"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟ ΚΗΦΗΝΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟ ΚΩΛΟΧΑΝΕΙΟ: Eνα κράτος μεγαλώνει…

 

Ενα νέο φρούτο ωριμάζει αυτόν τον καιρό στον αχανή μπαχτσέ του Δημοσίου. Ονομάζεται «σύμβουλος Ακεραιότητας» και, σύμφωνα με τον νόμο 4795/2021, θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο, ΟΤΑ, δημόσιο οργανισμό και λοιπά πολλά, μα πάρα πολλά. Το εν λόγω γραφείο, μεταξύ άλλων, θα «παρέχει εξατομικευμένη συμβουλευτική συνδρομή για ζητήματα δεοντολογίας και ακεραιότητας που αντιμετωπίζει ο υπάλληλος κατά την ενάσκηση των υπηρεσιακών του καθηκόντων, συμπεριλαμβανόμενων θεμάτων, όπως η σεξουαλική παρενόχληση, οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση και η σύγκρουση συμφερόντων».

Ολα αυτά ακούγονται ωραία και μπορεί να χρειάζονται, παρά το γεγονός ότι έχουμε ένα σκασμό εποπτικά και πειθαρχικά συμβούλια, Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου, Ελεγκτικό Συνέδριο, τη νεοσύστατη Αρχή Διαφάνειας, αν και η τελευταία ασχολείται με τη δουλειά άλλων, π.χ. να ελέγχει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

  Είναι εντυπωσιακό, πάντως, πώς για κάθε νέα πρόκληση (π.χ. σεξουαλική παρενόχληση) το κράτος έχει πάντα ως απάντηση μια νέα διοικητική δομή, χωρίς ποτέ να καταργεί κάποια παλιότερη. «Λεφτά υπάρχουν», που ‘λεγε και μια ψυχή.

Βεβαίως, δεν έχουμε ακούσει καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση στο Δημόσιο. Ισως επειδή οι προϊστάμενοι δεν ασκούν εξουσία επί των υφισταμένων· δεν μπορεί να τις απολύσει, ούτε να τις προαγάγει. Αλλά επειδή όλα μπορεί να συμβούν, καλό είναι να υπάρχει κάποιο εποπτικό όργανο

Το θέμα είναι πως «οι διακρίσεις, ο εκφοβισμός, η ηθική παρενόχληση, η σύγκρουση συμφερόντων (…) τα περιστατικά παραβίασης ακεραιότητας ή διαφθοράς», που συμφώνως με τον νόμο θα αναλαμβάνει το «γραφείο Ακεραιότητας» γίνονται πάντα από εκείνα τα στελέχη του Δημοσίου που ανήκουν στο εκάστοτε κυβερνών κόμμα ή έχουν πλάτες σε αυτό. Ελα, όμως, που το «αυτοτελές» γραφείο θα υπάγεται απευθείας στον υπουργό και συνεπώς μάλλον θα έχουμε προσλήψεις χωρίς ουσιαστική διαφορά.

Γενικώς, όπως έλεγε και ο Οσκαρ Ουάιλντ, «η γραφειοκρατία επεκτείνεται για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της επεκτεινόμενης γραφειοκρατίας». Αυτό είναι εμφανές από τον ογκούμενο αριθμό των μετακλητών της δημόσιας διοίκησης, που ξέρουμε ότι κάθε χρόνο διογκώνεται.  

Να σημειώσουμε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόσφατα στοιχεία, διότι ο δικτυακός τόπος apografi.gov.gr, που καταγράφει αυτομάτως τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων, αποσπασμένων, μετακλητών κ.ά. «έχει πέσει λόγω τεχνικού προβλήματος», όπως μας πληροφόρησαν από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η βλάβη και θα επανέλθουμε.

Το Δημόσιο εξακολουθεί να διογκώνεται και το χειρότερο είναι πως...

 

 –παρά τη χρεοκοπία και το μνημόνιο– δεν ακούγεται φωνή. 

Ούτε από εκείνους που έσχιζαν τα ιμάτιά τους επειδή ο κ. Γιάννης Δραγασάκης ήθελε μία κρατική τράπεζα εκτός του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

 Τώρα ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε πρόταση να ελέγχει όλες τις τράπεζες αποκτώντας το Δημόσιο πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΤΧΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: