ. Στέφανος τα σχετικά έγγραφα στο Φανάρι.
Το έργο του Αρχιεπισκόπου να απαλείψει τον προσδιορισμό «Μακεδονική», ωστόσο, δεν θα είναι καθόλου εύκολο δεδομένου ότι ερεθίζει εθνικά αντανακλασστικά. Ηδη το θέμα έλαβε πολιτικές διαστάσεις, με το κόμματα, ακόμα και το κυβερνητικό(!) που συμμετείχε διά του πρωθυπουργού και υπουργών στο συλλείτουργο του Φαναρίου, να διακηρύσσουν πως δεν θα δεχθούν την αλλαγή ονομασίας της Εκκλησίας. Ακόμα πιο δύσκολα ίσως αποδειχθούν τα πράγματα και στο απλό ποίμνιο που θα αισθανθεί ότι νοθεύεται περαιτέρω η εθνοτική του ταυτότητα.
Κάπου εδώ στην εξίσωση μπαίνει η σερβορωσική «φάκα», η πρόταση δηλαδή προς τα Σκόπια, του Πατριαρχείου Σερβίας για Αυτοκεφαλία με δέλεαρ το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία».
Ενδεχόμενη αποδοχή της από την πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία της Βόρειας Μακεδονίας...
θα την πρόσδενε στο άρμα της Ρωσικής Εκκλησίας μέσω του πατριαρχείου Σερβίας και θα λειτουργούσε ως αγωγός της ρωσικής επιρροής σε μια χώρα- κλειδί για τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην βαλκανική.
Το θέμα ξεφεύγει από τα αμιγώς εκκλησιαστικά πλαίσια και στα Σκόπια, δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί, επιλέγοντας, παρά τις δυσκολίες, την «αγκαλιά» του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Δύσης…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου